Raffinaderij Venezuela pas na brand weer open

De Venezolaanse raffinaderij Amuay in het noordwesten van het land gaat weer op volle toeren draaien, zodra de brand die er woedt, volledig is bedwongen. Dit heeft een functionaris van de betrokken staatsoliemaatschappij zondag gezegd.

Zaterdag was er een enorme gasexplosie op het terrein van de raffinaderij, die 400 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Caracas ligt. Daarbij kwamen meer dan 40 mensen om het leven.

De minister van Energie, Rafael Ramírez, had eerder op zondag beklemtoond dat de brand beperkt is gebleven tot twee opslagtanks. Hij verwachtte dat Amuay binnen twee dagen weer volledig functioneert. Ramírez zei dat de brand onder controle was.

De raffinaderij ligt op het schiereiland Paraguaná. Met twee andere raffinaderijen vormt zij het grootste complex voor de verwerking van olie in het Latijns-Amerikaanse land. Amuay levert normaal 645.000 vaten olie per dag.

Het complex is eigendom van het staatsbedrijf Pdvsa, dat de afgelopen jaren herhaaldelijk met ongelukken is geconfronteerd.