'Joden weg uit Duitsland'

In Israël wordt momenteel druk gereageerd op de discussie over besnijdenis die de laatste weken in Duitsland gevoerd wordt. In juni constateerde een Duitse rechter dat rituele besnijdenis illegale verminking van het kinderlichaam is.

Er wordt in Duitsland  middels pogingen tot wetswijzigingen geprobeerd om deze gerechtelijke constatering in de toekomst onmogelijk te maken. Toch zegt een Israëlische voormalig opperrabbijn nu dat het misschien beter is als joden vertrekken uit Duitsland. In een land waar besnijdenis niet is toegestaan, zouden joden volgens hem misschien geen toekomst hebben.   

Hoewel vaak beweerd wordt dat besnijdenis eigenlijk een vrij onschuldige ingreep is, is er wel degelijk sprake van gezondheidsrisico’s en een blijvende verminking. Medische complicaties zijn niet zeldzaam en de toekomstige seksuele ervaring wordt beïnvloed.

Naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak besloten ziekenhuizen in Oostenrijk en Duitsland voorlopig geen besnijdenissen meer uit te voeren. Een Israëlische regeringscommissie herkende in het verbod elementen uit de Tweede Wereldoorlog en de holocaust.