GL wil stillegging Borssele

GroenLinks wil dat de kerncentrale in Borssele wordt gesloten zolang onduidelijkheid bestaat over de veiligheid. De partij laat dit weten naar aanleiding van berichten over de kerncentrale in het Belgische Doel.

Eerder werd bekend dat tijdens regulier onderhoud afwijkingen zijn geconstateerd in de dichtheid van de wand van een reactor in Doel. De betreffende reactor van de kerncentrale in Doel ligt sinds juli tot in ieder geval 31 augustus stil in afwachting van verder onderzoek.

De Europese Commissie heeft aanbevolen negen kernreactoren die vergelijkbaar zijn met die in Doel aan een uitgebreide veiligheidsinspectie te onderwerpen. De kerncentrale in Borssele is er daar een van. De kernreactor in Borssele is grotendeels gemaakt door hetzelfde Nederlandse bedrijf dat ook de kernreactor in Doel produceerde.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt dat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) de kerncentrale in Borssele per direct stil moet leggen. Dat zou geen problemen opleveren voor de energiezekerheid, zegt ze vrijdagavond. "De Kernfysische Dienst moet elk reactorvat, elk boutje en elk moertje controleren met de nieuwste onderzoeksmethoden. We mogen niet gokken met de veiligheid van omwonenden en werknemers."

GroenLinks is overigens van mening dat kerncentrales helemaal niet nodig zijn.