Peiling: CDA raakt boerenstem kwijt aan VVD

De VVD is bijna net zo populair onder boeren als het CDA. Van de boeren is veertig procent van plan op de partij van Mark Rutte te stemmen. Het CDA trekt 43 procent van de stemmen van boeren, meldt marktonderzoeksbureau Agridirect dinsdag op basis van een peiling waaraan vierhonderd boeren en tuinders aan deelnamen.

Het CDA was in het verleden veruit de grootste partij onder boeren, maar heeft de afgelopen jaren fors ingeleverd. In 2003 kon het CDA nog op 67,5 procent van de stemmen van boeren rekenen, terwijl de VVD het moest doen met 17,8 procent. In 2010 gunde 45,7 procent van de boeren hun stem nog aan het CDA, tegen 29,9 procent voor de VVD.

De PVV is ondertussen een stuk minder populair geworden onder boeren. Twee jaar geleden gaf 6,2 procent aan te willen stemmen op de PVV, inmiddels is dat echter nog maar 2,3 procent. De partij van Geert Wilders verliest de meeste boerenstemmen aan de VVD en de SGP.

De SGP heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen onder de boeren. Was in 2003 nog 2,3 procent aanhanger van deze partij, nu is dat 10,1 procent. Behalve PVV-stemmers zijn ook veel ChristenUnie-aanhangers overgestapt naar de staatkundig gereformeerden.