Peiling: Rutte of Roemer als premier gelijk

De afkeer van SP-leider Emile Roemer is iets groter dan de afkeer van premier Mark Rutte (VVD). De SP en de VVD zijn niet alleen in de zetelpeiling verwikkeld in een nek-aan-nekrace, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Ieder heeft 44 procent van de bevolking achter zich staan bij het streven na de verkiezingen premier te worden. In mei stond Rutte met 54 procent van de bevolking achter zich nog ver voor op Roemer met 38 procent, maar sinds juni staan ze al ongeveer gelijk.

Van de aanhangers van Rutte zou echter 47 procent het heel erg vinden als Roemer premier wordt. Van de Roemer-aanhangers vindt maar 41 procent het heel erg als Rutte opnieuw premier wordt.

Over het algemeen staat de aanhang van de rechtse partijen meer achter Rutte en de aanhang van de linkse partijen meer achter Roemer. Bij D66 staat 62 procent achter Rutte en 26 procent achter Roemer. De PVV-aanhang is gelijkmatig verdeeld over de vraag wie premier moet worden.

In de zetelpeiling verandert deze week vrijwel niets. De SP snoept een zetel af van de PvdA en komt uit op 32 zetels. Dat is een zetel meer dan de VVD, maar omdat zo'n kleine verschuiving binnen de toevalsmarge valt kunnen er geen conclusies uit worden getrokken.


Meer afkeer van Roemer dan van Rutte (Foto: Novum)