Peiling: D66 lijdt onder pessimisme over Europa

Ook D66 lijdt onder het toenemende pessimisme over Europa. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag in zijn wekelijkse peiling, waarin de partij twee zetels inlevert om uit te komen op vijftien.

Een vijfde van de kiezers die in 2010 D66 stemden geeft in de peiling aan dat het een slechte beslissing van de Kamer was om in te stemmen met steun aan de Spaanse banken. Meer dan de helft (55 procent) denk dat dit geld niet terugkomt. Een zelfde percentage is het eens met de stelling dat de politici in Brussel ook niet meer weten wat ze moeten doen.

Door de ontwikkelingen in Europa verloren eerder PvdA, PVV, CDA, VVD en GroenLinks kiezers, stelt De Hond. Nu lijkt D66 aan de beurt. D66 heeft altijd een pro-Europese koers gevaren en wist daarmee een vaste aanhang te krijgen.

De VVD staat met 31 zetels weer gelijk met de SP. PvdA en PVV staan gelijk op 19 zetels, gevolgd door D66 met 15 en CDA met 14 zetels.

De ChristenUnie telt ten opzichte van de uitslag van de Tweede Kamer-verkiezingen in 2010 2 zetels winst (7) en GroenLinks daalt er 5 (5).

Uit een verlies van twee zetels kunnen eigenlijk geen vergaande conclusies worden getrokken omdat dit binnen de toevalsmarge valt. Als dit toch wordt gedaan en alleen wordt uitgegaan van deze peiling, zou de conclusie kunnen zijn dat voor D66 de tijd is aangebroken om het wat Europa betreft rustiger aan te doen.

Als wordt gekeken naar mogelijke coalities, is de variant met linkse partijen en D66 niet meer de grootste. Wekenlang was deze variant de grootste, maar vorige week kwam de Kunduz-coalitie langszij en stonden beide varianten op 72 zetels. De linkse optie is door het verlies van D66 gedaald naar zeventig zetels.

De Kunduz-coalitie blijft op 72 zetels staan omdat de VVD twee zetels wint. Daarmee komt de VVD op 31 zetels, evenveel als de SP die de afgelopen weken in deze peiling de grootste was.

Het Democratisch Politiek Keerpunt, de nieuwe partij van ex-PVV'er Hero Brinkman, blijft in de peiling duidelijk onder de kiesdeler.

De presentatie van de kandidatenlijst en het partijprogramma afgelopen vrijdag heeft niet voor een opleving van de partij gezorgd. Het lijkt erop dat Brinkman na de verkiezingen de Tweede Kamer moet verlaten.

Voor de Piratenpartij heeft De Hond wel goed nieuws, de partij haalt in zijn peiling een zetel en staat net als 50Plus dicht bij een tweede zetel. Donderdag concludeerde actualiteitenprogramma EenVandaag overigens ook uit een peiling dat de Piratenpartij een zetel zou halen als nu verkiezingen worden gehouden. 50Plus staat al langer op een zetel.