Alternatieve locatie voor protest in Ter Apel

Protesten tegen het asielbeleid mogen in Ter Apel niet meer plaatsvinden bij het asielzoekerscentrum in de Groningse plaats. Er moet een andere locatie komen. Dat concludeert de gemeente Vlagtwedde uit een evaluatie van de manier waarop is omgegaan met het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers.

De gemeente concludeert verder dat bij een betoging duidelijke, heldere en meetbare regels moeten worden opgesteld om het protest in goede banen te leiden. Daarnaast moet op tijd juridisch advies worden ingewonnen en mag niet worden uitgegaan van ervaringen bij eerdere crisissituaties.

De gemeente Vlagtwedde verslikte zich in het tentenkamp, dat in mei ontstond. In korte tijd groeide het kamp, met vooral Irakezen en Somaliërs, uit tot ruim driehonderd demonstranten. De burgemeester van Vlagtwedde, waartoe Ter Apel behoort, besloot toen tot ontruiming van het kamp. De rechtbank bepaalde later dat de ontruiming ongeldig was.

De gemeente organiseerde drie weken geleden een evaluatiebijeenkomst. Vertegenwoordigers van onder meer de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers namen deel aan de bijeenkomst.