[Tour] Sánchez geeft gehavend Rabobank dagzege

De veertiende etappe in de Tour de France, over 191 kilometer van Limoux naar Foix, is gewonnen door Luis-Leon Sánchez. De Spanjaard van Rabobank, de ploeg die nog met vier renners in de Tour rijdt, kwam solo over de meet. De etappe werd geteisterd door lekke banden van onder meer Evans en Wiggins.

Er ontstond een kopgroep van elf man waaronder twee renners van Rabobank, Kruijswijk en Sánchez en Peter Sagan, de drager van de groene trui. Hun maximale voorsprong was ruim veertien minuten. Op 75 kilometer van de meet wachtte de Port de Lers, een berg van de eerste categorie. In het peloton vonden ze het allemaal wel prima en de kopgroep kreeg alle ruimte. Ze kwamen tesamen boven waarna Gautier in de afdaling kettingproblemen kreeg en op een natte weg moest proberen terug te komen bij de kopgroep.

Het peloton kwam ruim veertien minuten na de koplopers bovenop de Port de Lers. 47 kilometer voor de meet wist Gautier weer bij de kopgroep aan te sluiten. Even daarna begonnen de koplopers aan de Mur de Péguère, een steile beklimming van 9,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9. Sánchez en Kruijswijk namen vijf kilometer onder de top de regie in de kopgroep in handen. Sánchez versnelde vervolgens en Gilbert leek in eerste instantie bij de Spanjaard aan te kunnen sluiten. Ook Casar en Izagirre volgde de renner van Rabobank, terwijl Kruijswijk moest lossen.

Sagan wist zich onder de top weer aan te sluiten bij de koplopers en Casar sloeg een gaatje en kwam als eerste boven voor Izagirre en Sagan. In het peloton was het Evans die versnelde maar de klassementsrenners konden volgen. Voorin was het Casar die een kleine voorsprong had op Izagirre, Sagan, Gilbert en Sánchez. Izagirre en Sagan wisten zich bij Casar aan te sluiten, Gilbert en Sanchez reden daar tien seconden achter. In het peloton was het Cadel Evans die op de top van de berg lek reed. Hij verloor veel tijd omdat er geen wiel voor handen was. Overigens waren er meerderen die lek reed waaronder Ten Dam, Menchov en Zubeldia. In de afdaling was het Wiggins die ook al lek reed. Het peloton besloot niet voluit te gaan en te wachten op Evans.

Sánchez en Gilbert wisten zich vooraan aan te sluiten bij Sagan, Casar en Izagirre en hun voorsprong was door alle lekke banden achter hun opgelopen tot bijna zeventien minuten. Evans reed voor de tweede maal lek en even daarna was het Scarponi die dat overkwam. Sánchez sprong elf kilometer voor de finish weg uit de kopgroep. De Spanjaard van Rabobank pakte al gauw een gaatje en vijf kilometer voor de meet was zijn voorsprong een halve minuut. Twee kilometer voor de meet was het 41 seconden waardoor Sánchez de dagzege niet meer kon ontgaan en hij als eerste over de meet kwam. Op ruim veertig seconden achterstand werd Sagan tweede.

Het peloton, met daarin de teruggekeerde Evans, kwam ruim achttien minuten na Sánchez over de streep.
 

Uitslag veertiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Luis-Leon Sánchez RAB SPA 4.50,29
2 Peter Sagan LIQ SLW + 0.47
3 Sandy Casar FDJ FRA z.t.
4 Philippe Gilbert BMC BEL z.t.
5 Gorka Izagirre EUS SPA z.t.
6 Sergio Paulinho SAX POR + 2.51
7 Sebastien Minard AG2 FRA z.t.
8 Martin Velits OPh SLW +3.49
9 Edoeard Vorganov KAT RUS +4.51
10 Steven Kruijswijk RAB NED +4.53

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 64.41.16
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Cadel Evans BMC AUS +3.19
5 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +6.15
7 Tejay van Garderen BMC VS +6.57
8 Janez Brajkovic AST SLO +7.30
9 Pierre Rolland EUR FRA +8.31
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +8.51