'ChristenUnie en SGP moeten samengaan'

De ChristenUnie en de SGP moeten in de toekomst een partij worden. Aftredend CU-voorzitter Peter Blokhuis voorziet op de langere termijn dat beide partijen niet naast elkaar kunnen blijven bestaan. Dat zegt hij in een interview met het Nederlands Dagblad.

Blokhuis erkent dat de twee partijen nu een verschillende politieke profilering hebben. "Maar als we het hebben over de echt belangrijke thema's, zoals de onderwijsvrijheid, dan gaat het er niet om of je wat linkser of wat rechtser bent", zegt hij in de krant.

Volgens Blokhuis hebben beide partijen elkaar nodig. "Het gaat er uiteindelijk om of we ons als christenen willen verenigen, omdat we vinden dat ons geloof van betekenis is voor de politiek. Niet als een belangengroepje, maar om vanuit die basis de samenleving te dienen."

Blokhuis wil daarbij ook het CDA in het oog houden. Een samengaan met die partij sluit hij echter uit. Volgens hem gaat het daar meer om 'het politieke midden' en minder om 'christelijke politiek'. Tussen de ChristenUnie en de SGP zijn nooit inhoudelijke gesprekken gevoerd. Blokhuis vermoedt dat niet iedereen een fusie ziet zitten.