Inwoners Oude Pekela belagen asielzoekerscentrum

Een groep boze mensen heeft maandagavond het asielzoekerscentrum in het Groningse Oude Pekela belaagd. Ongeveer honderdvijftig mensen verzamelden zich rond 20.30 uur op een rotonde bij het AZC, meldt de politie dinsdag.

De spanning tussen dorpsbewoners en bewoners van het AZC loopt volgens de politie sinds het afgelopen weekeinde op. Op Bevrijdingsdag kwam het op de kermis tot een vechtpartij tussen asielzoekers en minderjarige inwoners van het dorp.

Van de honderdvijftig mensen trokken er maandag ongeveer veertig naar het centrum, maar zij werden tegengehouden door een tiental agenten en twee politiehonden. Die waren opgetrommeld nadat op sociale media berichten waren verschenen waaruit bleek dat de dorpsbewoners van plan waren wraak te nemen.

Vanuit de groep werden volgens de politie verwensingen naar de bewoners van het AZC geroepen. Toen een aantal mensen rond 23.00 uur het terrein probeerde op te komen, ontstond volgens de politie een grimmige situatie. Een ruit van de medische post van het AZC werd ingegooid. Uiteindelijk wisten de agenten de groep terug te dringen, waarop de meeste demonstranten het voor gezien hielden. Toen extra agenten arriveerden, vertrokken de laatste demonstranten.