Bruyneel mijdt Tour de France

Johan Bruyneel heeft besloten niet als ploegleider van RadioShack-Nissan-Trek aanwezig te zijn bij de Tour de France van dit jaar. De Belg blijft liever in de luwte nadat hij van betrokkenheid bij dopinggebruik is beschuldigd. 

Bruyneel schteef op zijn persoonlijke website. "Ik zou er dolgraag bij zijn, maar het zou voor te veel afleiding zorgen binnen het team." De Belg kwam onlangs in opspraak, nadat hij in verband werd gebracht met het vermeende dopinggebruik van zijn voormalige pupil Lance Armstrong. Onder Bruyneel vierde de zevenvoudig Tourwinnaar zijn grootste successen. 

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA maakte recent bekend dat Armstrong officieel van dopinggebruik wordt verdacht. Volgens het agentschap zou Bruyneel en nog vier teamleden hebben meegewerkt aan het structurele dopinggebruik van Armstrong. Ze denken dit met getuigen te kunnen bewijzen. 

Zowel Bruyneel als Armstrong beweert stellig ook maar iets met het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen te maken te hebben. "Het is heel erg jammer dat deze ongefundeerde beschuldigen tot deze beslissing hebben geleid. Maar ik moet mijn onschuld bewijzen, voor eens en voor altijd", verklaart Bruyneel, die er alle vertrouwen in heeft dat zijn werkgever hoge ogen gaat gooien in de Tour.