Vier relschoppers Laakkwartier bestraft

Vier mannen die woensdag betrokken waren bij rellen op het Haagse Jonckbloetplein na de verloren EK-wedstrijd Nederland - Duitsland hebben een gevangenis- of werkstraf gekregen. Ook legde de supersnelrechter in Den Haag vrijdag enkele gebiedsverboden op voor het plein tijdens EK-wedstrijden van het Nederlands elftal, meldt het Openbaar Ministerie.

Een 42-jarige man kreeg de hoogste straf. Hij moet negentien dagen de gevangenis in en zit voor de rest van het EK vast. Hij probeerde een agent ernstig te verwonden door een steen naar hem te slingeren. Justitie had een maand celstraf geëist.

Twee mannen van 18 en 26 jaar moeten respectievelijk zes en tien dagen de cel in. Een 17-jarige jongen kreeg veertig uur werkstraf. De drie hadden onder meer een zijspiegel van een ME-bus vernield, een ruit van een politieauto ingegooid en gescholden naar agenten. Naast de opgelegde straf moeten ze ook de schade vergoeden.

Begin juli moeten zeven andere verdachten zich verantwoorden voor de rechter. Wel kregen de zeven voor de andere wedstrijd(en) al een gebiedsverbod opgelegd voor het Jonckbloetplein in de wijk Laakkwartier. Daar vonden woensdagavond de onlusten plaats. Een van de verdachten kreeg ook een boete van 650 euro.

Net als zaterdag verzamelden zich woensdag tientallen Oranjesupporters op het plein. De politie was al voor de wedstrijd met onder meer ME en politie te paard aanwezig om rellen te voorkomen. Na de wedstrijd werd vanuit diverse groepjes op het plein met vuurwerk naar de politie gegooid, waarop de agenten ingrepen.

Na de eerste wedstrijd van Oranje was het ook onrustig op het plein. Toen werden twintig personen gearresteerd. Ook tijdens het WK in 2010 ontstonden rond de wedstrijden van het Nederlandse elftal relletjes op het plein.