Vijf VVD-bewindspersonen op kandidatenlijst

Vijf bewindspersonen van de VVD zijn weer beschikbaar voor de kandidatenlijst van de liberalen. Naast premier en lijsttrekker Mark Rutte hebben ook Edith Schippers (minister van Volksgezondheid) en staatssecretarissen Frans Weekers (Financiën), Halbe Zijlstra (Onderwijs) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) laten weten in aanmerking te willen komen voor een Kamerzetel. Dat meldt de VVD woensdag.

Ministers Henk Kamp (Sociale Zaken), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hebben partijvoorzitter Benk Korthals laten weten niet beschikbaar te zijn voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Ook staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) is niet beschikbaar.

Dat de laatstgenoemde VVD'ers niet beschikbaar zijn, betekent niet dat zij de politiek definitief de rug toekeren. Als de VVD deel uitmaakt van het volgend kabinet kunnen ze, net als de vijf bewindslieden die wel op de lijst willen, weer minister of staatssecretaris worden.

Het bestuur van de VVD bereidt momenteel de advieslijst voor. Voor 1 juni wordt de advieslijst bekendgemaakt. De leden spreken zich daarna via een ledenraadpleging uit, waarna de definitieve kandidatenlijst op vrijdag 29 juni bekend is.