Duitsers: Wedstrijden EK voetbal niet in Oekraïne spelen

Duitse politici hebben in aanloop naar het EK voetbal olie op het vuur gegooid. Onlangs lekte namelijk verschillende foto's uit van een mishandelde Yulia Tymoshenko. Ze zit zeven jaar in de gevangenis, vanwege machtsmisbruik.

Toch lijkt het regime in de gevangenissen van Oekraïne niet menselijk te zijn. Op de foto's die onlangs in de media verschenen, was te zien dat Tymoshenko onder de blauwe plekken zat. Daarnaast deed haar dochter een emotionele oproep tijdens een interview met de Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung. Dit was voor kabinetsleden van onder meer Nederland, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Italië het sein om in actie te komen.

Zij eisen namelijk dat de omstandigheden van Tymoshenko en alle andere gevangenen in Oekraïne verbeteren. Zo niet, dan worden er acties ondernomen. Duitsland heeft volgens het blad Bild een ander statement gemaakt. Mocht er niets veranderen voor de Oekraïense gedetineerden, dan moeten de wedstrijden tijdens het EK voetbal die in Oekraïne gespeeld zouden worden, maar in Duitsland of een ander land afgewerkt worden.

"Het verplaatsen van de wedstrijden uit de Oekraïne naar Polen, Oostenrijk of Duitsland geeft het juiste politieke signaal af aan de ondemocratische regering in Kiev. Dat zal voor de grootste druk zorgen", redeneerde mensenrechtenexpert Erika Steinbach van de CDU/CSU-fractie.

Patrick Doring van de FDP is vooral van mening dat er snel een keuze gemaakt moet worden. "Als er alternatieven zijn voor de locaties in de Oekraïne in Polen, dan moeten deze snel gecontroleerd worden. Onze spelers zingen voor aanvang het volkslied over eenheid, rechtvaardigheid en vrijheid, dat moet ook worden nageleefd buiten het stadion."

De onrust in Oekraïne lijkt vooralsnog geen effect te hebben op de Nederlandse voetbalfans. De oprichter van De Oranjecamping zegt, naar aanleiding van de situatie in het Oostblok-land nog geen afmeldingen ontvangen te hebben. Bovendien houdt de Nederlandse voetbalbond (KNVB) de situatie ook nauwlettend in de gaten. Bovendien liet algemeen directeur Bert van Oostveen via Twitter nog weten dat het kabinet de keuze maakt of er bewindslieden af zullen reizen.