Bonje Samsom en Jinek om 'hoge middeninkomens'

In het televisieprogramma Jinek op Zondag is presentatrice Eva Jinek in aanvaring gekomen met PvdA-leider Diederik Samsom over de definitie van hoger middeninkomen. Samsom stelt de grens op 50 á 60.000 euro, Jinek doet daar een kleine ton bij.

De presentatrice stelde dat de Partij van de Arbeid de hogere middeninkomens extra hard aan wil pakken, waarop Samsom vroeg waar ze dat vandaan haalde. "Nou, als je vanaf 150.000 euro per jaar verdient ga je zestig procent belasting betalen", antwoorde de voormalige Journaal-lezeres. De PvdA-voorman wierp vervolgens tegen dat dat geen hoger middeninkomen is. "150.000 euro is gewoon een heel hoog salaris", aldus Samsom.

Jinek ging vervolgens door met haar vragenlijst, en stelde dat de hogere middeninkomens voor veel welvaart zorgen in Nederland. Ze vroeg zich af of Samsom niet bang is dat deze mensen afknappen op een hoogste belastingschijf van zestig procent en naar elders verkassen. Samsom verweet de presentatrice daarop dat ze een karikatuur maakt van de PvdA-plannen. "Een hoger middeninkomen is ongeveer vijftig- tot zestigduizend euro. Voor hen verandert er in onze plannen niets", aldus de nieuwbakken leider van de sociaal-democraten.


Fragment met de oneinigheid tussen Jinek en Samsom