FNV: investeer in belastingdienst

Het kabinet zou een gedeelte van de bezuinigingsplannen kunnen laten varen, mits zij bereid is om te investeren in de belastingdienst. Op het moment dat belastingambtenaren meer geld, ruimte en tijd krijgen om hun werk fatsoenlijk te doen, kan het kabinet miljarden terughalen bij belastingplichtigen. Dit blijkt donderdag uit een persbericht van Abvakabo FNV.

Door aanhoudende bezuinigingen verkeert de belastingdienst al sinds 1989 in een voortdurende reorganisatie. Ook komend jaar staat er weer een inkrimping op de planning, die zorgt voor sluiting van kantoren en een ontslagronde. Dit komt neer op meer meer werk door minder mensen. Door deze krimp is het onmogelijk bepaalde controletaken efficiënt uit te voeren.

De kans dat een bedrijf gecontroleerd wordt is op dit moment eens in 43 jaar, en voor een burgers is de kans dat hij gecontroleerd wordt gedaald naar minder dan eens in de 100 jaar. Hierdoor is het voor burgers makkelijk om bijvoorbeeld giften aan hun kinderen af te trekken, terwijl ze kinderloos zijn. Ook zouden huurders simpel een verbouwing of hypotheekrente als aftrekpost opvoeren. Schulden tot 1500 euro (voor burgers) en 5000 euro (voor bedrijven) blijven openstaan omdat de belastingdienst geen mankracht meer heeft om ze te innen.

Medewerkers van de belastingdienst die tevens lid zijn van Abvakabo FNV hebben talloze misstanden gemeld bij de bond. Hieruit blijkt dat er jaarlijks miljarden euro's misgelopen worden door de Nederlandse Staat. Volgens de FNV kan met een relatieve lage investering, van enkele tientallen, tot hooguit enkele honderden, miljoenen euro's minimaal 1, tot wellicht 4 miljard euro extra belastinggeld worden teruggehaald. Het gaat hierbij dan voornamelijk om belastinggelden die nu worden ontdoken, of om toeslagen die ten onrechte verstrekt worden.