Obama pleit opnieuw voor 'miljonairsbelasting'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres zaterdag opgeroepen de inkomstenbelasting voor miljonairs te verhogen. Hij blaast daarmee een voorstel nieuw leven in dat hij vorig jaar september voor het eerst te berde bracht.

Het plan, waarover op 16 april in de Senaat - met meer Democraten dan Republikeinen - wordt gestemd, maakt weinig kans in het Congres. Het is echter een overduidelijk symbool van de pogingen die Obama en de Democraten in het Congres ondernemen om zich als het toonbeeld van economische rechtvaardigheid neer te zetten. De Republikeinen noemen het voorstel een politieke stunt die weinig effect zou hebben op het budget.

"We benijden succes in dit land niet, we streven ernaar", zei Obama zaterdag in een toespraak voor radio en internet. "We vinden ook dat iedereen die het goed heeft gedaan iets terug kan doen, zodat meer mensen de mogelijkheid krijgen vooruit te komen, niet slechts enkelen."

Obama noemt zijn plan de Buffet-regeling, naar miljardair Warren Buffet die heeft geklaagd dat rijke mensen zoals hijzelf een kleiner deel van hun inkomsten aan belastingen betalen dan mensen in de middenklasse.

Veel rijke belastingbetalers verkrijgen hun inkomsten uit investeringen zodat ze vijftien procent belasting betalen. Mensen die een hoog inkomen uit salaris krijgen betalen 35 procent belasting. Obama wil dat mensen die jaarlijks meer dan één miljoen dollar verdienen, aan salaris óf investeringen, ten minste dertig procent belasting betalen.

Het voorstel richt ook opnieuw de aandacht op de voornaamste kandidaat voor de Republikeinse presidentsnominatie en rivaal van Obama, Mitt Romney. Romney betaalde in 2011 15,4 procent inkomstenbelasting over een inkomen dat hij voornamelijk uit investeringen verdiende.

Obama riep de Congresleden zaterdag op 'geen belastingvoordeel meer te geven aan mensen die dat niet nodig hebben'.