Meer zelfverbrandingen Tibetanen

Nog eens drie mensen hebben zichzelf in brand gezet uit protest tegen het Chinese beleid richting Tibetanen. Bij het incident in de provincie Sichuan kwam een van hen vrijdag om. De twee anderen raakten zwaargewond, meldt het door de Verenigde Staten gesubsidieerde Radio Free Asia.

Een vrouw die de telefoon opnam bij het provinciekantoor zei dat er niets is gebeurd. Ze weigerde te vertellen wie ze was. De politie was niet bereikbaar.

De drie zouden zichzelf in een afgelegen dorp nabij de grens van de naastgelegen provincie Qinghai in brand hebben gezet. Het is niet bekend of ze dit samen of afzonderlijk deden.

Als het klopt, zijn minstens negentien monniken en nonnen uit Tibet omgekomen door zelfverbranding. Dat gebeurt doorgaans in Tibetaanse gebieden in Sichuan. De meesten vragen om Tibetaanse vrijheid en de terugkeer van hun spirituele leider, de Dalai Lama. Hij vluchtte tijdens een mislukte opstand tegen de Chinese machthebbers in 1959 naar India.

Het is moeilijk informatie uit het gebied te krijgen omdat de overheid de communicatielijnen in Sichuan heeft begrensd. Vorige maand kwam het in de regio tot bloedige protesten van Tibetanen tegen het volgens hen hardvochtige Chinese beleid. Het gebied is al enkele weken niet toegankelijk voor westerse journalisten.

Het geweld en de zelfverbrandingen komen in een gevoelige periode. De leider van de regerende communistische partij wordt aan het eind van dit jaar opgevolgd.

De overheid veroordeelt de zelfverbrandingen en stelt dat die vanuit het buitenland worden aangemoedigd om Tibet van China te splitsen. Sinds 2008 is het niet zo gewelddadig in de regio geweest. Toen braken dodelijke rellen uit in de hoofdstad van Tibet, Lhasa. Die spreidden zich uit naar naastgelegen provincies. In een reactie stuurde China militairen naar de regio, die daarna ongeveer een jaar afgesloten bleef voor buitenlanders.