Guinee-Bissau kiest nieuwe president

Inwoners van Guinee-Bissau zijn zondag voor de tweede keer in twee jaar naar de stembus getogen om een nieuwe president te kiezen. De hoop is dat de nieuwe leider ditmaal wel stabiliteit en ontwikkeling zal brengen.

In 2009 werden in Guinee-Bissau vervroegde verkiezingen gehouden na de moord op de langzittende president Joao Bernardo Vieira. De toen gekozen Malam Bacai Sanha bracht echter de meeste tijd door in ziekenhuizen vanwege de behandeling van een mysterieuze ziekte. Hij stierf in januari.

Er zijn negen kandidaten in de race voor de verkiezingen van zondag, van wie vijf ook in 2009 meededen. "Het is echt een herhaling van de vorige keer", zegt metselaar Ousmane Bah. "We gaan door hetzelfde proces. Er is geen echte verandering."

Naast talloze coups heeft de voormalige Portugese kolonie ook te kampen met een groeiende drugshandel. Cocaïne wordt vanuit Zuid-Amerika over de Atlantische Oceaan naar Guinee-Bissau gesmokkeld en vervolgens door drugskoeriers naar Europa vervoerd. Deskundigen zijn van mening dat hoge functionarissen, onder meer in het leger, door drugshandelaren zijn omgekocht waardoor ze vrij spel hebben.

Hoewel Guinee-Bissau vaak een falende staat wordt genoemd waar coups veelvuldig voorkomen, is de bevolking blij dat er eenvoudigweg gestemd kan worden. Na Sanha's dood op 9 januari werd gevreesd dat het leger de macht zou grijpen.

"De stembusgang verloopt goed", zegt Marcello Antonio Santos, als diplomaat verbonden aan het ministerie van buitenlandse zaken. "Er zijn geen onregelmatigheden. Dat is erg goed voor onze democratie."


Guinee-Bissau kiest nieuwe president (Foto: Novum)