FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 maart 2012

Ontsnapte stieren doodgereden bij Volendam

Twee stieren zijn zondagavond bij Volendam omgekomen nadat ze waren aangereden door een automobiliste. De dieren waren ontsnapt uit een weiland en liepen over de Zeddeweg, waar een 40-jarige vrouw uit Volendam ze niet meer kon ontwijken. Dat meldt de politie.

De stieren overleefden de aanrijding niet, de vrouw kwam er met nekletsel vanaf. In totaal ontsnapten zeven stieren. Drie konden door omstanders in een weiland worden gedreven. De overige stieren zijn nog spoorloos. De politie zocht tevergeefs naar de dieren.

Ziekenhuismedewerkers Uruguay verdacht van moorden

De politie van Uruguay heeft in het kader van een onderzoek naar tientallen verdachte sterfgevallen in twee ziekenhuizen zeker twee verpleegkundigen aangehouden. Dat heeft politie-inspecteur José Luis Roldan zondag gezegd.

De politie vermoedt dat de verplegers een soort gif uit Brazilië hebben toegediend aan patiënten die in kritieke toestand verkeerden.

Onderzoeksrechter Rolando Vomero zei tegen de krant El Observador dat ziekenhuismedewerkers en familie van overledenen tientallen gevallen hebben gemeld.

Het ministerie van volksgezondheid gaf een verklaring uit waarin het liet weten mee te werken aan een onderzoek naar 'veronderstelde strafbare feiten' in de gezondheidszorg. Het ministerie zei ook een eigen onderzoek te hebben geopend en betuigde zijn 'diepe zorg'.

Roldan zei dat de verdachte sterfgevallen zich voordeden in het particuliere ziekenhuis Socied Espanola en het openbare ziekenhuis Maciel. Woordvoerders van beide ziekenhuizen weigerden commentaar te leveren.


Ziekenhuismedewerkers Uruguay verdacht van moorden (Foto: Novum)

[Primera División] Málaga houdt Real Madrid op remise

Málaga heeft Real Madrid zondag een punt afgesnoept in Santiago Bernabeu: 1-1. Karim Benzema scoorde tien minuten voor rust, in blessuretijd benutte Santiago Cazorla een vrije trap. Door de remise is de voorsprong van Real Madrid op nummer twee Barcelona geslonken tot acht punten. Bij de bezoekers stond Joris Mathijsen in de basis. Ruud van Nistelrooy viel ruim een halfuur voor tijd in.

Valencia won eerder zondag met 3-0 bij Athletic Bilbao. Het verschil tussen de twee in de Europa League succesvolle clubs werd door Roberto Soldado gemaakt. Hij schoot namens de bezoekers in de 41e, 57e en 85e minuut raak.

Atletico Madrid, ook door in Europa, ging op bezoek bij Real Mallorca onderuit: 2-1. Atletico-verdediger Roberto Godin zette de toon door kort na rust een eigen doelpunt te maken. Vlak daarna zette Michael Perreira Mallorca op 2-0 voordat de thuisploeg met tien man verder moest na een rode kaart voor Ivan Ramis. Radamel Falcao deed nog wat terug, maar het was niet voldoende.

Levante won zondagmiddag al van Villarreal: 1-0. Xavi Torres maakte in blessuretijd de beslissende treffer.

[Serie A] Udinese en Napoli delen punten

Udinese en Napoli hebben maandagavond met 2-2 gelijkgespeeld in de Serie A. De ploegen blijven daardoor vierde en vijfde met beiden 47 punten. Dat is een punt minder dan nummer drie Lazio. De achterstand op koploper AC Milan is echter fors. De Rossoneri hebben dertien punten meer.

Udinese, dat door AZ werd uitgeschakeld in de Europa League, leek in eigen huis met de zege aan de haal te gaan. Giampiero Pinzi scoorde voor rust, Antonio di Natale deed dat in de tweede helft. Napoli legde zich echter niet neer bij de 2-0 achterstand. Edinson Cavani scoorde binnen vijf minuten twee keer.


Udinese en Napoli delen punten (Foto: Novum)

Demonstranten Tunesië eisen sharia

Afgelopen vrijdag hebben duizenden Tunesiërs gedemonstreerd voor het parlementsgebouw in Tunis, de hoofdstad. Ze voerden zwarte en witte vaandels waarop teksten uit de Koran stonden en hadden als eis dat de Sharia de basis gaat worden van de nieuwe grondwet. Er werd geen genoegen genomen met constituties waarin de islam geen rol speelt.

De conservatief islamitische Ennahda-partij werd bij de eerste vrije verkiezingen na de val van president Ben Ali met voorsprong de grootste partij. Het parlement van Tunesië is verdeeld over de kwestie: de seculieren zijn bang dat de democratie in gevaar komt als de demonstranten hun zin krijgen. Andere partijen zijn juist een groot voorstander van de sharia als basis voor de nieuwe grondwet. 

Hoewel de Ennahda-leiders aangeven niet voor invoering van de sharia zijn, zijn de seculieren daar niet gerust op. In oktober gaven de nieuwe leiders nog aan geen strenge vorm van de sharia in te willen voeren, maar juist een gematigde islam.

Steijn: "Ali doet zoiets niet met opzet"

ADO Den Haag verloor van Ajax (0-2), maar maakte het de Amsterdammers in de eerste helft nog wel lastig. Coach Maurice Steijn zag echter dat zijn ploeg met tien man kansloos was. "Door de kwaliteit van Ajax speelden we iets behoudender, maar gaven niet zo heel veel weg en dan is zo'n rode kaart uiteraard een breekpunt in de wedstrijd."

"Ik denk dat we met elf man ook dreigender waren geworden, omdat Ajax het ongeduld verloor en niet zoveel creëerde. Toch wordt het met tien tegen elf met dit Ajax wel erg lastig", aldus Steijn na afloop tegenover Eredivisie Live"We moesten beter beginnen aan de tweede helft. Hoe langer wij het op 0-0 hadden kunnen houden, hoe ongeduldiger zij zouden zijn geworden en dan hadden misschien nog kunnen gaan stunten. Als dan echter de goal valt, weet je eigenlijk wel dat het afgelopen is."

"Ali doet dit zeker niet expres, want hij heeft altijd veel respect voor zijn tegenstanders en zijn medespelers. Ik moet wel zeggen dat het vanuit mijn standpunt gezien ook op een rode kaart leek. Ik vond ook wel dat het terecht was. Boussaboun moet met zijn ervaring ook niet het risico nemen dat hij zo tackelt."

Federer evenaart Nadal met toernooizege

Roger Federer heeft zondag zijn negentiende masterstitel gewonnen. De Zwitser was in de finale van het ATP-toernooi in Indian Wells met 7-6 (7) en 6-3 te sterk voor John Isner. Met negentien zeges in masterstoernooien komt Federer op gelijke hoogte met Rafael Nadal. De Zwitser en de Spanjaard zijn daarmee de recordhouders. Eind vorig jaar won Federer in Parijs ook het vorige masterstoernooi.

De omstandigheden in de Californische woestijn waren verre van ideaal. Door de harde wind moesten de beide hoofdpersonen inspelen op steeds wisselende omstandigheden. Isner deed dat in het begin prima door breakkansen te creëren in Federers tweede opslagbeurt. De Zwitser hield echter stand en uiteindelijk, na een korte regenonderbreking na vijf games, was hij in een spannende tiebreak iets beter.

In de tweede set kreeg Federer steeds meer grip op het spel van Isner. De Amerikaan, die verrassend van Novak Djokovic had gewonnen in de halve finale, moest met name in de rally's steeds vaker het initiatief aan zijn tegenstander laten. In de zevende game leidde dat tot een break voor Federer en daarmee was het verzet van Isner definitief gebroken. Ook zijn volgende servicebeurt won de Amerikaan niet.

Koning van Tonga overleden

Koning George Tupou V van Tonga is zondagavond in een ziekenhuis in Hong Kong op 64-jarige leeftijd overleden. De regering van het eilandenrijk in de Stille Oceaan heeft nog geen verklaring uitgegeven, maar regeringsfunctionarissen hebben de dood van de vorst tegenover sommige media in Tonga bevestigd.

Tupou regeerde over het 106 duizend inwoners tellende rijk sinds de dood van zijn vader, Taufa'ahau Tupou IV, in september 2006.

Volgens media in Tonga onderging de koning vorig jaar een levertransplantatie en was bij hem kanker vastgesteld. Radio New Zealand meldt dat kroonprins Tupouto'a Lavaka aan de zijde van zijn vader was toen de koning overleed.


Koning van Tonga overleden (Foto: Novum)

Satudarah 'intimideert' stappers Enschede

De politie in Enschede heeft zaterdagavond met meer politiemensen dan normaal en strenger gecontroleerd in het uitgaansgebied. De politie liet zondag weten dat te hebben gedaan nadat een groep van 150 tot 200 leden van motorclub Satudarah naar de binnenstad was getrokken.

Volgens de politie ervoer ander uitgaanspubliek hun aanwezigheid "in vol ornaat" in de kroegen als 'vervelend en intimiderend'. Andere stappers gingen weg van terrassen en de café's waren een uur eerder leeg dan anders. Tot nu toe is gebleken dat in één gelegenheid een geweldsincident heeft plaatsgevonden. De politie onderzoekt deze zaak.

De groep motorrijders was naar de binnenstad getrokken vanuit het clubhuis van de motorclub. Het college van Enschede besloot onlangs dat dat clubhuis dicht moet, omdat het op een aantal punten niet aan de eisen voldoet.

Legaliseren van de situatie kan alleen, als het bestemmingsplan wordt veranderd en dat wil Enschede niet. Satudarah kan bezwaar maken tegen het besluit.

Satudarah'intimideert' stappers Enschede
Satudarah'intimideert' stappers Enschede (Foto: ANP)

Doden bij eerbewijs koptische paus

In een bomvolle kathedraal in Caïro zijn zondag drie mensen gestikt toen tienduizenden mensen de laatste eer kwamen bewijzen aan de koptische paus Shenouda, die zaterdag op 88-jarige leeftijd overleed. Dat heeft een woordvoerder van de kerk gezegd.

Shenouda was in zithouding opgebaard op de troon van Mar Morkos, of de heilige Marcus. Veldmaarschalk Hussein Tantawi en andere leden van de regerende militaire raad bezochten de kerk om hun medeleven te betuigen. Buiten de kathedraal stonden militairen en pantserwagens, mogelijk om militante moslims op afstand te houden.

Shenouda wordt dinsdag ter aarde besteld. Het kan volgens experts lange tijd duren voordat de kerk een opvolger heeft aangewezen. Shenouda besteeg de troon van Marcus ook pas acht maanden na de dood van zijn voorganger.


Doden bij eerbewijs koptische paus (Foto: Novum)

Koeman: "Moesten initiatief, durf en lef tonen"

Feyenoord boekte tegen FC Twente een uitermate knappe zege in Enschede (0-2). Coach Ronald Koeman schrijft het succes toe aan de 'hands-on mentaliteit' van zijn ploeg. "Het was geen test, want hier zijn we regelmatig in geslaagd."

"Uiteraard was dit ook een uitoverwinning tegen een grote club en wat we hier eerder niet konden halen, hebben we nu wel gedaan", aldus een zeer tevreden Koeman tegenover Eredivisie Live. "Dik verdiend, we hebben de beste kansen gehad en het beste spel van de wedstrijd laten zien."

"We hebben ze stevig aangepakt. Het was een moeilijke ploeg, die misschien wat vermoeid was. Twente heeft alles op alles in de competitie gezet, maar dan moeten ze het wel laten zien. Wij zijn met hen de strijd aangegaan en dat is prima verlopen", zo voegde de coach van de Rotterdammers eraan toe.

"We hebben voor de wedstrijd op het vertrouwen gehamerd. Natuurlijk zijn dit moeilijke wedstrijden, maar je moet initiatief, durf en lef tonen. Dan kan het best een keer fout gaan en dat is helemaal niet erg, maar je moet wel een tegenstander durven aanpakken. Dat hebben we geprobeerd, we zijn in de wedstrijd gegroeid en we hebben het Twente heel moeilijk gemaakt."

Ferguson laat Berbatov gaan

Dimitar Berbatov is naar alle waarschijnlijkheid bezig aan zijn laatste seizoen voor Manchester United. Sir Alex Ferguson laat aan zijn zaakwaarnemer, Emil Danchev, weten dat hij niet in het 'nieuwe' systeem van de club past.

"Ik heb drie gesprekken met Ferguson gehad. Hij wil een nieuw team neerzetten met daarin meer snelheid en dynamiek. Daar zal Berbatov niet inpassen. Tot mijn tevredenheid vertelde Ferguson dat dat Man Utd in de zomer geen transfer van Berbatov zal blokkeren", aldus Danchev.

Het contract van de Bulgaar loopt de komende zomer af. United heeft de optie om de verbintenis te lichten en te verlengen met één jaar, de club wil zodoende voorkomen dat de spits transfervrij de deur uitwandelt.

“We gaan die optie lichten, maar hij is 31 en ik begrijp dat hij wilt voetballen. Het is voor mij lastig om die garantie af te geven”, aldus Ferguson.

Van Gaal ziet Oranje EK-groep overleven

Louis van Gaal denkt dat het Nederlands elftal de knockout-fase van het EK kan bereiken en daarmee Portugal en Denemarken aftroeft.

Nederland zit in 'groep des doods' tijdens het EK in Polen en Oekraïne. Voormalig bondscoach Van Gaal denkt dat Oranje de groepsfase samen met Duitsland zal overleven. "Duitsland en Oranje zijn de grootste kandidaten om door te gaan, maar Portugal kan wellicht een surprise worden."

"Portugal heeft veel getalenteerde spelers, maar in de afgelopen jaren hebben zij niet altijd een goede ploeg gevormd. Misschien kan het in de toekomst veranderen onder bondscoach Paulo Bento", zei Van Gaal tegen Record. De 60-jarige Amsterdammer kwam Portugal tegen met Oranje.

In de dramatisch verlopen kwalificatiereeks voor WK 2002 speelde Van Gaal met Nederland een keer gelijk tegen Portugal en in Rotterdam ging Oranje onderuit. Mede daardoor ging Oranje niet naar het WK in Zuid-Korea en Japan. Van Gaal wordt genoemd als nieuwe trainer van Chelsea.

PCextreme.nl slordig met gegevens

Het ticketsysteem van de website PCextreme.nl is zo lek als een mandje. De website, die zowel particuliere als zakelijke webhostingdiensten aanbiedt, heeft een klantenbestand van circa 35.000 klanten, en het ticketsysteem bevat op dit moment ongeveer 13.000 tickets. Hier komen er dagelijks ongeveer 500 bij. Deze worden echter bewaard in afzonderlijke systemen, binnen het eigen ontwikkelde domeinbeheersysteem van de provider.

FOK!ker BBQSausage, die zelf klant is bij PCextreme, kwam er achter hoe hij in het ticketsysteem tickets van andere klanten kon inzien. Je kon pas in het ticketsysteem komen zodra je een klantnummer en wachtwoord hebt, maar daar is relatief makkelijk aan te komen. Je krijgt deze namelijk toegewezen op het moment dat je een (gratis) bestelling plaatst op de website en daarmee een account hebt aangemaakt.

De tickets en hun bijlagen bevatten veelal informatie met privcaygevoelige gegevens, zoals NAW-gegevens, scans van contracten en/of ID-bewijzen. Ook inloggegevens voor dedicated servers waren op deze manier vrij toegankelijk. Ook is in 99 procent van de gevallen het e-mailadres van de klant zichtbaar.

User BBQSausage zegt het volgende over zijn bevindingen: "Ik wil duidelijk maken dat veel hostingbedrijven (die meestal klein beginnen) denken dat ze alles netjes op orde hebben, en hun klanten van een veilige en betrouwbare service kunnen voorzien, terwijl het tegendeel waar is. Ook wil ik laten zien dat je als klant erg voorzichtig moet zijn met het verspreiden van gegevens online (Zelfs richting een -naar jouw weten- betrouwbaar bedrijf). In dit geval dus login-gegevens, codes, kopieën van ID-bewijzen. Het lijkt er op dat je in dit geval nog beter terug had kunnen grijpen naar de oude vertrouwde brief in envelop.

Om te voorkomen dat er misbruik van het lek gemaakt zou worden, is besloten te wachten met het publiceren ervan om schade te voorkomen. FOK! heeft PCextreme benaderd en gevraagd om opheldering over het lek. In een reactie laat Jeroen van Brink van PCextreme weten dat de betreffende fout in de automatisering is gelokaliseerd en dat er een noodoplossing is toegepast waardoor de gegevens niet langer zichtbaar zijn. Ook laat hij nog weten dat het lek zich beperkte tot het ticketsysteem, dat strikt gescheiden zou zijn van andere onderdelen van de website.

screenshot pc extremeTicketsysteem zo lek als een mandje

Drive

In het najaar van 2011 verscheen de film Drive in de bioscoop. In december verkoos de Nederlandse filmpers het cinematografische werk tot beste bioscoopfilm van 2011, waarmee de film zich kan meten met eerdere winnaars Das Leben der Anderen (2006), The Dark Knight (2008), Let The Right One In (2009) en Toy Story 3 (2010). De dvd is recentelijk in de winkels verschenen, weet Ryan Gosling als de mysterieuze rijder nog steeds de kijker te boeien?

Terreurverdachten doodgeschoten op Bali

Een antiterreureenheid van de Indonesische politie heeft zondagavond bij invallen in twee hotels in Denpasar op Bali vijf vermoedelijke terroristen doodgeschoten. Dat meldt de Jakarta Globe op zijn website, op basis van bronnen bij de politie.

Tientallen leden van de speciale politie-eenheid Densus 88 vielen rond 21.00 uur plaatselijke tijd een bungalow van het Lhaksmi-hotel in de wijk Sanur binnen. Ooggetuigen meldden dat er enkele minuten hevig werd geschoten. Ernige tijd later werden drie lijken weggedragen.

De politie deed ook een inval in een ander hotel, vijftien kilometer verderop in het centrum van Denpasar. Hier werden twee mensen doodgeschoten.

Een politiewoordvoerder, Hariadi, zei tegen de Jakarta Globe alle vijf doden mannen waren en vermoedelijk tot dezelfde groep behoorden. De woordvoerder zei dat dat de groep waarschijnlijk een roofoverval wilde plegen om een terreuractie te financieren. Hij zei dat op beide locaties vuurwapens en munitie zijn aangetroffen. Hij wilde niet zeggen of er ook explosieven waren gevonden.

Volgens een zegsman ontdekte de politie de groep zaterdag, waarna leger en politie in de hoogste staat van alarm werden gebracht. De groep bleek in februari op Bali te zijn aangekomen.

Een van de leden van de groep zou een belangrijke terreurverdachte zijn. De zegsman kon niet bevestigen of hij een van de vijf doden was. "Sommigen zijn mogelijk nog op vrije voeten", zei hij.

Wouters: "Intentie een jaar door te gaan"

FC Utrecht-coach Jan Wouters zag zijn ploeg met 3-1 van FC Groningen winnen. Na afloop sprak hij over het duel en over zijn mogelijke toekomst bij Utrecht. "Ik vond dat we heel nerveus en slap begonnen. Vanaf de omzetting ging het voornamelijk in de tweede helft een stuk beter."

"In de tweede helft hebben we een paar goede kansen gecreëerd en een paar mooie goals gescoord", aldus Wouters tegenover Eredivisie Live"Misschien heeft de druk ook een rol gespeeld waarom we de wedstrijd niet goed begonnen. In de tweede helft ging het, zeker met de steun van het publiek, een stuk beter."

"Vorige week heb ik met de club om de tafel gezeten. We hebben de intentie uitgesproken om nog een jaar met elkaar door te gaan. De club heeft eerst nog een vergadering met de Raad van Commissarissen. Ik weet dat de club financieel moeilijk zit, maar als de spelers met meerwaarde worden verkocht moeten er wel vervangers voor in de plaats komen. Ik vind dat een belangrijk argument om eventueel bij te tekenen."

Azarenka ook de beste in Indian Wells

Victoria Azarenka heeft haar vierde titel van 2012 binnen. De Wit-Russische nummer één van de wereld won zondag het toernooi van Indian Wells. Ze greep de eindzege op het masterstoernooi door met 6-2 en 6-3 van Maria Sharapova (2) te winnen. Eerder dit tennisjaar won ze al de toernooien van Sydney en Doha en de Australian Open.

Azarenka liet vanaf het begin duidelijk merken dat ze niet van plan was zonder de titel naar huis te gaan. In de eerste game van de wedstrijd brak ze Sharapova en na nog een break in de zevende game liep ze uit naar een simpele 6-2 setwinst.

In het tweede bedrijf ging het nog harder. Azarenka liep via een dubbele break uit naar 3-0, maar liet haar opponente terugkomen tot 4-3. Op 5-3 voor plaatste ze de beslissende break en ging er met de beker vandoor.

'Republikeinse verkiezingen smerigste ooit'

De Amerikaanse senator John McCain heeft zondag de Republikeinse voorverkiezingen 'de smerigste ooit' genoemd. Volgens hem heeft het moddergooien extreme vormen aangenomen.

McCain houdt de zogenoemde Super PAC's voor een groot deel verantwoordelijk. Dat zijn organisaties die geheel zelfstandig en vaak met veel geld campagne voeren voor of tegen een kandidaat. Volgens McCain zijn hun campagnes vaak erg negatief.

Senator McCain was in 2000 zelf het doelwit van de geruchtenmachine van andere kandidaten. Zo zou hij niet geschikt zijn als president, omdat hij door zijn verleden als Vietnamveteraan psychisch niet stabiel zou zijn.

[Premier League] Man Utd, Newcastle winnen

Manchester United en Newcastle United hebben zondag overwinningen behaald in de Premier League. Koploper United haalde met 5-0 uit bij Wolverhampton Wanderers. Door goals van Jonny Evans, Antonio Valencia, Danny Welbeck en tweemaal Javier Hernández staat United nu vier punten los van Manchester City. De Wolves zijn de hekkensluiter.

Newcastle United won thuis met 1-0 van Norwich City. Papiss Cissé, de winteraankoop van de Magpies, besliste het treffen al na elf minuten. Voor Newcastle United-doelman Tim Krul was er in de tweede helft een hoofdrol weggelegd. Met een aantal belangrijke reddingen hield hij de voorsprong van zijn ploeg intact.


Premier League: Man Utd, Newcastle winnen (Foto: Novum)

Cocu heeft van hele elftal genoten

Philip Cocu was erg blij met zijn eerste zege als hoofdtrainer van PSV. De interim-trainer roemde vooral het collectief na de 5-1 overwinning op sc Heerenveen. "Ik heb van het hele elftal genoten", zei Cocu na afloop tegen Eredivisie Live.

"Na de gelijkmaker lieten we het er niet bij zitten, maar bleven we knokken." De Eindhovenaren liepen in de tweede helft met gemak weg van Heerenveen en bepaalde de eindstand uiteindelijk op 5-1. "Via goed combinatievoetbal hebben we het Heerenveen moeilijk gemaakt. We komen dan ongelukkig op gelijke hoogte, maar de vastberadenheid van de ploeg deed me goed. We lieten zien dat we nog steeds een geweldige ploeg zijn."

Cocu kreeg vervolgens de vraag of hij opgelucht was door de zege op de Friezen. "Opluchting wil ik niet zeggen. We wisten hoe we wilden spelen en dat hebben we goed uitgevoerd. Ik ben erg blij met de manier waarop we hebben gewonnen vandaag."

Roeier Simon sluit dragen vlag uit

Roeier Diederik Simon begint in Londen komende zomer aan zijn vijfde Olympische Spelen. Hij wordt daardoor veel genoemd om bij de openingsceremonie de Nederlandse vlag te dragen, maar volgens hemzelf is dit uitgesloten.

"Ik moet de volgende ochtend al roeien met de Holland Acht. Dat valt dus jammergenoeg niet met elkaar te combineren.” aldus de 41-jarige Simon, die zegt na de Spelen te zullen stoppen met roeien. "Maar je weet het natuurlijk nooit”, lachte hij. "Na het goud in Atlanta in 1996 dacht ik zeker te weten dat ik meteen zou stoppen. Maar voordat je het weet komen er alweer nieuwe Zomerspelen aan. Fysiek kan ik gelukkig veel aan. Dus als ze voor 2016 helemaal niemand anders meer over hebben, zelfs geen vrijwilliger, dan ga ik er misschien nog wel over nadenken. Als je op je 40e dit roeileven nog mag leiden, heb je sowieso geen reden tot klagen.”

'Peter la S. krijgt 1,4 miljoen euro van justitie'

Kroongetuige Peter la S. krijgt 1,4 miljoen euro voor de verklaringen die hij aflegt in het liquidatieproces. Dat meldt de NOS zondag op basis van stukken. Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie laat weten niets te kunnen zeggen over de deal die is gesloten.

La S. zou acht ton krijgen als inkomen en zes ton in de vorm van een lening, die pas over 25 jaar hoeft te worden terugbetaald. Volgens de NOS lijkt de regeling in strijd met het verbod om een kroongetuige financieel te belonen.

La S., die in het criminele circuit 'Vieze Peter' wordt genoemd, zou in november 2010 ook nog een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro hebben geëist. Hij zou dit bedrag onder meer willen vanwege 'gederfde levensvreugde'. Volgens La S. zou justitie zich niet aan eerder gemaakte afspraken hebben gehouden.

De liquidatiezaken, die plaatsvonden in en rond Amsterdam, zijn voor een groot deel gebouwd op de beweringen van La S., die zelf ook terechtstaat. Justitie sloot in 2007 een akkoord met La S., die in ruil voor zijn verklaringen over de verschillende zaken strafvermindering zou kunnen krijgen.

De Boer: "Gele kaart Janssen doodzonde"

Ajax won uiteindelijk vrij eenvoudig met 0-2 van ADO Den Haag. Coach Frank de Boer erkent wel dat de thuisploeg in de eerste helft zo nu en dan gevaarlijk werd. "We zijn heel sterk begonnen. Toen kwam echter de rode kaart voor ADO en gooiden ook zij de schroom van zich af en kregen zij de beste kansen in de eerste helft", zo meldde De Boer tegenover Eredivisie Live.

Gedurende het duel beging Ali Boussaboun een forse overtreding op Vurnon Anita. De oefenmeester van de Amsterdammers zat dicht op het incident en kon zelfs aan het geluid horen dat het een harde ingreep was. "Ik heb de herhaling nog niet teruggezien, maar het was een aardige klap. Aan het geluid te horen leek het mij ook wel een rode kaart."

De Boer betreurt de gele kaart voor Theo Janssen. De middenvelder is hierdoor geschorst voor het aanstaande duel met PSV. "De laatste tijd speelt hij erg goed. Hij gaf deze wedstrijd ook een goede assist, een fantastische pass. Het is doodzonde dat hij er niet bij is."

Tijdmeting in topsport onbetrouwbaar

De huidige methodes voor de tijdwaarneming zoals deze in de topsport worden gebruikt zijn niet geheel betrouwbaar, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. De zender keek hierbij naar sporten als schaatsen, baanwielrennen, rodelen, zwemmen en atletiek.

"De wetenschappelijke basis voor de tijdwaarneming zoals we die nu hanteren, is wankel," zei Erik van den Boogert die zich binnen schaatsbond KNSB bezighoudt met de tijdwaarneming. Ook de internationale atletiekunie IAAF en de internationale zwembond FINA erkennen dat er fouten kunnen worden gemaakt.

De problemen komen voort uit het feit dat de apparatuur niet geavanceerd genoeg is en hierdoor de finish van de atleten niet goed genoeg vast kan leggen. Betere apparatuur zoals hogesnelheidscamera's is wel beschikbaar, maar erg kostbaar, waardoor fouten tot wel 0,009 seconden mogelijk zijn. Dit kan het verschil betekenen tussen winst en verlies, zoals de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee ondervond. Zij verloor in Astana namelijk een 500 meter van de Duitse Jenny Wolf met 0,001 seconden verschil.

De internationale schaatsunie ISU erkent bij monde van Tron Espeli, voorzitter van de technische commissie, het probleem. "We realiseren ons dat we geen honderd procent zuivere uitslag kunnen garanderen. We doen ons best om de tijdmeting te verbeteren."

Tijdregistratie in topsport niet altijd betrouwbaar (Foto: Pro Shots)

iPhone-werper Russell Brand zegt te zijn uitgelokt

Russell Brand zet de tegenaanval in. De komiek, die deze week achter tralies belandde omdat hij de iPhone van een paparazzo door een raam gooide, zegt te zijn uitgelokt. Brand verwacht zo onder een aanklacht uit te komen, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Brand beweert dat hij is uitgelokt door de fotograaf, die vanuit een auto foto's van de komiek maakte. Toen de paparazzo ook met zijn iPhone een kiekje van Brand wilde maken, ging de Brit door het lint. Brand pakte de smartphone en smeet het ding door een raam.

De fotograaf deed aangifte, waarna Brand donderdag werd gearresteerd. De komiek mocht naar huis na het betalen van een borgsom van vijfduizend dollar.

Brand heeft volgens TMZ een bekende advocaat in de armen genomen. Mocht Brand worden aangeklaagd dan heeft hij nog een troef in handen. Volgens de Brit was de schade minder dan vijfhonderd dollar, het minimum bedrag om aangeklaagd te kunnen worden. Brand heeft al 240 dollar betaald voor het raam, de iPhone mankeerde volgens hem nauwelijks iets.

McClaren: "Dit is normaal"

In de strijd om de landstitel heeft FC Twente drie kostbare punten in rook op zien gaan tegen Feyenoord (0-2). Coach Steve McClaren toont zich echter niet zo somber. "We hebben even een kop koffie gedronken en geprobeerd om over deze teleurstelling heen te raken."

"We hebben de spelers uitgelegd hoe dit komt en dat zoiets normaal is tijdens het seizoen. We moeten het gevoel van tegenslag bestrijden, maar we beseffen ons dat we nog steeds meedoen om de titel", aldus McClaren die zich allerminst uit het veld laat slaan door het verlies tegen Feyenoord. Volgens de Engelsman mag zijn ploeg absoluut nog niet worden afgeschreven voor de landstitel.

"Nu mogen we geen fouten meer maken, we hebben een aantal mogelijkheden laten liggen. Het is normaal dat zoiets tijdens het seizoen gebeurt, men noemt dat een crisis. Ik zeg: laten we ons eruit vechten, we hebben daarvoor een paar geweldige kansen voor de boeg."

De voormalige bondscoach van Engeland kijkt terug op een bewogen week. "We konden niet goed omgaan met de heftigheid en de emoties rondom de wedstrijden tegen PSV, N.E.C. en Schalke 04. Hier moeten we wat aan doen. Als je wat wilt bereiken, dan moet je vijftig tot zestig wedstrijden per seizoen spelen en dan moet je leren wedstrijden als deze zien te winnen."

[Serie A] Inter zonder Sneijder naar doelpuntloos gelijkspel

Zonder Wesley Sneijder heeft Internazionale zondag met 0-0 gelijkgespeeld tegen Atalanta. Ex-Feyenoorder Luc Castaignos viel een kwartier voor tijd in bij de ploeg uit Milaan, die 19 punten achterstaat op stadsgenoot AC Milan.

Sneijder ontbrak bij de formatie van coach Claudio Ranieri wegens een blessure. Inter wist in Milaan Atalanta niet van zich af te schudden. Ook niet toen de thuisclub in de 23e minuut een strafschop kreeg. Diego Milito miste vanaf elf meter. Castaignos kwam in de 77e minuut in het veld bij Inter, dat op de zevende plaats in de Serie A staat.

Lazio Roma, de nummer drie van Italië, ging onderuit bij Catania. Nicola Legrottaglie bezorgde de thuisploeg in de 79e minuut de zege met zijn treffer.


Inter zonder Sneijder naar doelpuntloos gelijkspel (Foto: Novum)

Toekomst GP Zuid-Korea lijkt veilig

Het lijkt erop dat de Grand Prix van Zuid-Korea ook de komende jaren op de kalender zal gaan verschijnen. De race op het Yeongam-circuit was in gevaar omdat de organisatoren het hoge bedrag aan Formule 1-baas Bernie Ecclestone niet meer op konden hoesten.

Volgens de Korea Herald heeft de Brit een nieuw akkoord met de circuitbazen gesloten waarin staat dat er minder betaald hoeft te worden. De race in Zuid-Korea staat sinds 2010 op de kalender en afgelopen seizoen werd er 40 miljoen dollar betaald om de race te mogen houden. Dat is 10% meer dan het eerste seizoen.

In het nieuwe contract is deze stijging geschrapt en zullen de organisatoren alleen dit jaar al twintig miljoen gaan besparen vanwege de lagere betalingen voor het organiseren van de race en de televisiegelden die minder kosten. Organisator Kang Hyo-seok is blij met de nieuwe deal, maar erkent dat er hard aan getrokken moet worden om dit seizoen quitte te draaien.

Opstand Jemen kostte tweeduizend levens

De opstand tegen president Ali Abdullah Saleh in Jemen heeft meer dan tweeduizend mensen het leven gekost. De Jemenitische regering heeft dit zondag bekendgemaakt.

Het aantal slachtoffers is veel hoger dan wat mensenrechtengroepen hadden becijferd; Amnesty International kwam eerder dit jaar uit op een schatting van tweehonderd doden.

Het dodencijfer heeft betrekking op zowel ongewapende betogers als overgelopen militairen. Onder de doden waren ook meer dan 120 kinderen, zei het ministerie van volksgezondheid. In het afgelopen jaar raakten ook 22 duizend mensen gewond.

De regering van Saleh maakte nooit slachtoffercijfers bekend.

Saleh trad vorige maand af, na meer dan dertig jaar president te zijn geweest. In ruil voor de machtsoverdracht is hem toegezegd dat hij niet vervolgd wordt. Zijn opvolger, Abed Rabbo Mansour Hadi, verklaarde zondag dat mensen die in de opstand familieleden hebben verloren een maandelijkse toelage zullen krijgen.

Mass Effect 3-fan klaagt bij Uncle Sam

Eerder deze week zagen we al nieuws voorbij komen omtrent het einde van Mass Effect 3. Nu heeft een wel zeer geagiteerde fan van de bekende Mass Effect-franchise een officiële klacht ingediend bij de Amerikaanse regering. De motivatie hiervoor is zijn teleurstelling in het onlangs uitgekomen deel van de serie.

"El_Spiko", een gebruiker op het forum van Bioware, is naar de Federal Trade Commission, een Amerikaanse consumentenorganisatie onder leiding van de regering, gestapt. Hij heeft op hun website aangifte gedaan van misleidende reclame van Electronic Arts. Dit doet hij vanwege de manier waarop het bedrijf reclame heeft gemaakt voor de game. Hij heeft ook een klacht ingediend bij The Better Business Bureau, een private consumentenorganisatie.

"After reading through the list of promises about the ending of the game they made in their advertising campaign and PR interviews, it was clear that the product we got did not live up to any of those claims," zei El_Spiko. "This is not something I was happy to do, but after the terrible ending that was in no way the product that had been advertised to me and the lack of any kind of response from Bioware/EA to address this, I felt it was one of my only recourses."

Hij voegt toe dat hij gebruik zal maken van zijn 'dertig dagen niet goed geld terug'-garantie als er binnen die periode niets met zijn klachten wordt gedaan.

"El_Spiko" vraagt gamers die er ook zo over denken om deel te nemen aan zijn kruistocht en klachten in te dienen bij de FTC en de BBB.

 shepard smug

[FA Cup] Liverpool en Chelsea in halve finale

Liverpool en Chelsea hebben zondag de halve finale van de FA Cup bereikt. De Reds wonnen nipt met 2-1 van Stoke City. Stewart Downing maakte de winnende goal. Chelsea won met 5-2 van Leicester City. Bij de Londenaren scoorde Fernando Torres twee keer. De Spanjaard had bijna een half jaar droog gestaan.

Liverpool had de handen vol aan het taaie Stoke. Luis Suarez zette de thuisploeg wel op voorsprong, maar Peter Crouch kopte de gelijkmaker in tegen zijn oude ploeg. Pas in de tweede helft kwamen de Reds weer aan de goede kant van de score. Downing zette zelf een een-tweetje op met Steven Gerrard en rondde die met een ziedend schot af.

Chelsea nam op Stamford Bridge vlot een veilige voorsprong van twee goals. Gary Cahill scoorde na twaalf en Salomon Kalou na zeventien minuten. Na rust scoorde de uitblinkende Torres zijn eerste treffer van de middag voordat Jermaine Beckford iets terugdeed. Torres scoorde nogmaals, maar nu hield Ben Marshall de marge op twee. In de laatste minuut maakte Raul Meireles de vijfde goal van Chelsea.

De andere twee halvefinalisten van het Engelse bekertoernooi zijn nog niet bekend. Everton en Sunderland speelden zaterdag met 1-1 gelijk en moeten een replay spelen. Het duel tussen Tottenham Hotspur en Bolton Wanderers werd na 41 minuten gestaakt nadat Bolton-speler Fabrice Muamba getroffen was door een hartaanval.

In de halve finale komen er mogelijk twee derby's. Chelsea neemt het uit op tegen Tottenham of Bolton. Liverpool krijgt stadgenoot Everton of Sunderland op bezoek.

[Upd]Totalbiscuit speelt Asura's Wrath live

[Update 20:20] Door problemen met zijn internetverbinding heeft Totalbiscuit het evenement uitgesteld. Volgende datum is nog niet bekend.

[Origineel bericht] Fans van droge Britse humor in combinatie met games zullen vast en zeker al gehoord hebben van Totalbiscuit. Een cynische engelsman die van spellen houdt en je geregeld laat mee kijken naar een playthrough van een spel al dan niet met grappige commentaar. Zo dadelijk omstreeks 20u00 zal er een playthrough plaatsvinden van Asura's Wrath

Totalbiscuit hoopt dat hij het spel vanavond uitspeelt en Asura's Wrath met het commentaar van Totalbiscuit gaat vast en zeker entertainment van de bovenste plank zijn. Maak wat popcorn en zorg dat je genoeg drank hebt klaarstaan voor de playthrough van Asura's Wrath met Totalbiscuit.

Monique Smit doet open sollicitatie Mini Playbackshow

Monique Smit en Tim Douwsma zouden graag de Mini Playbackshow terug op de buis willen brengen. "Ik zou het te gek vinden", bekent Douwsma aan Novum Nieuws.

"Ik vroeg Tim wat zijn droom was ooit nog eens te gaan presenteren", vertelt Monique. "Toen noemde hij de Mini Playbackshow. Heel toevallig is dat ook altijd mijn antwoord als ze het mij vragen."

Douwsma, die vorig jaar een hitje scoorde met Smit, denkt dat de comeback van de Mini Playbackshow veel kijkers kan trekken. "Kijk maar naar The Voice Kids. Dat is gewoon hele leuke televisie." De Mini Playbackshow, uit de koker van Henny Huisman, werd uitgezonden tussen 1983 en 1998. Ilse DeLange maakte haar debuut in het succesvolle kinderprogramma.

Hoewel Douwsma en Smit op een lijn zitten, hebben ze nog geen actie ondernomen. "We moeten eerst mensen vinden die er serieus werk van willen maken", zegt Monique. "En we zijn ook nog bezig met andere dingen, zoals Sterren.nl en mijn nieuwe album. Daar richt ik me voorlopig op. Dan zien we wel weer wat daarna gaat komen."

Ook contractverlenging Blokhuijsen bij TVM

In navolging van Sven Kramer, Ireen Wüst en coach Gerard Kemkers heeft ook Jan Blokhuijsen zijn contract verlengd bij schaatsploeg TVM. De allrounder heeft zijn contract verlengd tot en met de Spelen van Sochi in 2014.

Blokhuijsen kende een succesvol jaar bij TVM. Hij eindigde zowel op het EK als het WK allround op de tweede plaats achter zijn ploeggenoot Kramer.

Contractverlening voor Blokhuijsen bij TVM. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen Eredivisie speelronde 26

Dit weekend werd in de Eredivisie de 26e speelronde afgewerkt. AZ behield ternauwernood de leiding, door met 0-0 gelijk te spelen tegen NAC Breda. Het zag Ajax naderen tot één punt. FC Twente verloor van Feyenoord, terwijl PSV sc Heerenveen een pak slaag gaf.

FC Twente heeft zijn derde nederlaag op een rij moeten incasseren. Feyenoord bleek voor de tweede keer dit seizoen te sterk voor de Enschedeërs. Voor rust was de beste kans voor Feyenoord, maar Clasie zag zijn schot gekeerd door Boschker.

Na rust werden de Rotterdammers in het zadel geholpen door een eigen goal van Röseler. FC Twente wist daarna nauwelijks grote kansen te creëren en de enige kansen werden gekeerd door Mulder. Cissé wist in de slotfase Feyenoord op een veilige 0-2 voorsprong te schieten.

AZ heeft in eigen huis gelijkgespeeld tegen NAC Breda. Het werd 0-0, waardoor AZ Ajax zag naderen tot één punt in de stand. In de eerste helft was AZ sterker dan NAC, maar zag dat de club uit Breda al de beste kans kreeg via Luijckx.

Ook na rust waren de beste kansen voor NAC. Drie grote kansen waren echter niet besteed aan Kolk en Boukhari, waardoor de wedstrijd eindigde in de stand waarmee het begon.

Uitslagen speelronde 26

Thuis Uit Uitslag
Vitesse Heracles Almelo 2-0
RKC Waalwijk De Graafschap 1-0
Excelsior Roda JC Kerkrade 2-1
VVV-Venlo N.E.C. Nijmegen 0-2
ADO Den Haag Ajax 0-2
PSV sc Heerenveen 5-1
FC Twente Feyenoord 0-2
FC Utrecht FC Groningen 3-1
AZ NAC Breda 0-0

Stand

# Club Wed. w g v p v-t
1 AZ 26 16 5 5 53 53-25
2 Ajax 26 15 7 4 52 68-33
3 PSV 26 15 6 5 51 68-38
4 FC Twente 25 14 6 5 48 66-30
5 Feyenoord 26 14 6 6 48 51-32
6 sc Heerenveen 26 13 9 4 48 57-41
7 Vitesse 26 12 5 9 41 34-29
8 RKC Waalwijk 26 10 4 12 34 28-38
9 Roda JC Kerkrade 26 11 1 14 34 44-56
10 N.E.C. Nijmegen 26 10 3 13 33 30-35
11 FC Groningen 26 9 5 12 32 37-49
12 Heracles Almelo 26 8 6 12 30 39-41
13 FC Utrecht 26 7 9 10 30 39-42
14 NAC Breda 26 8 5 12 29 33-39
15 ADO Den Haag 26 7 7 12 28 29-50
16 VVV-Venlo 26 7 4 15 25 31-58
17 Excelsior 26 4 6 16 18 21-58
18 De Graafschap 25 4 4 17 16 21-55

Schalke ruim voorbij Kaiserslautern

Schalke 04 heeft zondag in de Bundesliga met ruime cijfers gewonnen bij FC Kaiserslautern: 4-1. De thuisploeg, laatste in de Bundesliga, had een droomstart en kwam via Rodnei al na drie minuten op voorsprong. Lewis Holtby zorgde voor een gelijke stand en Klaas Jan Huntelaar bepaalde de ruststand op 2-1. Na rust scoorden ook Raul en Jefferson Farfan nog.

De treffer van Huntelaar was zijn twintigste in 24 Bundesligawedstrijden dit seizoen. Daarmee staat hij nog twee doelpunten achter op Mario Gomez. De spits van Bayern München had daarvoor 25 wedstrijden in de competitie nodig.

Schalke staat nu vierde met vijftig punten en heeft een punt achterstand op Borussia Mönchengladbach. Koploper Borussia Dortmund heeft 59 punten. Kaiserslautern blijft achttiende met twintig punten uit 26 duels.


Schalke ruim voorbij Kaiserslautern (Foto: Novum)

Uitslag AZ - NAC Breda

Om 16:30 werd in Alkmaar afgetrapt voor de laatste competitiewedstrijd van de 26e speelronde van de Eredivisie. Koploper AZ ontving in eigen huis NAC Breda. Hieronder vind je alle gegevens van de wedstrijd.

AZ

0 - 0

NAC Breda

 
 Gele kaart: Reijnen (AZ), Bonevacia, Gilissen (NAC Breda)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.268
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
S. Poulsen
Maher
Falkenburg (Martens/68)
Elm
Beerens
Altidore (Benschop/76)
Holman (Gudmundsson/64)
  Ten Rouwelaar
Koenders
Luijckx
Botteghin
El-Akchaoui
Buijs
Gilissen
Bonevacia
Lurling
Klok
Boukhari (Schalk/86)

Politie onderzoekt val uit Almelose flat

De politie is een onderzoek gestart naar de val van een vrouw uit haar flatwoning in Almelo. De 46-jarige vrouw werd zaterdag rond 19.00 uur zwaargewond aangetroffen bij de flat aan de Jan Steenstraat. Haar man, een 45-jarige Almeloër, is voor verhoor aangehouden. Dat meldt de politie.

De politie is op zoek naar getuigen. Onderzoek moet uitwijzen wat de rol van de man van het slachtoffer was.

Interpol-bevel voor Al-Senoussi

Interpol heeft zondag op verzoek van Libië een arrestatie- en uitleveringsbevel uitgevaardigd tegen Abdullah al-Senoussi, de voormalige inlichtingenchef van Moammar Gadhafi. Al-Senoussi werd zaterdag in Mauritanië aangehouden.

De Libische autoriteiten hebben om het bevel verzocht omdat ze Al-Senoussi, die wordt beschuldigd van aanvallen tegen burgers ten tijde van de opstand tegen Gadhafi vorig jaar en van de aanslag op een Frans vliegtuig in 1989, willen berechten. Ook het Internationaal Strafhof (ICC) en Frankrijk willen Al-Senoussi vervolgen.

Vrouw overlijdt na verkeersongeval IJhorst

Bij een verkeersongeluk in het Overijsselse IJhorst is zaterdagnacht een 48-jarige vrouw om het leven gekomen. Ze raakte van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. Op weg naar het ziekenhuis overleed ze aan haar verwondingen. Dat meldt de politie.

Het ongeluk vond plaats op de Veldhuisweg. Vrijwel gelijktijdig raakte ook de partner van het slachtoffer betrokken bij een ongeluk. Op de J.J. Gorterweg in Staphorst was de 46-jarige man uit IJhorst van de weg geraakt. Hij belandde in de sloot. De brandweer moest de man uit zijn auto bevrijden. Hij is naar het ziekenhuis gebracht met onbekende verwondingen.

Cricketers winnen simpel van Papoea-Nieuw-Guinea

De Nederlandse cricketploeg heeft zondag tijdens het kwalificatietoernooi voor het WK Twenty20 ook van Papoea-Nieuw-Guinea gewonnen. De Aziaten werden met negen wickets verschil verslagen. Voor Nederland is het de vierde zege in vijf duels. Alleen Afghanistan was nipt te sterk.

Papoea was in twintig overs tot 140 runs gekomen. Daarbij waren zeven spelers uitgegaan. Oranje had vervolgens net geen zeventien overs nodig om die score te passeren. Stephan Myburgh was goed voor 52 runs, Michael Swart haalde er 59 zonder uit te gaan.

Maandag speelt Nederland nog tegen Nepal. Een dag later is Hong Kong de laatste tegenstander in de poulefase.

Justitie vervolgt vader Máxima niet

De vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, wordt niet vervolgd. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zondag desgevraagd aan het ANP gezegd.

Nabestaanden van de in 1977 in Argentinië verdwenen Samuel Leonardo Slutzky deed in september vorig jaar aangifte tegen de vader van Máxima. Ze beschuldigen hem van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden personen in de periode 1976-1981 tijdens het bewind van president Jorge Videla in Argentinië.

Volgens het landelijk parket heeft de aangifte geen verdenking of aanwijzing voor de persoonlijke betrokkenheid van Zorreguieta bij verdwijningen opgeleverd.

Justitie vervolgt vader Máxima niet
Justitie vervolgt vader Máxima niet (Foto: ANP)

Snelle tijd Kromowidjojo op 100 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft op de 100 meter vrije slag bij de Swim Cup in Amsterdam een nieuw persoonlijk record gezwommen. De zwemster was in de finale het snelste met 53,30 en bleef daarmee slechts 0,13 boven het Nederlands record van Marleen Veldhuis, die met 54,42 tweede werd.

Veldhuis bleef daarmee Femke Heemskerk 0,02 van een seconde voor. Op de slotdag van de Swim Cup werden verder geen olympische limieten gezwommen. De laatste kans hiervoor is bij de Swim Cup in Eindhoven.

Moskou arresteert tientallen betogers

Honderden mensen hebben zondag voor het gebouw van het Kremlin-getrouwe televisiestation NTV in Moskou gedemonstreerd. De Russische politie arresteerde tientallen mensen.

De betogers waren voor het gebouw bijeengekomen nadat de zender een documentaire had uitgezonden waarin de Russische oppositie werd afgeschilderd als door de Verenigde Staten betaalde krachten. Het programma 'Anatomie van een Protest' veroorzaakte een stroom aan boze berichten op sociale media.

Onder de arrestanten is Sergej Oedaltsov, een oppositieleider die deze maand al twee keer eerder werd opgepakt bij demonstraties tegen de herverkiezing van Vladimir Poetin. De demonstranten scandeerden zondag leuzen tegen NTV en Poetin.

Toen Poetin in 2000 aan de macht kwam, zorgde hij ervoor dat het private NTV-netwerk in handen kwam van de staatsgasbedrijf Gazprom.


Moskou arresteert tientallen betogers (Foto: Novum)

Britt Dekker gevangen door water in Zuid-Amerika

Britt Dekker beleeft bange uurtjes tijdens de opnames voor een nieuw programma. Dekker, die met Ymke Wieringa een wereldreis maakt voor RTL 5, is in Zuid-Amerika overvallen door plotseling stijgend water.

"Drama tijdens opnames", twittert Britt zondag. "Hotel overstroomt, paspoorten mee, nu bovenop een berg." Waar Britt en Ymke precies zijn, is onduidelijk. Op de vraag van een fan in welk land Britt zit, antwoordt de blondine 'Zuid-Amerika'. Het zuiden van Chili kampt momenteel met enorme regenval met overstromingen tot gevolg.

Voordat Britt op wereldreis ging, kreeg ze een Twitterverbod opgelegd van RTL. De zender wil geheim houden welke landen de dames aandoen voor hun nieuwe show. "Van een lang leve de lol wereldreisje naar natuurramp reporters", vat Britt haar reis samen. Bij de tweet plaatst de realityster een foto van haar onderlopende hotel. "Ik vind dit eng."

Aston Villa - Bolton Wanderers uitgesteld

Het Premier Leagueduel tussen Aston Villa en Bolton Wanderers van dinsdagavond is uitgesteld. Dat gebeurde op verzoek van Bolton vanwege de toestand van speler Fabrice Muamba, maken beide clubs zondag bekend. Muamba kreeg zaterdag tijdens het FA Cupduel met Tottenham Hotspur een hartaanval en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Bolton bedankt in een verklaring Aston Villa en de Premier league voor het getoonde begrip. Voor Villa is dat vanzelfsprekend. "De club heeft zonder aarzeling ingestemd met het verzoek van Bolton."

Aston Villa-manager Alex McLeish, die Muamba bij Birmingham City nog onder zijn hoede had, stelt geschokt te zijn door de ziekte van de in Zaïre geboren Engelsman. "Mijn hart gaat uit naar zijn familie en het is overweldigend om te bedenken wat zij nu doormaken."


Aston Villa - Bolton Wanderers uitgesteld (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie (18/3/2012)

Om 14:30 werd er op drie velden afgetrapt voor een Eredivisieduel. In Eindhoven stonden PSV en Heerenveen tegenover elkaar. FC Twente ontving Feyenoord in het Grolsch Veste, terwijl FC Utrecht FC Groningen op bezoek kreeg. Hieronder alle gegevens van de drie duels.

FC Twente

0 - 2

Feyenoord

     49' Röseler (e.d.) 
 86' Cissé 
 
 Gele kaart: , El Ahmadi, Guidetti (Feyenoord)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Cornelisse (Kuiper/73)
Röseler (J. John/83)
Bengtsson
Tiendalli
Fer
Brama
Janssen (Plet/73)
Chadli
De Jong
O. John
  Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar
Martins Indi
El Ahmadi
Clasie
Vilhena
Schaken
Guidetti (Swerts/87)
Cabral (Cissé/81)

PSV

5 - 1

sc Heerenveen

 5' Toivonen
 57' Mertens
 72' Engelaar
 75' Mertens
 85' Depay
   51' Pieters (e.d.) 
 
 Gele kaart: Toivonen, Pieters, Hutchinson (PSV), Djuricic, Kruiswijk (sc Heerenveen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.200
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Pieters
Wijnaldum
Toivonen (Engelaar/61)
Strootman
Lens
Matavz (Vennegoor/87)
Mertens (Depay/79)
  Vandenbussche
Breuer (Schmidt/78)
Gouweleeuw
Zomer
Kruijswijk
Djuricic (Sibon/68)
Elm
Kums
Narsingh
Dost
Assaidi (v. La Parra/78)

FC Utrecht

3 - 1

FC Groningen

 42' Duplan
 84' v.d. Gun
 89' Gerndt
   13' Tadic 
 
 Gele kaart: Asare (FC Utrecht), Ivens, Kappelhof (FC Groningen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Fernández
v.d. Maarel
v.d. Hoorn (Heerings/77)
Schut
Zullo
Duplan
Martensson
Asare
Kali (Demouge/72)
v.d. Gun (Takagi/90 1)
Gerndt
  Luciano
Kappelhof
Ivens
v. Dijk
Burnet
Jones (Suk/57)
Andersson
Bacuna
Sparv
Tadic
Texeira

Kruijswijk vervangt Gárate in Catalonië

Steven Kruijswijk is door Rabobank op het laatste moment toegevoegd aan de selectie voor de Ronde van Catalonië. Hij vervangt de Spanjaard Juan Manuel Gárate, die kampt met nekklachten.

Kruijswijk reed afgelopen week nog de Tirreno - Adriatico, maar eindigde daarin teleurstellend als 21e. De selectie van Rabobank bestaat verder uit Stef Clement, Laurens Ten Dam, Robert Gesink, Wilco Kelderman, Luis León Sánchez, Grischa Niermann en Tom-Jelte Slagter. De Ronde van Catalonië, die deel uitmaakt van de UCI WorldTour, begint morgen.

Groot-Brittannië boos op Iran om blokkeren site

Groot-Brittannië heeft Iran scherp veroordeeld voor het blokkeren van een website waarop het Britse beleid aan Iraniërs wordt uitgelegd. De website ging drie dagen geleden de lucht in, maar vanaf zaterdag was er vanuit Iran geen toegang meer tot de site.

Volgens de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague toont de blokkering aan dat 'de Iraanse autoriteiten de interactie en betrokkenheid van hun eigen burgers met de buitenwereld vrezen'.

De diplomatieke betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Iran zijn verslechterd na toenemende spanningen vanwege het Iraanse kernprogramma. Na een aanslag op de Britse ambassade in Teheran in november trok Groot-Brittannië zijn diplomaten terug uit Iran en zette Iraanse diplomaten het land uit.

De Perzische dienst van de BBC wordt geregeld geblokkeerd in Iran.

Gevechten in Tripoli

Bij gevechten in de Libische hoofdstad Tripoli is zondag ten minste één dodelijk slachtoffer gevallen. De gevechten braken uit tussen leden van de machtige Zintan-militie en gewapende inwoners van Abu Selim, een wijk van Tripoli die voorheen trouw was aan de Libische oud-leider Moammar Gadhafi.

De goedbewapende Zintan-militie, afkomstig uit het westen van Libië, is een van de vele milities waar de regering geen vat op heeft. Rebellenleider Mohammed el-Rebay zei dat een van zijn strijders zondag is omgekomen. Volgens hem bestoken beide kampen elkaar met geweervuur.

De oppositie nam Tripoli in augustus in. Na de val van Tripoli verschansten Zintan-rebellen zich in een school en gingen het als militaire basis gebruiken.

Vermoorde man Rotterdam was maaltijdkoerier

De 49-jarige man die donderdagavond in de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander werd vermoord, was een maaltijdkoerier. Hij is door een steekwond omgekomen, zo bleek zaterdag uit een sectie. Eerder meldde de politie dat hij was doodgeschoten.

De politie gaat er vanuit dat de man slachtoffer is geworden van een beroving. Korte tijd na het incident op het Cartagenapad, dat rond 23.00 uur plaatsvond, werd een 24-jarige man aangehouden. Later werd een 19-jarige man in een woning in de buurt gearresteerd. Beiden worden maandag voorgeleid.

Gauck nieuwe president Duitsland

De voormalige Oost-Duitse mensenrechtenactivist Joachim Gauck is zondag tot president van Duitsland gekozen. Ongeveer 1200 leden van het nationale parlement en van de wetgevende macht in de deelstaten brachten hun stem uit.

Gauck (72) had de steun van de meeste grote partijen en was van te voren al vrij zeker van de overwinning. Nazi-jaagster Beate Klarsfeld nam voor de ex-communistische partij Die Linke deel aan de verkiezingen.

Christian Wulff trad vorige maand terug als president na aantijgingen van corruptie.

De president heeft in Duitsland een goeddeels ceremoniële functie.


Gauck nieuwe president Duitsland (Foto: Novum)

Elf doden bij botsing trein en bus op Java

Bij een botsing tussen een trein en een minibusje in Indonesië zijn zondag ten minste elf leden van één familie om het leven gekomen. Drie mensen bevinden zich in kritieke toestand.

Het minibusje met veertien passagiers stopte volgens de lokale politiechef Gupuh Setiyono plotseling op een onbewaakte spoorwegovergang in West-Java. Een aanstormende trein ramde het busje vervolgens. Onder de doden zijn vijf kinderen.

Elk jaar overlijden honderden mensen in het Indonesische verkeer.

'Bobbi Kristina en 'broer' verloofd'

Bobbi Kristina is van plan te trouwen met haar 'adoptiebroer'. Dat beweren ingewijden althans in het Amerikaanse blad People. De 19-jarige dochter van Whitney Houston is gespot met een dure ring om haar vinger.

Bobbi Kristina en Nick Gordon worden sinds Houstons dood geregeld knuffelend en zoenend gespot. Hoewel de twee ontkennen dat ze een relatie hebben, zegt een bekende van de familie dat Bobbi en Nick gaan trouwen. "Nick heeft Krissi ongeveer een week geleden ten huwelijk gevraagd", weet de ingewijde.

Of Bobbi volmondig ja zei, is volgens de bron onduidelijk. Wel is ze gefotografeerd met een dure ring om haar vinger. Het sieraad zou een ring zijn die van Houston is geweest. De familie van Houstons enige kind maakt zich zorgen om de romance. Houstons moeder is woedend en noemt de relatie incest.

Gordon werd jaren geleden door Houston in huis genomen. Of hij ooit officieel is geadopteerd door de vorige maand overleden zangeres, is niet duidelijk. De 22-jarige en Bobbi Kristina wonen momenteel samen in het huis van Houston.

Trailer: Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Er is een officiële trailer verschenen voor de film Abraham Lincoln: Vampire Hunter. De trailer had het afgelopen weekend op de WonderCon 2012 conventie zijn wereldpremière en is nu ook online te bekijken.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Seth Graham-Smith, die ook het scenario voor de film leverde. Er verscheen eerder al een teaser voor de film maar in de nieuwe trailer zien we onder meer veel nieuwe beelden voorbij komen van realistisch aandoende veldslagen uit de Amerikaanse burgeroorlog. En wat vampieren jagen betreft zien we dat Abraham vaker met dat bijltje heeft gehakt.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter is geregisseerd door Timur Bekmambetov, die we ook kennen van de film Wanted. De productie voor de grimmige griezelfilm is in de deskundige handen van Tim Burton.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter draait vanaf 12 juli in de Nederlandse bioscopen.

Diesel toont setfoto's Riddick-vervolg

Vin Diesel plaatste afgelopen weken een reeks met foto's van de aankomende Riddick-film op zijn Facebook-pagina. Vriend en vijand van Riddick zijn zo in beeld gebracht en gedeeld met de wereld.

De eerste foto toont een groep met huurlingen die in vergelijking met The Chronicles Of Riddick er bruter en gewelddadiger uitzien. De tweede afbeelding laat Vin Diesel als hoofdrolspeler Riddick zien. Op foto drie staat Katee Sackhoff als Dahl, een gewelddadige en medogenloze huurlinge. Foto vier vertoont een nog onbekend wezen en foto vijf laat een vliegende Vin Diesel zien.

Verraden door zijn eigen soort en voor dood achter gelaten op een verlaten planeet moet Riddick nog zwaarder vechten voor zijn leven tegen buitenaardse jagers. Om gered te worden maakt hij een noodsignaal, waar premiejagers snel lucht van krijgen. Deze personen zijn slechts een pion in zijn plan te zijn om wraak te nemen. Voordat Riddick terugkeert naar zijn thuisplaneet Furya om deze van vernietiging te redden voert hij nog een laatste, brute aanval uit op alles en iedereen die hem hebben bedrogen.

Op de Facebook-pagina van de acteur verschijnen met enige regelmaat nieuwe foto's vanaf de filmset, van Diesel en zijn collega's. Houd de pagina in de gaten voor nieuwe kiekjes van de nog te verschijnen film The Chronicles Of Riddick: Dead Man Stalking.

The Chronicles Of Riddick

Vin Diesel

Katee Sackhoff

The Chronicles Of Riddick: Dead Man Stalking

Vin Diesel vliegt

The Chronicles of Riddick: Dead Man Stalking verschijnt in 2013 in de bioscoop.

Toestand Muamba nog altijd kritiek

De situatie van Fabrice Muamba is nog altijd kritiek. De 23-jarige Bolton-middenvelder kreeg zaterdag een hartaanval tijdens de FA Cup-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Muamba werd vervolgens afgevoerd en ligt nog steeds op de intensive care. Een update wordt vandaag verwacht.

"Het is zeer ernstig", reageert Bolton-trainer Owen Coyle. "Er is geen ontkomen aan, maar om Gods wil maakt hij dit door." Artsen probeerden Muamba zes minuten op het veld te reanimeren. Tijdens zijn val naar de grond, was er geen andere speler in de buurt, wat de shock in het stadion versterkte.

"De komende 24 uur zullen cruciaal zijn voor Fabrice", gaat Coyle verder. "We worden overspoeld met gelukswensen voor Fabrice en we hopen dat als iedereen veel bidt Fabrice hier overheen zal komen", besluit de manager van Bolton.

Gridstraf voor Kovalainen in Maleisië

Heikki Kovalainen heeft voor de Grand Prix van Maleisië een gridstraf van vijf plaatsen opgelopen. De Caterham-coureur werd door de stewards van de Grand Prix van Australië schuldig bevonden aan het schenden van regel 40.8 van de Sportieve Reglementen.

De regel stelt dat geen enkele auto een andere auto in mag halen voor de eerste safetycarlijn wanneer de safety car richting de pits gaat. In het geval van Kovalainen haalde hij twee auto's te vroeg in.

Overigens haalde Kovalainen het einde van de race niet, omdat hij door problemen met de stuurbekrachtiging door het team naar binnen werd geroepen. Teamgenoot Vitaly Petrov viel met hetzelfde euvel uit.

Moordkabouter Leprechaun keert terug

Dat WWE Studios nooit de wereld heeft verlicht met uitmuntende films is duidelijk (See No Evil, The Scorpion King, Walking Tall). Hun recentelijk aangekondigde titel past dus perfect in dit straatje: de horrorreeks Leprechaun wordt gereboot.

De serie met een moorddadige dwerg in de hoofdrol ontstond in 1993 en betekende de start van Jennifer Anistons filmcarrière. Na de eerste film verschenen nog vijf vervolgdelen waaronder Leprechaun In Space en Leprechaun In The Hood. Volgens website Variety maakt producent Lionsgate in samenwerking met WWE Studios een 'moderne variatie' op de serie. Het is nog niet bekend of Warwick Davis zijn rol als de moordkabouter weer oppakt.

De eerste Leprechaun draait om een angstaanjagende kabouter die op een moordtocht gaat nadat zijn zak met gouden munten is gestolen. Hij gebruikt al zijn magische, destructieve krachten om mensen die op zijn pad komen te foppen, terroriseren en te vermoorden. In zijn poging om de wraak van Leprechaun te ontwijken probeert Tori (Jennifer Aniston) met haar vrienden een wapen te vinden om dit Ierse wezen te verslaan: een klavertje vier. Totdat ze het plantje hebben gevonden of het kaboutergoud naar het einde van de regenboog brengen gaat hun dodelijke nachtmerrie door.

Irak buigt exportroutes olie om

Irak werkt aan alternatieve exportroutes voor zijn voornaamste inkomstenbron, olie. Dat zei een regeringswoordvoerder zondag. De zoektocht naar alternatieven heeft alles te maken met het dreigement van buurland en aartsrivaal Iran om de voornaamste route, de Straat van Hormuz, te blokkeren.

Tot de alternatieven behoren onder meer het verhogen van de export via een pijpleiding naar Turkije, het overschakelen van schepen op vrachtwagens en het repareren van leidingen die al jaren buiten gebruik zijn.

Irak produceert momenteel ruim 3 miljoen vaten ruwe olie per dag, waarvan er circa 2,1 miljoen geëxporteerd worden. Circa 80 procent van de export gaat via de Straat van Hormuz, die Iran wil blokkeren als wraak voor sancties tegen het land van onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Spectaculaire actie in Prometheus-trailers

Na enkele teasers is de officiële trailer van Prometheus een feit. De trailer van ruim twee minuten toont het laborantenteam in een heftige strijd op een onbekende planeet, waar we pas over enkele maanden de achtergrond van ontdekken. De tweede trailer is gericht op de IMAX-versie van de film.

Ridley Scott keert terug naar het genre dat hij heeft vormgegeven in een originele science fiction-epos in de meest duistere en gevaarlijkste hoeken van het universum. Prometheus neemt een groep onderzoekers mee op een zenuwslopende reis. Niet alleen fysiek maar ook mentaal wordt de groep getest als ze op een nabije planeet terecht komen. Langzaam maar zeker ontdekt het team de meest uitdagende vragen en antwoorden op het grootste mysterie van het leven.

Prometheus verschijnt op 31 mei in de Nederlandse bioscoopzalen.

Uitslag ADO Den Haag - Ajax

Ajax heeft in de Eredivisie de altijd lastige uitwedstrijd tegen ADO Den Haag met 0-2 gewonnen. De ploeg van trainer Frank de Boer komt hierdoor op de ranglijst op gelijke hoogte met koploper AZ dat later vandaag nog tegen NAC Breda zal spelen.

Visser (ADO Den Haag) in duel met Anita (Ajax) (Foto: Pro Shots)

ADO Den Haag

0 - 2

AFC Ajax

     48' Lukoki
 61' Vertonghen
 
 Gele kaart: Toornstra, Radosavljevic (ADO Den Haag), Alderweireld, Janssen (AFC Ajax)
 Rode kaart: Boussaboun (25) (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Omeruo (Buwalda/87)
Horváth
Kum
Luksík (Supusepa/70)
Visser (Vicento/46)
Radosavljevic
Toornstra
Chery
Immers
Boussaboun
  Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld
Vertonghen
Koppers (Blind/46)
Eriksen
Anita (Bulykin/72)
Janssen
Özbiliz (Lukoki/46)
De Jong
Aissati

Auxerre ontslaat coach Fournier

Auxerre heeft coach Laurent Fournier ontslagen. Zaterdag verloor de club thuis met 2-0 van Evian, waarna voorzitter Gerard Bourgoin zondag aankondigde dat de 47-jarige Fournier werd weggestuurd. Auxerre staat voorlaatste in de Franse competitie.

Fournier was aan zijn eerste seizoen bezig bij Auxerre, dat vorig seizoen nog uitkwam in de Champions League. De club heeft sinds de winterstop nog geen wedstrijd gewonnen in de competitie en is het hele seizoen nog zonder uitzege. Naar verwacht wordt zondag later op de dag de opvolger van Fournier bekendgemaakt. In Frankrijk zijn nog tien wedstrijden te spelen, en Auxerre staat vijf punten achter op een veilige plek.

Goudhandelaar verjaagt gewapende overvallers

Een goudhandelaar uit Drachten heeft zaterdag twee overvallers weten te ontwapenen en uit zijn winkel verjaagd. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De twee gewapende overvallers kwamen zaterdag rond 11.00 uur met bivakmutsen op de winkel binnen en eisten geld. De 40-jarige goudhandelaar gaf ze wat geld en raakte daarna met ze in gevecht. Hij wist het wapen af te pakken en gaf een van de overvallers er een tik mee. Hierop kozen de overvallers het hazenpad.

De daders zijn nog voortvluchtig. De politie heeft het wapen in beslag genomen.

Guinee-Bissau kiest nieuwe president

Inwoners van Guinee-Bissau zijn zondag voor de tweede keer in twee jaar naar de stembus getogen om een nieuwe president te kiezen. De hoop is dat de nieuwe leider ditmaal wel stabiliteit en ontwikkeling zal brengen.

In 2009 werden in Guinee-Bissau vervroegde verkiezingen gehouden na de moord op de langzittende president Joao Bernardo Vieira. De toen gekozen Malam Bacai Sanha bracht echter de meeste tijd door in ziekenhuizen vanwege de behandeling van een mysterieuze ziekte. Hij stierf in januari.

Er zijn negen kandidaten in de race voor de verkiezingen van zondag, van wie vijf ook in 2009 meededen. "Het is echt een herhaling van de vorige keer", zegt metselaar Ousmane Bah. "We gaan door hetzelfde proces. Er is geen echte verandering."

Naast talloze coups heeft de voormalige Portugese kolonie ook te kampen met een groeiende drugshandel. Cocaïne wordt vanuit Zuid-Amerika over de Atlantische Oceaan naar Guinee-Bissau gesmokkeld en vervolgens door drugskoeriers naar Europa vervoerd. Deskundigen zijn van mening dat hoge functionarissen, onder meer in het leger, door drugshandelaren zijn omgekocht waardoor ze vrij spel hebben.

Hoewel Guinee-Bissau vaak een falende staat wordt genoemd waar coups veelvuldig voorkomen, is de bevolking blij dat er eenvoudigweg gestemd kan worden. Na Sanha's dood op 9 januari werd gevreesd dat het leger de macht zou grijpen.

"De stembusgang verloopt goed", zegt Marcello Antonio Santos, als diplomaat verbonden aan het ministerie van buitenlandse zaken. "Er zijn geen onregelmatigheden. Dat is erg goed voor onze democratie."


Guinee-Bissau kiest nieuwe president (Foto: Novum)

Agent schiet verdachte neer in Sliedrecht

Een agent heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Sliedrecht een verdachte neergeschoten. De 25-jarige man raakte gewond aan zijn borst en is naar een ziekenhuis gebracht. Hij is niet in levensgevaar, meldt de politie zondag.

De agent ging af op een melding over een man die op de Troelstralaan een vrouw aan het mishandelen was. De man richtte zijn agressie meteen op de agent toen hij hem in het vizier kreeg. De agent probeerde de man nog met pepperspray van zich af te houden, maar zag zich genoodzaakt te schieten toen dat niet werkte.

De rijksrecherche doet onderzoek naar de schietpartij.

Zoon ex-premier Bangladesh aangeklaagd voor aanslag

De zoon van Khaleda Zia, oud-premier van Bangladesh, is zondag aangeklaagd voor een granaataanslag in 2004 waarbij 24 mensen om het leven kwamen. Volgens de aanklagers van een speciaal tribunaal was Tarique Rahman het brein achter de aanslag.

Verscheidene granaten ontploften tijdens een mars die was georganiseerd door premier Sheikh Hasina, de huidige premier van Bangladesh. Zij raakte daarbij niet gewond.

De partij van Zia, de Bengalese Nationalistische Partij, is van mening dat de zaak is bedoeld om de familie Zia in een kwaad daglicht te stellen en de politieke hoop van Rahman om eens het land te leiden de grond in te boren.

Rahman woont sinds 2008 in Londen en staat in een aparte zaak terecht wegens corruptie.

Naast Rahman werden zondag 29 anderen, onder wie oud-medewerkers van de veiligheidsdienst, aangeklaagd. Het horen van getuigen gaat op 28 maart van start, aldus de rechter.

Explosie in Noord-Syrische stad Aleppo

In een woonwijk van de Noord-Syrische stad Aleppo heeft zondag een explosie plaatsgevonden. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA gemeld. Het is onduidelijk of er doden of gewonden zijn gevallen. Volgens SANA gaat het om een 'terreuraanslag'.

Zaterdag kwamen bij zelfmoordaanslagen in Damascus 27 mensen om het leven. De regering gaf de oppositie de schuld, die volgens haar is samengesteld uit 'terreurbewegingen' die een buitenlands complot uitvoeren. Sommige oppositieleiders denken echter dat het regime achter de aanslagen zit.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

'Van Gaal in beeld bij Chelsea'

Louis van Gaal is volgens de Sunday Mirror in beeld bij Chelsea om aan de slag te gaan als coach. De Nederlander zit sinds zijn ontslag bij Bayern München zonder club, terwijl de Londense ploeg na dit seizoen niet door lijkt te willen gaan met interim-trainer Roberto Di Matteo.

Chelsea zette eerder dit jaar André Villas-Boas op straat vanwege de tegenvallende resultaten, waarna Di Matteo het stokje over moest nemen. Na dit seizoen lijkt de selectie verjongd te gaan worden en zou de club een sterke en strenge leider voor de groep willen hebben staan. Van Gaal, die recentelijk ook in de belangstelling van PSV stond, lijkt hiervoor de meest geschikte kandidaat te zijn.

Kermis Hoorn dicht om fatale steekpartij

De kermis in Hoorn blijft zondag dicht in verband met de steekpartij zaterdagavond waarbij een 17-jarige jongen uit Westwoud om het leven kwam. Daartoe heeft de gemeente zondag in overleg met de organisatie besloten uit respect naar het slachtoffer en zijn familie en naasten.

De jongen overleed kort na middernacht in een ziekenhuis nadat hij was neergestoken op de kermis op het Aagje Dekenplein in de wijk Kersenboogerd. Een jongen van 15 uit Zwaag is aangehouden. De toedracht van de steekpartij is nog niet duidelijk.

Zondag zou de laatste dag zijn van de kermis in de Noord-Hollandse stad.

Cancellara: "Ik koers om te winnen"

Fabian Cancellara moest gisteren in Milaan-Sanremo genoegen nemen met een tweede plaats achter winnaar Simon Gerrans. De Zwitser reed op de laatste klim van de dag, de Poggio, weg met Gerrans en Vincenzo Nibali en deed het leeuwendeel van het kopwerk. Hij berustte na afloop in zijn lot.

"Ik koers altijd om te winnen. Met de zege wou ik mezelf een cadeau geven aan de vooravond van mijn 31e verjaardag, daarom wou ik op de Poggio iets proberen. In de finale voelde ik dat Gerrans in mijn wiel zat, maar ik kon niet anders koersen, want ik wist dat Nibali niet op kop zou komen. Ik heb het risico genomen en kon niet meer doen, het melkzuur kwam mijn oren uit," zei hij tegen Het Laatste Nieuws.

Spartacus won Milaan-Sanremo in 2008. Vorig jaar werd hij net als dit seizoen achter een Australiër tweede. Toen was Matthew Goss hem te snel af.

Meeste Japanners willen toekomst zonder kernenergie

De meeste Japanners willen af van kernenergie. Dat blijkt uit een peiling die zondag werd gepubliceerd door de krant Tokyo Shimbun. Vorig jaar kreeg Japan na een aardbeving en een daarop volgende tsunami te kampen met een kerncrisis.

Van de ondervraagden was 43,7 procent van mening dat de afhankelijkheid van kernenergie langzaam moet worden afgebouwd en dat kernenergie uiteindelijk moet verdwijnen. Daarnaast was 35,9 procent het meer eens dan oneens met die stelling. Slechts 4,5 procent van de ondervraagden staat achter een toekomst met kernenergie en twaalf procent zei te ernaar te neigen voor kernenergie te zijn. De peiling werd vorige week onder drieduizend Japanners afgenomen.

Japan was voor de aardbeving en tsunami van vorig jaar voor eenderde van zijn elektriciteit afhankelijk van kernenergie. Op twee na zijn momenteel alle 54 reactoren gesloten voor inspectie of onderhoud.

Man raast met 222 kilometer per uur over A2

Een 25-jarige automobilist uit Zaltbommel moest zaterdagavond zijn rijbewijs inleveren omdat hij met een snelheid van 222 kilometer per uur over de A2 reed. De snelheidsduivel had ook een ander voertuig rechts ingehaald, meldt de politie zondag.

De man werd bij Culemborg door de politie van de weg geplukt. De officier van justitie bepaalt of hij zijn rijbewijs terugkrijgt. De automobilist kan in elk geval een forse boete verwachten.

Vertonghen: "Als club als Arsenal komt, ga ik"

Als er een grote Premier League-club overeenstemming bereikt met Ajax, vertrekt Jan Vertonghen naar Engeland. Dat zegt de verdediger in The Daily Mirror.

Vertonghen liet vorige week zondag in het programma Studio Voetbal ook al doorschemeren dat een vertrek naar Engeland in het verschiet ligt. Toen kon hij een glimlach niet onderdrukken, toen Jack van Gelder hem vroeg of er al met Arsenal was gesproken.

"Ik heb mijn zaakwaarnemer heel nauwkeurig geïnstrueerd", herhaalt Vertonghen tegen The Daily Mirror. "Arsenal is een prachtige club en ik hoor veel goede dingen over het Engelse voetbal. Als een club van het kaliber Arsenal overeenstemming kan bereiken met Ajax dan ga ik graag", aldus de Belg.

"M'n zaakwaarnemer weet in welke clubs ik interesse heb. Arsenal is daar een van." Er is volgens Vertonghen nog geen handtekening gezet. De Ajacied was in het Emirates Stadium gespot tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Arsenal en AC Milan. "Ik was daar om de wedstrijd tegen Milan te bekijken, samen met m'n teamgenoot Siem de Jong. Thomas (Vermaelen, red.) had ons uitgenodigd", aldus Vertonghen.

Hamilton snapt er niks van: "Ging gewoon niet"

Coureur Lewis Hamilton was na afloop van de Grand Prix van Australië niet te spreken over zijn resultaten. De Brit had geen idee waarom het niet liep, alhoewel de derde plek niet verkeerd was, was Hamilton zwaar teleurgesteld.

"Ik heb echt geen idee waarom, maar ik had het bijzonder moeilijk", aldus de coureur. "Ik had een dramatische start en dat was het begin van de ellende. Het was een zware race, maar Jenson heeft het zeer goed gedaan. Een dubbelzege was fantastisch geweest, maar dat zat er niet in. Het was gewoon geen goede dag voor me."

"In vergelijking met anderen was dit behoorlijk matig. Er zijn nog genoeg races te gaan, het gaat om consistentie in dit soort races en daar ga ik me op richten."

Kroonprins en premier naar herdenking busongeluk

Prins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Mark Rutte wonen volgende week in België herdenkingsbijeenkomsten van het busongeluk in Zwitserland bij. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zondag bekendgemaakt. Eerder was al bekend dat koningin Beatrix door een staatsbezoek aan Luxemburg verhinderd is.

De kroonprins, zijn vrouw en de premier zijn woensdag op een herdenkingsbijeenkomst in Lommel, waarbij ook de Belgische koninklijke familie aanwezig is. De meeste slachtoffers van het ongeluk bij Sierre zaten in die plaats op school.

Donderdag zijn ze in Leuven, waar een uitvaartplechtigheid wordt gehouden van de slachtoffers die uit het naburige Heverlee kwamen. De kerk in Heverlee zelf kan niet worden gebruikt vanwege een verbouwing.

Bij het ongeluk dinsdagavond in een tunnel kwamen 28 mensen om het leven, onder wie zes Nederlandse kinderen. De 24 overige inzittenden raakten gewond.


Kroonprins en premier naar herdenking busongeluk (Foto: Novum)

Vettel content met punten

Coureur Sebastian Vettel is niet ontevreden over zijn tweede plaats in de Grand Prix van Australië. De huidig wereldkampioen begon vanaf de zesde plaats en ging onder andere Lewis Hamilton in de tweede pitstop.

"Ik wil McLaren en Jenson graag feliciteren", aldus Vettel na afloop. "Hij heeft een fantastische race gereden en was onverslaanbaar. Maar ik ben blij om er een tweede plaats uit te slepen. Dat hadden velen niet verwacht na gisteren. Het was een positieve race voor ons, we wisten dat het een moeilijke ging worden. Dus een tweede plaats -en dus veel punten- is heel belangrijk."

"De auto barst van het potentieel. Ik had gisteren graag een betere kwalificatie gehad en daar moeten we aan werken, zodat we het ze volgende week wat moeilijker kunnen maken."

PSV benadert twijfelende Advocaat

PSV heeft Dick Advocaat benaderd om volgend seizoen hoofdtrainer te worden in Eindhoven. Dat meldt Eredivisie Live. De Kleine Generaal twijfelt.

Advocaat is topkandidaat om komende zomer hoofdtrainer te worden bij PSV. De huidige bondscoach van Rusland zou het stokje dan overnemen van interim-trainer Phillip Cocu, die sinds afgelopen maandag Fred Rutten vervangt op de trainersstoel in Eindhoven.

Eredivisie Live maakt vandaag melding van het feit dat PSV bij Advocaat heeft aangeklopt. De Kleine Generaal, die tussen 1995 en 1998 al eindverantwoordelijk was in Eindhoven, twijfelt. Advocaat zal bij PSV als een manager moeten gaan fungeren. De huidige trainers Phillip Cocu en Ernest Faber zijn dan de veldtrainers.

Advocaat ziet de uitdaging van PSV-manager zeker zitten, maar heeft het ook uitstekend naar zijn zin bij de Russische bond. Met Rusland neemt hij komende zomer deel aan het EK in Polen en Oekraïne. Hij heeft als bondscoach een doorlopend contract, maar kondigde onlangs wel aan dat er na het eindtoernooi geëvalueerd gaat worden. Het laatst was Advocaat in de Eredivisie werkzaam als trainer van AZ. Hij nam het toen als bondscoach van België tijdelijk over van de ontslagen Ronald Koeman.

Guardiola geeft titelaspiraties op

Hoewel FC Barcelona gisteravond in de Primera División met 2-0 won van Sevilla is de hoop om de titel de prolongeren vervlogen. De Catalanen staan in de competitie zeven punten achter op koploper Real Madrid dat bovendien nog een wedstrijd tegoed heeft.

"De titel gaan we niet meer winnen. Die moeten we vergeten. We zullen altijd strijden, maar er is een team dat het beter heeft gedaan en daar moeten we niet moeilijk over doen," zei Barcelona-trainer Pep Guardiola die ondanks alles toch zijn sterkste team op blijft stellen in de competitie. Als het verschil op de ranglijst tussen Real en Barcelona tien punten blijft, dan kunnen de Madrilenen in Camp Nou met nog vier wedstrijden te spelen kampioen worden.

De wereldprotesten van 1968

De laatste tijd is de wereld in rep en roer. Zo zijn er de Occupy-bewegingen in de westerse landen, en protesten vinden plaats voor een nieuwe regering in vooral de Arabische wereld, maar ook bijvoorbeeld in een aantal Aziatische landen. De catalyst voor protesten zijn misschien verschillend van land tot land, maar in feite willen mensen overal hetzelfde: een sterkere economie, een betere regering (betere zorgstaat?), meer transparantie en dus ook minder corruptie.

Autorijden onder hypnose met Peter Powers

Hypnotiseur Peter Powers, bekend van zijn programma's op RTL4, heeft een nieuw experiment ontwikkeld. Door middel van hypnose laat hij je ervaren hoe het is om auto te rijden. Dit doe je echter gewoon thuis achter je pc. Het project is een 'viral reclame' voor een automerk.

Volgens Powers is het volkomen ongevaarlijk, maar wel spannend. Via een 15 minuten durende video die beeldvullend moet worden afgespeeld brengt Powers de gebruiker onder hypnose. Er wordt wel gewaarschuwd dat, hoewel ongevaarlijk, iedereen die meedoet aan het experiment 'dit geheel vrijwillig doet en met volledige kennis van de beoogde resultaten'.

Dus als je na dit experiment in een echte auto stapt en meteen brokken maakt dan stelt Powers zich hiervoor niet verantwoordelijk. Hieronder zie je de eerste beelden van het experiment. Kijken op eigen risico. 

IMF-chef waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid

Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zondag gewaarschuwd voor zelfgenoegzaamheid over de internationale economie. Christine Lagarde zei dat er sprake is van herstel en dat er reden is voor optimisme. Ze benadrukte echter dat de wereld zich niet in slaap moet laten sussen door een 'vals gevoel van veiligheid'.

Lagarde zei tijdens een economische conferentie in Beijing dat ontwikkelde landen hun financiële systemen moeten versterken en hun hoge schulden moet aanpakken. Ontwikkelingslanden moeten hun kwetsbaarheid voor externe schokken verminderen, aldus de IMF-chef.

[NBA] Weer zege New York Knicks

New York Knicks blijft winnen in de NBA na het ontslag van coach Mike D'Antoni. Onder interim- coach Mike Woodson versloeg New York Indiana Pacers met 102-88. Spelverdeler Jeremy Lin, de nieuwe sensatie in de Amerikaanse profbasketbalcompetitie, werd topscorer bij de Knicks met 19 punten.

Er werd gevreesd dat Lin zijn basisplaats zou kwijtraken na het vertrek van D'Antoni, maar diens opvolger Woodson verzekerde de fans van Linsanity dat de spelverdeler voorlopig blijft starten. Tegen Indiana maakte Lin dat vertrouwen waar met 19 punten en 6 assists.

New York is opgebloeid onder coach Woodson. De ruime zege op Indiana betekende de derde zege op rij voor de Knicks. Carmelo Anthony en Amare Stoudemire, de beoogde supersterren van de ploeg, droegen ieder 16 punten bij. Roy Hibbert werd topscorer bij de Pacers met 24 punten.

Regerend NBA-kampioen Dallas Mavericks boekte een knappe zege op San Antonio Spurs. De Duitse sterspeler Dirk Nowitzki maakte voor Dallas 27 punten in de Texaanse derby.

Overige uitslagen
Los Angeles Clippers - Houston Rockets 95-91
Charlotte Bobcats - Toronto Raptors 107-103
Chicago Bulls - Philadelphia 76'ers 89-80
New Jersey Nets - New Orleans Hornets 94-102
Denver Nuggets - Boston Celtics 98-91
Utah Jazz - Golden State Warriors 99-92

Notch werkt aan game in de ruimte

In een interview met BCC heeft Markus Persson, ook bekend als Notch, laten weten dat hij werkt aan een nieuwe space game. In de zomer gaat hij serieuzer te werk aan het project. Notch is de bedenker van Minecraft en winnaar van de BAFTA Special Award.

“I think I’m going to make a space game, where you’re a guy on a spaceship and you have adventures in space.” aldus Notch. Dit gaf hij aan nadat er gevraagd werd wat hij van plan was om te doen.

Notch stapte in december op als lead designer van Minecraft. Sindsdien werkt Notch nog wel mee aan Minecraft en is daarnaast bezig met andere projecten.

Lil' Wayne moet zijn gras maaien

Lil' Wayne heeft een tik op de vingers gekregen van de lokale overheid van New Orleans. De 29-jarige rapper moet zijn gras maaien, schrijven lokale media. De hoge pollen rondom het luxe optrekje van Lil' Wayne in een voorstad van New Orleans zijn omwonenden een doorn in het oog.

De kapitale villa van de rapper staat te koop voor 1,7 miljoen dollar. De tuin rondom de woning, die onder meer vijf slaapkamers en vijf badkamers telt, schijnt ook de kampen met een overdaad aan onkruid. Lil' Wayne, die in New Orleans werd geboren als Dwayne Carter, heeft nog niet gereageerd op het dringende verzoek van de stad.

Het onderkomen van de rapper, die bekend is van nummers als Lollipop en Let it Rock, beschikt bovendien over een zwembad en filmzaal. In de garage is ruimte voor vier auto's en ook een jacuzzi ontbreekt niet. "Hier gaat iemand heel gelukkig worden", weet Lil' Waynes makelaar. "Het huis is in zeer goede staat."

PvdA boekt opnieuw zetelwinst, VVD glijdt weg

De PvdA blijft stijgen in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Deze week wonnen de sociaaldemocraten opnieuw twee zetels, waarmee de PvdA uitkomt op 21. De VVD daarentegen levert een zetel in en heeft met 29 zetels nog nooit zo laag gestaan sinds het aantreden van het kabinet-Rutte.

Sinds het aftreden van Job Cohen als PvdA-leider vier weken geleden heeft die partij er zeven zetels bij gekregen. In dezelfde periode leverden de SP en D66 allebei drie zetels in. De SP is met dertig zetels nog altijd de grootste in de peiling, al daalde de partij van Emile Roemer deze week twee zetels.

Volgens De Hond plukt de PVV nog steeds de vruchten van de commotie rondom het Polenmeldpunt van de partij en krijgt er weer twee zetels bij. De partij van Geert Wilders staat nu op 25 zetels, vijf meer dan voor de start van het meldpunt. Ook het CDA krijgt er een zetel bij en komt uit op dertien. De drie partijen in de gedoogcoalitie hebben in de peiling samen 67 zetels.

Potentiële PvdA-kiezers reageren volgens De Hond over het algemeen positief op de keuze voor Diederik Samsom als nieuwe partijleider. Van hen vindt 74 procent het een verstandige keuze. Sinds de start van de interne verkiezingscampagne van de PvdA is het aandeel kiezers dat aangeeft mogelijk op de partij te gaan stemmen met vijf procent gestegen naar 29 procent.

Samsom krijgt van de kiezers het rapportcijfer 5,5, waarmee hij op de derde plaats staat na SP-leider Emile Roemer en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, die van de kiezers respectievelijk met een 6,8 en een 5,9 worden gewaardeerd. Van de SP-stemmers krijgt Samsom een 5,3.

Uit de peiling blijkt verder dat de voorkeur voor Samsom als nieuwe partijleider (57 procent) onder potentiële PvdA-kiezers beduidend groter is dan de voorkeur voor de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (17 procent). Asscher was niet in de race omdat alleen Kamerleden verkiesbaar waren, maar werd door velen werd getipt als toekomstig partijleider.

Inkomsten Formule 1 boven twee miljard

De inkomsten van de Formule 1 komen volgens het blad Formula Money dit seizoen voor het eerst boven de twee miljard dollar uit. Het magazine baseert deze cijfers op vele bronnen, omdat officiële cijfers niet of nauwelijks naar buiten worden gebracht.

Het organiseren van de Grands Prix levert 700 miljoen aan betalingen door de circuits op, terwijl de televisiegelden goed zijn voor zeker 600 miljoen dollar. De sponsoruitingen op en rond het circuit brengen 400 miljoen in het laatje. Hospitality levert nog eens 200 miljoen op, terwijl merchandising 100 miljoen aan inkomsten genereert.

A4 en A9 afgesloten geweest door ongevallen

In de nacht van zaterdag op zondag is de A9 richting Alkmaar tijdelijk afgesloten geweest voor verkeer door een ongeval rond 5.15 uur. Bij het Rottepolderplein bij Zwanenburg is een automobilist vermoedelijk tegen de vangrail gereden, om in tegengestelde richting op de rijbaan terecht te komen. Bij het eenzijdige ongeval waren diverse hulpdiensten aanwezig om te assisteren.

Rond het zelfde tijdstip vond er op de Verbindingsweg bij de A4 ook een ongeval plaats. De A4 was hierdoor ook tijdelijk afgesloten voor verkeer. Hoe dit ongeval is gebeurd is op dit moment niet duidelijk.

Robben: "Dit zie je niet vaak"

Arjen Robben kende een uitstekende week met Bayern München, niet alleen wist de Nederlander veelvuldig het net te vinden. Zijn club maakte in drie duels twintig doelpunten en plaatste zich voor de kwartfinale van de Champions League. De Nederlander was dan ook tevreden.

"Twintig doelpunten in een week tijd, ik geloof niet dat je dat vaak ziet. We wisselen heel veel van positie voorin en dan zijn we moeilijk te verdedigen. Als we zo doorgaan, geloof ik dat er nog meer inzit," zei Robben die gisteren in de Bundesliga met drie treffers een groot aandeel had in de 6-0 zege op Hertha BSC.

De Bayern-aanvaller had nog een doelpunt extra mee kunnen pikken, maar gunde het nemen van een strafschop aan zijn collega Mario Gomez die deze buitenkans niet onbenut liet. "We willen allemaal dat Gomez topscorer wordt. Dan moeten we hem allemaal helpen."

FARC doodt elf Colombiaanse militairen

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft zaterdag in het noordoosten van Colombia, nabij de grens met Venezuela, elf militairen gedood. Dat heeft het Colombiaanse leger gezegd. De rebellen lieten de legerpatrouille bij Arauquita, op zo'n vierhonderd kilometer van Bogota, in een hinderlaag lopen.

Eerder zaterdag had de FARC laten weten bereid te zijn tien militairen en politieagenten vrij te laten. Sommigen van hen worden al veertien jaar vastgehouden. De rebellen zeiden de gijzelaars echter pas vrij te laten als de Colombiaanse president Juan Manuel Santos toestaat dat een delegatie rebellen gedetineerde guerrillero's mag bezoeken.

Het is onduidelijk wanneer de vrijlating zal plaatsvinden, maar volgens oud-senator Piedad Cordoba, die als bemiddelaar tussen de autoriteiten en de rebellen optreedt, zou dat niet later dan de eerste week van april moeten zijn.

Linda de Mol weer kijkcijferkoningin zaterdag

Linda de Mol is weer de kijkcijferkoningin van de zaterdagavond. De Mol staat met twee programma's in de hoogste regionen van de kijkcijfer top 25 van Stichting KijkOnderzoek. Ik Hou van Holland trok zaterdag wederom de meeste kijkers, de komedie Iedereen is Gek op Jack veroverde de derde plaats.

Voor Ik Hou van Holland bleven deze week ruim 2,5 miljoen mensen thuis. Sinds de terugkeer van het muzikale spelprogramma voert de show het kijkcijferlijstje aan. Nick Tegen Simon is niet opgewassen tegen Ik Hou van Holland. Ook deze week legden de Volendammers het af, hoewel ze iets meer kijkers trokken. Nick Tegen Simon boeide zaterdag 901.000 kijkers.

Ook Iedereen is Gek op Jack trok deze week meer kijkers dan vorige week. Zaterdag keken ruim 1,7 miljoen Nederlanders naar de komedie, vorige week stemden 1,5 miljoen mensen af op de serie met De Mol en Jeroen van Koningsbrugge. Daarmee verovert Iedereen is Gek op Jack een plek in de kijkcijfer top drie, vorige week kwam de komedie niet verder dan de vierde plek.

Olympische droom Thorpe in duigen

De droom van zwemmer Ian Thorpe om zijn comeback op te luisteren met plaatsing voor de Olympische Spelen van Londen op te luisteren is in duigen gevallen. De Australiër slaagde er vandaag ook op de 100 meter vrije slag, zijn laatste afstand, niet in om zich te plaatsen.

Thorpe kwam op de sprintafstand tot een tijd van 50,35 seconden, zijn beste tijd tot nu toe, maar op de trials in zijn land slechts een 21e tijd, twee seconden achter James Magnussen die als snelste de halve finales in ging.

Vrijdag liep Thorpe ook al plaatsing op de 200 meter mis toen hij zich ook al niet voor de halve eindstrijd wist te kwalificeren. Toen reageerde de veelvoudig olympisch kampioen teleurgesteld, maar dit keer was er berusting. "Ik ben vooral teleurgesteld dat ik mijn harde trainingsarbeid niet in goede wedstrijdtijden heb kunnen omzetten. Maar ik heb er geen spijt van dat ik het heb geprobeerd," zei de Australiër.

Federer klopt Nadal in halve finale Indian Wells

Roger Federer heeft de finale bereikt van het tennistoernooi in Indian Wells. De als derde geplaatste Zwitser was in de halve finale te sterk voor zijn grote rivaal Rafael Nadal. Het werd in de Verenigde Staten na ruim anderhalf uur spelen 6-3 en 6-4.

De partij begon door overvloedige regenval drie uur later dan gepland. Federer had hier geen last van en speelde tegen Nadal ouderwets goed, waarbij hij met goed serveren en scherpe fore- en backhands Nadal tot wanhoop dwong. De Zwitser was verrast over zijn spel. "Ik had niet verwacht dat ik zo goed zou spelen. Ik voelde me de hele week al slapjes. Kennelijk moet ik me zo voelen om het beste in mezelf naar boven te halen. Ik wilde absoluut winnen."

In de finale zal Federer het op gaan nemen tegen John Isner. De Amerikaan was in zijn halve finale verrassend te sterk voor de nummer één van de wereld Novak Djokovic.

'Rotterdamse voedselbankpakketten zijn karig'

Pakketten van de voedselbank in Rotterdam zijn karig vindt pastoor Rob Lijesen. Zo zitter er vaak geen groenten of vlees in. "Het komt steeds vaker voor dat er chips en sauzen inzitten. Voor een keertje misschien lekker, maar je komt er de week niet mee door", zo zegt hij. 

Om deze leegte in de pakketten op te vullen roepen de verschillende geloofsgemeenschappen in Rotterdam vanaf vandaag op om voedsel of bijvoorbeeld wasmiddelen te schenken. Het Rotterdamse Pastoraat Oude Wijken vraagt zijn bezoekers om een bloemkool mee te nemen, terwijl De Samaritaan zijn gelovigen oproept om bananen en sinaasappels te doneren.

Via de Hildegardiskerk en de Opstandingskerk worden de pakketten uitgedeeld door de kerken. Volgens Lijesen zamelen ze voldoende in om 100 voedselpakketten uit te delen in de wijk. Aan de actie 'Operatie Sluitpost', die tot 13 mei duurt, doen onder andere de Hervormde, Gereformeerde, Katholieke, Luterhaanse en Evangelische geloofsgemeenschappen mee.

Ook tweede pleger aanslag metro geëxecuteerd

Ook Dmitri Konovalov, die vorig jaar ter dood werd veroordeeld voor de aanslag op de metro van de Wit-Russische hoofdstad Minsk, is terechtgesteld. Dat hebben de staatsmedia gemeld.

Onduidelijk is of hij tegelijk met Vladislav Kovaljov is geëxecuteerd. De zuster van Kovaljov maakte de executie van haar broer zaterdag bekend via de Wit-Russische mensenrechtengroep Vyasna.

De aanslag op de metro kostte in april vorig jaar aan 15 mensen het leven. Honderden mensen liepen verwondingen op. Het hooggerechtshof bepaalde eind november dat de 25-jarige fabrieksarbeiders Kovaljov en Konovalov door een vuurpeloton zouden worden terechtgesteld. President Aleksandr Loekasjenko besloot eerder deze week de twee geen gratie te verlenen.

Ook tweede pleger aanslag metro geëxecuteerd
Ook tweede pleger aanslag metro geëxecuteerd (Foto: ANP)

Gordijn sluit voor Dame Edna

Dame Edna gaat niet meer op toernee. De Australische acteur Barry Humphries heeft zondag gezegd dat hij zich te oud voelt worden om nog langer gestalte te geven aan de vrijmoedige televisiepresentatrice met het paarse haar en de opvallende bril.

"Dame Edna zal nog wel onverwacht op de tv opduiken, schat ik, maar niet meer in een liveshow", zegt de 78-jarige Humphries in de Australische krant Sunday Telegraph. "Rondspringen op het podium is de beste aerobics die je kunt uitvoeren, maar het mat je af, als er andere dingen moeten worden gedaan", aldus Humphries.

De acteur bedacht Edna Everage in 1955 en veroverde er de gehele wereld mee. In 1974 kende Edna zichzelf de titel Dame toe.

Gordijn sluit voor Dame Edna
Gordijn sluit voor Dame Edna (Foto: ANP)

[F1] Uitslag Grand Prix van Australië

Jenson Button heeft de Grand Prix van Australië gewonnen, gevolgd door Sebastian Vettel en teamgenoot Lewis Hamilton. Mark Webber werd vierde en Fernando Alonso vijfde.

De start van de eerste grand prix van het seizoen 2012 was erg goed voor Jenson Button, die zijn McLaren-teamgenoot en polesitter Lewis Hamilton meteen passeerde. Minder fortuinlijk waren Bruno Senna (Williams) en Daniel Ricciardo (Toro Rosso), die met elkaar in aanraking kwamen en beide moesten naar de pits. De eerste uitvaller echter was Nico Hülkenberg, die net na de start een spin maakte en zijn Force India aan de kant parkeerde. Romain Grosjean (Lotus F1 Team), die zich heel goed als derde had gekwalificeerd, viel uit door contact met Pastor Maldonado (Williams).

De Mercedes van Michael Schumacher moest ook opgeven, nadat de coureur in een fout werd gedwongen en van de baan raakte. De versnellingsbak sloeg vast in één versnelling. Lange tijd was er niets aan de hand en maakten de bolides hun gebruikelijke pitstops, maar in de 37e ronde was het dan toch raak: de safety car kwam de baan op. Vitaly Petrov (Caterham, voormalig Team Lotus) zette zijn wagen langs de baan en stond stil op een gevaarlijke plaats.

De regels voor de safety car zijn dit seizoen veranderd, en de auto's die achteraan rijden en gelapt zijn, mogen de safety car inhalen en weer achteraan aansluiten. Dit zodat bij het hervatten van de wedstrijd de snelste wagens geen last meer hebben van achterblijvers die tussen het veld rijden. De Caterham van Petrov had een kapotte stuurbekrachtiging en moest weggehaald worden. Toen de safety car nog op de baan was, haalde Caterham ook teamgenoot van Petrov Heikki Kovalainen naar binnen, wat vooralsnog leek op een voorzorgsmaatregel en alleen om na te kijken.

De herstart verliep soepel toen het nieuws kwam dat ook de stuurbekrachtiging van Kovalainen niet naar behoren werkte, en de Fin moest eveneens opgeven. Felipe Massa (Ferrari) en Senna (Williams) vochten een robbertje wheelbangen uit toen Massa zijn Braziliaanse landgenoot in wilde halen. Er vloog van alles in de rondte, en Senna ging dan ook de pits in voor een lekke band. Massa moest ook pitten, en die leek op te moeten geven. Het team van Ferrari begon nog een nieuwe neus erop te zetten, maar het mocht niet meer baten. Het incident zal na de race onderzocht worden. Button reed in de laatste ronde de snelste ronde, toen Maldonado van de baan stuiterde door over de kerbs te rijden.

Button pakte de overwinning, terwijl ook Nico Rosberg (Mercedes GP) een probleem had met zijn bolide. De een na de ander haalde de Duitser in. Sebastian Vettel haalde de tweede plaats, Hamilton de derde. Mark Webber pakte de vierde plek, gevolgd door Fernando Alonso (Ferrari) en Kamui Kobayashi (Sauber) en Kimi Räikkönen (Lotus F1). De laatste punten werden gepakt door Sergio Pérez (Sauber, achtste), Daniel Ricciardo (Toro Rosso, negende) en Paul di Resta (Force India, tiende).

Pos Coureur Team Ronden Verschil
1 Jenson Button McLaren-Mercedes 58 -
2 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 58 +2.1 secs
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 58 +4.0 secs
4 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 58 +4.5 secs
5 Fernando Alonso Ferrari 58 +21.5 secs
6 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 58 +36.7 secs
7 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 58 +38.0 secs
8 Sergio Perez Sauber-Ferrari 58 +39.4 secs
9 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 58 +39.5 secs
10 Paul di Resta Force India-Mercedes 58 +39.7 secs
11 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 58 +39.8 secs
12 Nico Rosberg Mercedes 58 +57.6 secs
13 Pastor Maldonado Williams-Renault 57 +1 Lap
14 Timo Glock Marussia-Cosworth 57 +1 Lap
15 Charles Pic Marussia-Cosworth 53 +5 Laps
16 Bruno Senna Williams-Renault 52 +6 Laps
- Felipe Massa Ferrari 46 +12 Laps
- Heikki Kovalainen Caterham-Renault 38 +20 Laps
- Vitaly Petrov Caterham-Renault 34 +24 Laps
- Michael Schumacher Mercedes 10 +48 Laps
- Romain Grosjean Lotus-Renault 1 +57 Laps
- Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 0 +58 Laps

Herbezetting Occupy-kamp New York voorkomen

Betogers van de Occupy-beweging hebben zaterdag in New York geprobeerd opnieuw Zuccotti Park te bezetten. Het park in het financiële district van New York speelt sinds de oprichting van Occupy Wall Street een centrale rol in de protesten.

De Occupy-beweging voerde actie om stil te staan bij het begin van de protesten, zes maanden geleden, tegen de uitwassen van het kapitalisme. Zo'n 600 mensen liepen mee in de betoging. Onder hen bevond zich de linkse filmregisseur Michael Moore. Toen er werd geprobeerd tenten op te zetten in Zuccoti Park greep de politie in.

Verscheidene demonstranten werden aangehouden. Eerder op de dag werd er een mars gehouden vlakbij Wall Street. Ook hier hield de politie betogers aan. Hoe veel actievoerders er precies zijn aangehouden is niet bekend.

Herbezetting Occupy-kamp New York voorkomen
Herbezetting Occupy-kamp New York voorkomen (Foto: ANP)

Katholieken herdenken Mirakel van Amsterdam

Duizenden katholieken uit het hele land hebben zaterdagnacht in Amsterdam de Stille Omgang gelopen. Ze herdachten daarmee het Mirakel van Amsterdam, een wonder dat in de veertiende eeuw zou zijn gebeurd.

Tijdens de Stille Omgang wordt het verhaal herdacht van een zieke man, die op 15 maart 1345 in een woning aan de Kalverstraat nadat hij het 'sacrament der zieken' had gekregen, overgaf. Zijn braaksel werd in het vuur gegooid, maar de hostie die hij van de priester had gekregen werd de volgende morgen ongeschonden in de as van het haard teruggevonden. De priester van de huidige Oude Kerk nam de hostie mee naar zijn kerk.

De volgende dag bleek de hostie echter weer in de kist te liggen. Opnieuw bracht de priester de hostie terug naar de kerk. Maar de geschiedenis herhaalde zich en de hostie had zich op miraculeuze wijze weer naar de Kalverstraat verplaatst. In totaal moest de pastoor de hostie tot drie keer toe ophalen. De katholieke kerk verklaarde de gebeurtenis in 1346 tot wonder.

Om het mirakel te herdenken wordt elk jaar de Stille Omgang gehouden. Deelnemers wonen eerst in een van de parochiekerken een eucharistieviering bij, waarna ze de omgangsroute lopen door het centrum van de stad. De tocht begint en eindigt op het Spui en duurt ongeveer een uur.

Noord-Korea vastberaden over raketlancering

Noord-Korea blijft vastberaden over de lancering van een raket en satelliet volgende maand. Dat meldde het staatspersbureau KCNA zondag.

Aartsvijanden Zuid-Korea en de Verenigde Staten noemden de plannen voor een lancering een provocatie. Ze vrezen dat het eigenlijk een verkapte test met raketten is. Noord-Korea bezweert dat het vreedzame bedoelingen heeft met de raket en de satelliet Kwangmyongsong-3, die de ruimte in zal worden gestuurd ter ere van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de eerste leider van het stalinistische land.

Noord-Korea had vorige maand juist beloofd geen raketten meer te lanceren. Ook zou het regime stoppen met uraniumverrijking en kernproeven en zou het VN-inspecteurs toelaten. In ruil daarvoor zouden de Verenigde Staten 240.000 ton voedsel leveren, met uitzicht op meer.

Vogelgriep op Limburgs pluimveebedrijf

Op een kalkoenbedrijf in het Limburgse Kelpen-Oler is het vogelgriepvirus vastgesteld. Alle 42.700 kalkoenen op het bedrijf worden zondag door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd, meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Het gaat waarschijnlijk om de milde variant van de besmettelijke virusziekte. Sinds middernacht geldt in een zone van drie kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt stooisel.

Binnen de zone van drie kilometer zitten ongeveer 25 andere pluimveebedrijven. Die worden door de NVWA onderzocht op verschijnselen van vogelgriep. De resultaten worden over tien dagen verwacht. Tot de uitkomsten bekend zijn moeten alle bedrijven hun pluimvee binnenhouden. De afschermplicht geldt alleen voor commerciële bedrijven. Hobbydierhouders wordt geadviseerd hun pluimvee binnen te houden.

Brood: "Onvoldoende geconcentreerd"

Ruud Brood had De Graafschap liever eerder in de wedstrijd over de knie gelegd. De RKC Waalwijk-trainer vond dat zijn ploeg beter kon tegen de zeer defensieve opponent.

Krisztian Nemeth maakte pas na 78 minuten alle onzekerheid een einde. Nadat De Graafschap RKC de gehele wedstrijd in de tang had gehouden, zette hij de 1-0 op het scorebord. "Het was vreselijk om deze wedstrijd te spelen", aldus Brood tegen Eredivisie Live. "De Graafschap speelde zeer defensief. Ik zei mijn ploeg geduldig te blijven."

De oefenmeester had begrip voor de situatie waarin zijn spelers verkeerden, maar had wel een aantal kritiekpunten. "Ik vond dat de voorzetten beter konden, want die vond ik in de eerste helft echt te slecht. Maar ik kan me voorstellen dat de jongens dachten: wat is dit? Ik had verwacht dat De Graafschap echt voor de punten zou gaan, maar dat was niet zo."

"Dat was ook moeilijk voor ons en juist daarom moeten de voorzetten dan goed zijn. Dan kan je ook veel gevaarlijker worden voor het doel. We waren niet altijd voldoende geconcentreerd", meent Brood.

Opnieuw brand bij recyclingbedrijf Brunssum

Bij recyclingbedrijf Bowie in het Limburgse Brunssum heeft zaterdagnacht opnieuw brand gewoed. Een berg huisafval vloog rond 01.00 uur in de fik, laat de politie weten. Vrijdag vatte ook al een grote afvalberg vlam.

De brandweer ging het vuur met drie bluswagens te lijf en kon rond 02.00 uur het sein brandmeester geven. Er zijn geen gewonden gevallen en geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen vrijgekomen.

Vrijdagmiddag moest de brandweer ook al uitrukken voor een brand in een afvalberg bij het bedrijf aan de Kranenpool. Volgens de politie hebben beide branden niets met elkaar te maken, omdat het om verschillende afvalbergen ging. Hoe de branden zijn ontstaan is nog niet bekend.

Bruins na rentree: "Ik ben weer voetballer"

Luigi Bruins maakte zaterdagavond zijn rentree op de Nederlandse voetbalvelden. In het shirt van Excelsior maakte hij zijn eerste minuten weer. De middenvelder liet zijn contract dit seizoen ontbinden bij het Oostenrijkse Red Bull Salzburg.

Na een paar maanden zonder club te hebben gezeten, koos hij ervoor om bij zijn oude liefde Excelsior terug te keren. Tegen Roda JC speelde hij zaterdagavond als invaller een kwartier mee. "Ik ben weer voetballer", zei hij na afloop van het duel tegen Eredivisie Live. "Ik heb een lekker kwartier achter de rug en we hebben een goede overwinning geboekt. Het is lekker om eindelijk weer op het veld te staan, daar doe je het voor. Het is een tijdje geleden en ik ben hartstikke blij hiermee."

Zijn trainer, John Lammers, gaf hem nog geen basisplaats. "Ik ben fit genoeg om te spelen. Ik denk dat ik nog niet klaar ben voor negentig minuten, maar ik kan wel langer dan een kwartier spelen. De trainer had me vandaag een kwartier nodig en ik hoop elke wedstrijd toch weer meer minuten te pakken. Dus dat zullen we volgende week zien."

In 2005 vertrok Bruins van Excelsior naar Feyenoord. Daar wist hij echter nooit door te breken. "Het is aan de ene kant wel raar nu weer terug te zijn bij Excelsior. Ik had toch graag wat hoger gespeeld natuurlijk. Het is me ergens ook wel tegengevallen dat er zo weinig interesse was, maar dit is weer een mooi podium om me te laten zien. Het is aan mij."

Van Veldhoven: "Weggegeven als kinderen"

Roda JC-trainer Harm van Veldhoven was niet blij na de nederlaag tegen Excelsior. De trainer stelde zich niet mild op ten opzichte van zijn spelers. Hij was boos over de manier waarop zijn spelers het duel begonnen.

"Als kleine kinderen hebben ze het weggegeven", vertelde Van Veldhoven tijdens de persconferentie. "Ik wil niets afdoen aan de verdienste van Excelsior maar als wij naar onszelf kijken, hebben ze een schop onder de kont nodig."

De slechte start bleef een punt voor de trainer. "Daardoor maakten we het ons veel moeilijker dan nodig", ging hij op boze toon verder. Van Veldhoven zag collega-trainer John Lammers van Excelsior met een lach de vragen beantwoorden.

Die was vooral blij dat zijn ploeg de 7-0 van het duel in Kerkrade had rechtgezet, en het feit dat zijn ploeg niet langer de hekkensluiter van de Eredivisie is. Hij was vooral blij met de inzet en werklust van zijn spelers en sprak over een 'verdiende beloning'.

Roelofsen: "Hadden totaal geen dreiging"

De Graafschap verloor op bezoek bij RKC Waalwijk met 1-0. Trainer Richard Roelofsen spreekt van een terechte nederlaag en vond zijn ploeg slecht spelen. Vooral in aanvallend opzicht was het niet veel.

"Maar ik vond het verdedigend wel goed, we stonden verdedigend goed. Zo maakten we het spel van RKC onmogelijk. Aan de bal waren we helaas zeer matig. Je weet dat je een uitwedstrijd speelt, dus tot het tegendoelpunt kon ik daarmee leven. Maar we raakten de bal te snel kwijt", vertelde de oefenmeester aan Eredivisie Live.

"Het is een verdiende overwinning voor RKC, maar toch heb ik het gevoel dat er een puntje had ingezeten voor ons. Wij maken een keuze voor deze verdedigende tactiek en hebben tot nu toe ook elk duel wel twee of drie opgelegde kansen gehad, maar dat was vandaag niet zo. We hebben totaal geen dreiging gehad deze wedstrijd."

De Graafschap staat door de winst van Excelsior op Roda JC nu op de laatste plaats. Het verschil tussen beide ploegen is nu twee punten. Nummer zestien VVV-Venlo verloor in eigen huis van N.E.C. Nijmegen en heeft zeven punten meer dan Excelsior (25).

17-jarige overlijdt na steekpartij op kermis

In de nacht van zaterdag op zondag is een 17-jarige jongen uit Hoorn overleden aan de gevolgen van een steekpartij. Hij werd neergestoken op de kermis aan het Aagje Dekenplein. Dit is bekendgemaakt door de politie.

Op het moment dat de kermis ten einde liep, werd de jongen gevonden. Op dat moment werd nog gedacht dat hij gewoon onwel was. Pas later werd duidelijk dat de jongen steekwonden had en overleden was. Er zou inmiddels een verdachte zijn aangehouden.

Duitse betoging tegen Turkse premier

Meer dan 20.000 mensen hebben zaterdag in het West-Duitse Bochum tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gedemonstreerd. Ze waren bijeengekomen omdat Erdogan er zaterdagavond tot hun woede een prijs in ontvangst zou nemen ter ere van zijn menselijkheid en tolerantie, de Steiger Award.

De betogers, vooral Koerden, Armeniërs en vooral alevieten uit Turkije vinden dat Erdogan de prijs niet waardig is.

Maar de Turkse regeringsleider kwam niet. Hij zegde af omdat zijn land is geschokt door de dood van 12 militairen, vrijdag in Afghanistan.

Duitse betoging tegen Turkse premier
Duitse betoging tegen Turkse premier (Foto: ANP)

[Upd] Toestand Bolton-speler Muamba (23) kritiek

Tijdens het FA Cup-duel tussen Tottenham Hotspur en Bolton Wanderers is Fabrice Muamba plotseling ter aarde gestort. De 23-jarige speler heeft een hartaanval gehad en werd lange tijd door de medische staf van beide teams behandeld. De wedstrijd is inmiddels door scheidsrechter Howard Webb gestaakt.

Volgens ESPN is de medische staf van Bolton en Tottenham lange tijd bezig geweest de speler te reanimeren en het medium meldt verder dat hij niet ademde toen ze hem de catacomben indroegen. De camera's van de zender laten geen beelden zien van het tragische moment. Supporters reageren geschokt en worden vriendelijk verzocht het stadion te verlaten. 

Muamba is inmiddels op weg naar het ziekenhuis en over zijn status is nog geen duidelijkheid. ESPN meldt dat Bolton-trainer Owen Coyle en aanvoerder Kevin Davies ook op weg zijn naar het ziekenhuis.

Eredivisie Live heeft de beelden van Muamba, die levenloos op het veld ligt, op de website gepubliceerd.

Update 20.16 uur
The Guardian meldt op haar website dat Muamba gedurende tien minuten is gereanimeerd op het veld. Meer informatie volgt zodra er meer bekend is over de status van de middenvelder van Bolton.

Update 21.22 uur
Volgens Skynews is Muamba stabiel en ademt hij weer. De Britse nieuwssite heeft gesproken met een woordvoerder van het ziekenhuis waar de middenvelder van Bolton naar toe is gebracht.

Update 0.09 uur
Muamba ligt in kritieke toestand op de intensive care van het Londense Chest Hospital, meldt Bolton zaterdagavond. De toestand van de in Congo geboren speler is dus niet stabiel, zoals eerder wel werd vermeld.

Fabrice Muamba in betere tijden (Foto: Pro Shots)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.