PVV-kiezers willen geen extra bezuinigingen

Bijna zeven op de tien PVV-kiezers stemmen niet in met extra bezuinigingen, ook niet als dat betekent dat het kabinet valt. Een kwart van het PVV-electoraat gaat er wel mee akkoord. Dat blijkt uit een vrijdag uitgevoerde peiling van Maurice de Hond onder ruim drieduizend mensen in opdracht van persbureau Novum.

Van de CDA- en VVD-kiezers zijn respectievelijk 35 en 26 procent tegen extra bezuinigingen. Een meerderheid van ongeveer zestig procent is voor. Drie op de tien mensen die op de partij van Geert Wilders hebben gestemd, overwegen naar een andere partij over te stappen als de PVV de bezuinigingsmaatregelen steunt.

Het Centraal Planbureau maakte donderdag bekend dat het begrotingstekort volgend jaar oploopt tot 4,5 procent. Hierdoor moet op zijn minst negen miljard extra worden bezuinigd om aan de Brusselse begrotingsregels te voldoen. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV sluit zich vanaf maandag op in het Catshuis om enkele weken te praten over de nieuwe bezuinigingen.

Van de totale bevolking vindt 77 procent dat Nederland zich strak moet houden aan de norm van drie procent begrotingstekort. Toch vindt 54 procent dat vanwege de recessie dit jaar niet extra moet worden bezuinigd. De helft van de Nederlanders denkt en hoopt dat de drie partijen er samen uitkomen.

Afzien van de aankoop van de Joint Strike Fighter (JSF) gooit hoge ogen als bezuinigingsmaatregel: 78 procent is hier voorstander van. Ook bij de kiezers van VVD, CDA en PVV is hier een zeer ruime meerderheid voor. Datzelfde geldt voor bevriezing van de ambtenarensalarissen en tweehonderd miljoen extra bezuinigen op de publieke omroep en een zelfde bedrag op cultuur.

Voor verlaging van de hypotheekrenteaftrek is een nipte meerderheid van 54 procent bij zowel VVD- als CDA-kiezers. Onder PVV-stemmers is dit 44 procent. Een forse bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking heeft de steun van bijna alle kiezers van PVV en VVD, maar bij het CDA zijn dit er twee op de drie.