Topmannen Fortis schuldig aan misleiding beleggers

De twee voormalige topmannen van Fortis, bestuursvoorzitter Maurice Lippens en financieel directeur Gilbert Mittler, hebben in 2008 beleggers misleid door onjuiste informatie te verstrekken over de solvabiliteit van de bank. Tot dat oordeel is de rechtbank in Utrecht woensdag gekomen.

Een groep beleggers, beter bekend als Kortekaas cs, had een rechtszaak tegen onder anderen de bestuursvoorzitter en de financieel topman aangespannen. Zij voelden zich benadeeld omdat Fortis in het openbaar had volgehouden dat de solvabiliteitspositie van de bank gezond was en de versterking daarvan volgens plan verliep.

Achteraf bleek dat Fortis al eerder wist dat dit niet waar was. Tegen eerdere beweringen in werden vervolgens nieuwe aandelen uitgegeven om de solvabiliteit te versterken. Hierdoor verwaterde de positie van de huidige aandeelhouders. Ook werd het dividendbeleid van Fortis ten nadele van de beleggers gewijzigd.

De rechtbank oordeelt dat Lippens en Mittler aansprakelijk zijn voor de onjuiste uitlatingen. Ook Fortis wordt door de rechtbank aansprakelijk gesteld. De voorzitter van de raad van commissarissen, Jean-Paul Votron, is door de rechter vrijgesproken.


Topmannen Fortis schuldig aan misleiding beleggers (Foto: Novum)