72 Belgen ingeloot voor de Elfstedentocht

Er zijn 72 Belgen ingeloot voor deelname aan de Elfstedentocht. Bij de vorige tocht op 4 januari 1997 waren onze Zuiderburen ook met een dergelijk aantal aanwezig. Dit meldt Immie Jonkman, de woordvoerster van de Friesche Elf Steden.

Het is niet zo gemakkelijk om een inschrijving voor de Elfstedentocht te bemachtigen. "Iedereen van 18 jaar en ouder die goed kan schaatsen en van wie verwacht mag worden dat hij of zij de tocht daadwerkelijk volbrengt, kan lid worden van Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. De schaatskwaliteiten van het kandidaat-lid moeten door twee huidige leden van de vereniging in een schaatsvaardigheidsverklaring worden onderschreven", aldus Jonkman.

Nadat de verklaring ondertekend is, moet er een reeks documenten ingevuld en opgestuurd worden. Dit moet gebeuren voor 31 mei, vóór het daaropvolgende winterseizoen.

Vandaag komen het bestuur en de 22 rayonhoofden samen om te beslissen over de doorgang van de tocht. Aansluitend zal er een persconferentie volgen. De Elfstedentocht is sinds 1909 vijftien keer verreden.