Xs4all: blacklist Brein is dubieus

De lijst van internetadressen die Xs4all en Ziggo van Brein moeten blokkeren om The Pirate Bay ontoegankelijk te maken is volgens Xs4all bedenkelijk. Een aantal adressen zou onschuldige informatie bevatten. Brein stelt zich enkel aan het vonnis te houden en zegt dat Xs4all leugens verspreidt.

Omstreeks 1 februari zullen Xs4all en Ziggo de toegang tot The Pirate Bay volgens een gerechterlijk vonnis gaan blokkeren. De stichting Brein is bevoegd om extra domeinnamen en ip-adressen welke naar de site wijzen aan te leveren, die de isp's vervolgens ook moeten blokkeren. Een aantal door Brein opgevoerde adressen bleek tijdens de rechtszaak al niet meer naar The Pirate Bay te leiden en die werden dan ook uit Breins meest recente blacklist geschrapt. Twee adressen die respectievelijk computerfoto's en de kreet 'yeah' tonen wil de stichting echter niet verwijderen.

Logo Xs4all op kantoor (bron: Wikimedia, foto: Pachango, licentie: CC BY-SAXs4all spreekt van een 'volstrekt willekeurige aanpassing van het vonnis'. "Als Brein het woord 'yeah' al een reden vindt om een heel ip-adres te blokkeren, houd ik mijn hart vast voor de gevolgen van dit vonnis", aldus woordvoerder Niels Huijbregts op het bedrijfsblog. De betreffende ip-adressen, 194.71.107.18 en 194.71.107.19, houden echter wel verband met The Pirate Bay, sterker: de hele range 194.71.107.0 tot en met 194.71.107.255 staat bij whois-lookups als adressen van de torrentsite te boek.

Xs4all concludeert niettemin dat de 'partijdige, private club Brein op eigen houtje het vonnis aanpast'. Brein reageert tegenover Computeridee met de stelling dat de isp leugens rondstrooit: het zou Xs4all al lange tijd duidelijk zijn dat de torrentsite via de betreffende adressen wordt 'opgebouwd'. De belangenbehartiger van de entertainmentindustrie wijst er verder op dat er op basis van verwijzingen naar The Pirate Bay ip-adressen aan de blacklist mogen worden toegevoegd. In het vonnis staat echter dat de website The Pirate Bay via dergelijke adressen zou moeten opereren, en dat is in ieder geval op het moment van schrijven niet zo.

Icon The Pirate BayDe advocaat van Brein heeft volgens Xs4all aangegeven dat de stichting niet garant wil staan voor de juistheid van de blacklist. Bijgevolg heeft de rechtbank een belangrijk punt genegeerd, meent de isp. "En daarmee hebben we een lastig probleem. Want wie moet het dan doen? Wij kunnen het niet doen, want onze verbindingen zijn straks geblokkeerd", aldus Huijbregts.

Ongetwijfeld is het genoemde verband tussen de bewuste ip-adressen en The Pirate Bay niet aan Xs4all voorbijgegaan. Voor de provider draait het echter om een principiële kwestie over censuur op de content waar de gewraakte ip-adressen naar wijzen, wat dan ook een prominente rol zal spelen in de op handen zijnde hogerberoepszaak. Maar voor de stichting Brein lijkt de zaak niet minder principieel. Blijkbaar gaat het de copyrightwaakhond evenwel niet om de inhoud van de pagina's die op een zeker moment achter een ip-adres hangen, maar om de (toekomstige) bedoeling van de beheerder. Het is de vraag of dat wel binnen de reikwijdte van de gerechtelijke uitspraak valt.