Acteurs vinden Süskind unieke oorlogsfilm

De acteurs van de Nederlandse oorlogsfilm Süskind vinden dat hun nieuwe film zich prima staande kan houden tussen andere Nederlandse oorlogsfilms. "Ik snap dat mensen kunnen denken: o, daar heb je weer een Nederlandse oorlogsfilm", zegt hoofdrolspeler Jeroen Spitzenberger voor de camera van Novum Nieuws. "Maar dit verhaal is nooit eerder verteld.

Süskind is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Duits-joodse Walter Süskind die in Amsterdam hoofd wordt van de Hollandsche Schouwburg. Vanaf 1942 weet hij honderden joodse kinderen uit de tegenovergelegen crèche te redden van de nazi?s.

"Je ziet juist het heel menselijke aspect van de oorlog, welke invloed de Duitse bezetter had op heel gewone mensen", gaat de 35-jarige Spitzenberger verder. "De film laat zien dat de omstandigheden heel erg bepalen wat je kunt doen als zoiets je overkomt. Dat vind ik geen herhaling van zetten."

Tygo Gernandt speelt de leider van het Amsterdamse studentenverzet en helpt Süskind de kinderen weg te smokkelen. De acteur is er heel simpel over. "Er zijn toch ook steeds weer nieuwe films over de liefde? Dat is het leven. Süskind speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het verhaal is nu nog actueel. Er gaan nog steeds Nederlanders de oorlog in, we doen het nu nog." 

Nyncke Beekhuyzen, die Walters echtgenote Hanna Süskind speelt, gaat nog een stap verder. "Ik heb nooit zo?n last van die vermeende verzadigdheid omtrent de Tweede Wereldoorlog. Het is nu eenmaal een heel naar en ingrijpend deel van onze geschiedenis. Zolang je een goede invalshoek hebt, moet je die film maken."

Süskind verschijnt donderdag in de bioscoop.


Acteurs vinden Süskind unieke oorlogsfilm (Foto: Novum)