Protest in Bahrein uiteengeslagen

Veiligheidstroepen in Bahrein hebben donderdag met inzet van traangas en schokgranaten honderden aanhangers van de oppositie verjaagd bij een snelweg. Via sociale media werd opgeroepen tot het bezetten van de snelweg, die een reeks grotendeels sjiitische dorpen verbindt met de hoofdstad Manamah, om het momentum van het massaprotest tegen de monarchie te bewaren.

Het protest viel samen met een bezoek van hoogste mensenrechtengezant van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Michael Posner. Die prees de soennitische koning van Bahrein voor diens stappen om hervormingen door te voeren, hoewel hij ook enkele kritische kanttekeningen plaatste. Met name op juridisch gebied kunnen nog de nodige rechtvaardige verbeteringen worden doorgevoerd, zei hij. Posner drong er bij regering en demonstranten bovendien op aan niet terug te grijpen op geweld.

De sjiitische meerderheid in Bahrein gaat gebukt onder de machtsuitoefening van de monarchie. Met het uitbreken van de Arabische Lente togen ook in Bahrein duizenden mensen naar het centrale plein van de hoofdstad om hun eisen om meer rechten kracht bij te zetten.