'Genève-conventie toepasbaar op videogames'

Het International Committee for the Red Cross (ICRC) onderzoekt of het nodig is de conventies van Genève en Den Haag toe te passen op videogames waar oorlogsslachtoffers in vallen. Als zij besluit dat dit toepasbaar is, dan zal zij regeringen vragen de wetgeving hierop aan te passen.

Het ICRC vecht al jaren voor de internationale humanitaire wetgeving, maar heeft haar pijlen nu blijkbaar gericht op de videogamesindustrie. Volgens zeggen is de organisatie gevraagd na te denken over wat haar rol in dezen zou kunnen en moeten zijn.

Het ICRC houdt momenteel een peiling onder haar eigen achterban om te bepalen hoe men tegen dit standpunt aankijkt en wat de beste manier van handelen is hieromtrent. Het belangrijkste wat men in ieder geval wil doen is de trivialisatie van de internationale wetten in videogames ter discussie stellen.

Mocht dit allemaal echt een vlucht gaan nemen dan kan het dus zomaar zijn dat je in een volgende Call of Duty of Battlefield niet meer zomaar tegenstanders mag afknallen, maar dat je er ook voor moet gaan zorgen achteraf.