Bondsdag eist opheldering neonazi-moorden

Alle partijen in de Duitse Bondsdag hebben dinsdag met een ongekend vertoon van saamhorigheid op de recent aan het licht gekomen reeks moorden door neonazi's gereageerd. In een met algemene stemmen aangenomen gezamenlijke verklaring toonden de partijen zich beschaamd over de misdrijven en eisten zij volledige opheldering. Ook moet opnieuw een verbod op de extreemrechtse partij NPD worden overwogen. In een debat oefende de oppositie scherpe kritiek op de binnenlandse veiligheidsdienst.

Alle vijf fracties betuigen in de verklaring hun medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers - negen Turken, een Griek en een politieagente. Ze verlangen bovendien dat 'de structuren van de veiligheidsdiensten' met spoed tegen het licht worden gehouden, zowel op federaal als op deelstaatniveau. Daarnaast roepen de partijen de regering op mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuw verbod op de NPD. Minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich verklaarde dat voor dit doel al een werkgroep is gevormd, die nog deze week aan de slag gaat.

Toppolitici van de CDU/CSU, SPD, FDP, Groenen en Die Linke waren het dinsdagochtend over de gezamenlijke verklaring eens geworden. De regeringspartij DCU/CSU en FDP stemmen anders nooit voor moties die ook door Die Linke worden gesteund.

Scherpe kritiek was er op de veiligheidsdiensten. Deze hebben 'jarenlang systematisch verzaakt', zei FDP-secretaris Christian Linder. SPD-fractieleider Frank-Walter Steinmeier zei dat de binnenlandse veiligheidsdienst in een 'zware geloofwaardigheidscrisis' verkeert als alle tot nog toe bekende feiten waar blijken te zijn. Renate Künast van de Groenen noemde het 'beschamend, dat ons land veel mensen geen bescherming tegen rechtse terreur heeft geboden'.

Open is nog de vraag of kleinere veiligheidsdiensten samengevoegd moeten worden. Verschillende deelstaatministers van binnenlandse zaken van CDU/CSU en SPD keerden zich tegen voorstellen van die strekking, afkomstig van onder anderen minister van justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) en de voorzitter van de Bondsdagcommissie voor binnenlandse zaken, Wolfgang Bosbach (CDU).


Bondsdag eist opheldering neonazi-moorden (Foto: Novum)