Polen heeft geen bewijs omkoping Philips

Polen heeft geen bewijs dat Philips op de hoogte was van corruptiepraktijken door drie voormalige Philips-managers in Polen. De drie staan terecht voor omkoping door de opgelegde verkoop van medische apparatuur aan ziekenhuizen in het Europese land, meldt district aanklager Sylwia Fabis. Vanwege een gebrek aan bewijs neemt Philips deel aan de zitting als de benadeelde partij.

"Als er bewijsmateriaal zou zijn omtrent de kennis van Philips over de omkooppraktijken dan zouden we het opgestuurd hebben naar Nederland en dat is niet het geval", sprak Fabis zich uit tijdens de eerste zittingsdag van de rechtszaak tegen de voormalige Philips-medewerkers. Twintig andere Poolse medewerkers zijn ook beschuldigd van deelname aan de praktijken.

Onder de verdachten zijn ziekenhuisdirecteuren en managers van ziekenhuizen in Katowice, een stad in het zuiden van Polen. Daarnaast worden ook ziekenhuizen van de naburige steden Sosnowiec en Gliwice verdacht. "De verdachten kunnen een gevangenisstraf tot twaalf jaar opgelegd krijgen", aldus Fabis.

Een van de verdachten, een voormalig ziekenhuismanager die zichzelf onschuldig noemt, liet aan Dow Jones Newswires weten dat de Poolse wetgeving een klimaat creëert waardoor bedrijven hun toevlucht zoeken in bepaalde omkooppraktijken.