'Philips Nederland betrokken bij omkoping Polen'

Het in Eindhoven gevestigde Philips Medical Systems Nederland heeft een 'duidelijke en actieve' rol gespeeld in een zaak rondom corruptie in Polen door medewerkers van het bedrijf. Dat meldt de NOS maandag op basis van het proces-verbaal dat de Nederlandse justitie zou hebben opgesteld voor de Poolse collega's.

De vertegenwoordigers van Philips worden verdacht van het betalen van steekpenningen aan zestien ziekenhuisdirecteuren. De medewerkers, die in 2007 werden ontslagen door Philips, verkochten medische apparatuur aan ziekenhuizen.

Nederland verhoorde op verzoek van Polen drie Nederlandse medewerkers van Philips. Het zou onder anderen gaan om de topman van Philips Healthcare Benelux. Ook zijn in Eindhoven mails in beslag genomen, waaruit blijkt dat tussen Philips Hamburg, dat de leiding had over de activiteiten in Polen, en de vestiging in Polen werd gediscussieerd over het manipuleren van aanbestedingen.

Philips stelt in een reactie momenteel in Polen niet vervolgd te worden en dus ook niet te zijn aangemerkt als verdachte. Eigen onderzoek van het bedrijf zou daarbij hebben uitgewezen dat Philips in Nederland niet op de hoogte was van de praktijken van de Poolse collega's.

Een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie kan het bericht van de NOS niet bevestigen.