'Geen kanker bij defensiemensen door PX-10'

Het is vrijwel uitgesloten dat medewerkers van Defensie kanker hebben gekregen door te werken met het wapenschoonmaakmiddel PX-10. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een onderzoek dat donderdag is gepresenteerd aan minister Hans Hillen van Defensie.

In 2008 werd het ministerie aansprakelijk gesteld voor gezondheidsschade door werkzaamheden met PX-10. Het middel bevatte tot 1970 lage concentraties van het giftige benzeen. Daarna daalde deze concentratie, waardoor volgens het RIVM de totale blootstelling voor het personeel gering was. Defensie schat dat tussen 1950 en 1995 enkele duizenden medewerkers vele jaren dagelijks met PX-10 hebben gewerkt.

Benzeen kan leiden tot acute myeloïde leukemie. Volgens het RIVM krijgen drie tot vier van elke 1000 Nederlandse mannen deze vorm van kanker zonder dat ze met PX-10 hebben gewerkt. Onder defensiepersoneel is sprake van 0,03 extra gevallen per 1000 mannen, aldus de onderzoekers. Het is volgens hen daarom onwaarschijnlijk dat er daadwerkelijk extra gevallen van acute myeloïde leukemie zijn opgetreden door het werken met het reinigingsmiddel.

In juni 2009 trof Defensie een regeling voor medewerkers die hierdoor deze vorm van kanker hebben opgelopen of twee andere ziekten die een voorstadium van leukemie kunnen zijn. Eerder dit jaar verruimde Hillen de schaderegeling nadat het RIVM beperkt bewijs had gevonden dat blootstelling aan benzeen ook andere kwaadaardige aandoeningen kan veroorzaken, zoals acute lymfatische leukemie en chronische lymfatische leukemie.

'Geen kanker bij defensiemensen door PX-10'
'Geen kanker bij defensiemensen door PX-10' (Foto: ANP)