Meer Nederlanders hadden gulden liever gehouden

Het aantal Nederlanders dat liever de gulden had gehouden stijgt. Een halfjaar geleden zei nog 51 procent dat hij liever de gulden had gehouden, nu is dat 58 procent. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Toch lijken weinig mensen ervoor te voelen alsnog terug te keren naar de gulden. Iets meer dan een kwart (27 procent) wil daadwerkelijk uit de euro stappen. Twee derde vindt dit geen goed idee.

Het idee om met sterke economieën zoals Duitsland een nieuwe munt op te zetten krijgt meer handen op elkaar. Van de ondervraagden is 42 procent voor en de helft tegen. Een halfjaar geleden was nog 49 procent voor.

Ondanks de nog altijd voortslepende problemen in Griekenland zijn meer mensen gaan geloven dat de eurozone over drie jaar nog in de huidige samenstelling bestaat. In mei had nog maar zestien procent hier vertrouwen in. Nu is dat 27 procent. Twee derde denkt echter dat er iets aan de samenstelling gaat veranderen.

Het vertrouwen in Griekenland blijft laag. Zeven van de tien ondervraagden geloven niet dat de toegezegde maatregelen worden uitgevoerd. Ruim tachtig procent vindt dan ook dat de EU nu geen lening van acht miljard naar Griekenland moet overmaken. Daarvan vindt iets meer dan de helft dat dit later wellicht nog wel kan. Een minimale meerderheid van 52 procent vindt dat Griekenland uit de eurozone moet worden gezet (1 procent meer dan in mei).