St. Paul's: geen juridische actie tegen Occupy

De St. Paul's kathedraal in Londen is toch niet van zins juridische stappen te nemen tegen actievoerders van de Occupy-beweging, die voor het godshuis hun kampement hebben opgeslagen. De beslissing van het kerkbestuur, die dinsdag bekend werd gemaakt, kwam tot stand na overleg met de bisschop van Londen, Richard Chartres.

De kathedraal wil een 'constructief onderhoud met de betogers en de ernstige kwesties die zijn opgeworpen, zonder dat het dreigement van juridische actie boven ons hangt', zei kanunnik Michael Colclough. Chartres heeft een invloedrijke bankier, Ken Costa, uitgenodigd om leiding te geven aan een initiatief om het 'financiële met het ethische te verbinden'.

Het kerkbestuur besloot vrijdag nog 'met de grootst mogelijke tegenzin' dat 'juridische actie helaas noodzakelijk is geworden'. Het kwam de kathedraal op zoveel kritiek te staan dat de dean van St. Paul's, Graeme Knowles, maandag besloot zijn functie neer te leggen.

Dat de kathedraal nu een andere koers kiest, betekent echter niet dat de actievoerders aan juridische stappen ontkomen. Wel wacht het bestuur van het Londense stadshart met het ondernemen van actie tot er overleg heeft plaatsgevonden. Eerder sommeerde het stadsbestuur de betogers nog hun kampement binnen 48 uur te ontruimen, maar in navolging van St. Paul's ziet het hier voorlopig van af.