'Rotterdam is slecht voor je gezondheid'

Na grondig onderzoek zijn wetenschappers van het Erasmus MC eruit. Geboren worden en leven in Rotterdam is ongezond.

De universiteit heeft tienduizend kinderen vanaf hun geboorte intensief gevolgd. Bovendien zijn ook vijftienduizend volwassenen bestudeerd.

Uit het onderzoek, waarvan de resultaten donderdag gepubliceerd zijn, is gebleken dat in Rotterdam meer mensen lijden aan hart- en vaatziekten, kanker en luchtwegproblemen.

Deels zijn de resultaten te verklaren doordat mensen in de stad er een ongezondere levensstijl op na houden. Ze roken meer, eten ongezonder en bewegen minder. Ook maakt het verschil in welke wijk ze wonen. Mensen in achterstandswijken hebben een levensverwachting die gemiddeld tien jaar lager ligt.

Kinderen
De resultaten bij de kinderen verschillen weinig van die bij de volwassenen. "In Rotterdam ligt de kindersterfte hoger dan in de rest van Nederland. In sommige wijken is het zelfs twee keer hoger. Daarnaast hebben kinderen een lager geboortegewicht en een mindere groei. Opmerkelijk is dat dit vooral geldt voor autochtone Rotterdamse vrouwen," aldus hoogleraar Lex Burdorf van het Erasmus MC tegen RTV Rijnmond.

Burdorf is overtuigd dat de resultaten verbeterd kunnen worden. "In grote steden als Rotterdam komt nu eenmaal meer armoede voor. Bestrijd de armoe, zorg voor betere opleidingen en dat mensen kunnen werken. Dat verbetert de gezondheid."