Politie met getrokken pistool bij Kuip

Een halfuur voor het begin van de wedstrijd Feyenoord - De Graafschap hebben zich zaterdagavond enkele rellen bij stadion De Kuip voorgedaan. Een groep van een paar honderd boze supporters dreigden het Maasgebouw te bestormen. Met getrokken pistool konden agenten voorkomen dat de opgewonden fans de roltrap naar boven konden nemen om het bestuur en de directie van de Rotterdamse club te belagen.

Een deel van de harde kern van Feyenoord meldde zich met vuurwerk en fakkels bij de hoofdingang van De Kuip. Ze riepen om het vertrek van algemeen directeur Eric Gudde en schreeuwden ook "Feyenoord is van ons!". De dreigende situatie leek te escaleren toen tientallen fans toegang tot het Maasgebouw trachtten te krijgen. Leden van de Mobiele Eenheid, agenten en suppoosten konden de hol geslagen meute ternauwenood terugdringen.

Politie met getrokken pistool bij Kuip
Politie met getrokken pistool bij Kuip (Foto: ANP)

Update 00:34 uur
Gevraagd naar zijn eerste reactie op de ernstige incidenten zaterdagavond vlak voor het duel Feyenoord - De Graafschap (4-0) sprak de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb duidelijk taal. "Walging. Walgelijk gewoon. Ik heb er geen andere woorden voor. Dat er een groep mensen bestaat die de club willen slopen, net nu het juist zo goed weer gaat met Feyenoord."

Aboutaleb had de rellen met boze fans van dichtbij meegemaakt. Hij was in het Maasgebouw op het moment dat tientallen heethoofden de hoofdingang wilden bestormen. Met getrokken pistolen en de wapenstok kon de verhitte meute worden teruggedrongen waarna de mobiele eenheid het stadionplein schoon veegde.

"Hulde voor de politie", gaf Aboutaleb te kennen. "Doordat we redelijk goed op de hoogte waren wat er misschien zou kunnen gebeuren, hadden we onze voorbereidingen getroffen. We waren daarom ook binnen in het Maasgebouw aanwezig. Daardoor konden we ook snel optreden en waren er binnen en buiten voldoende agenten op de been."