Griekse tweejaars rente naar 50 procent

De rentes op Griekse staatsobligaties is maandag opnieuw naar recordhoogtes gestegen. De rente over tweejaars Grieks staatspapier is zelfs gestegen naar 50 procent. Begin 2011 stond deze rente nog op 'slechts' 12 procent.

Ook over tienjaars-staatsobligaties, waar de markten het meest naar kijken, gingen door het dak voor het noodlijdende Zuid-Europese land. Deze bedraagt nu 19 procent. Ook de rentes over Italiaanse en Spaanse staatsobligaties lopen weer wat op, tot boven de 5 procent, maar dit zijn nog geen nieuwe records. In Italië waren maandag wel opnieuw politieke zorgen over het doordrukken van grote bezuinigingspakketten.

In Duitsland, de veilige Europese haven, betaalt men juist recordlaagtes voor schuldpapier. De rente voor tienjaars Duits staatsobligaties zakte tot onder de 1,9 procent. Over tweejaars-obligaties betalen de Duitsers nu 0,44 procent, ruim 100 keer minder dan de Grieken.

De financiële markten lijken een bankroet van Griekenland dan ook te hebben ingeprijst. Pensioenfondsen hebben dit al ingecalculeerd omdat zij marktprijzen moeten hanteren in de boeken, maar banken zouden nog veel moeten afschrijven op Grieks staatspapier.

Wereldwijd reageren aandelenbeurzen slecht op de oplaaiende Europese schuldencrisis. Zo staat in Amsterdam de AEX 4,5 procent in de min. Ook de euro staat onder druk en zakte onder de 1,41 dollar per euro.


Griekse tweejaars rente naar 50 procent (Bron: Bloomberg)