PvdA wil sluiting terroristenafdelingen

Alle terroristenafdelingen voor gevangenen in Nederland moeten worden gesloten. Dat zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zaterdag in het radioprogramma Argos. Volgens hem is er geen noodzaak voor de afdelingen.

Recourt wil de detentie van terreurverdachten en veroordeelden komend najaar met het kabinet bespreken. Als hij dan geen bevredigende antwoorden krijgt op zijn vragen, wordt het PvdA-standpunt dat de afdelingen dicht moeten, stelt Recourt.

De gevangenis van Vught was de eerste die in 2006 een terroristenafdeling kreeg. Deze afdeling wordt gesloten wegens gebrek aan terroristen. De enige gevangenis die in de toekomst een aparte terroristenafdeling heeft, is De Schie in Rotterdam.

De terroristenafdeling moet ervoor zorgen dat extremisten geen zieltjes kunnen winnen onder gewone gevangenen. Door de strenge beveiliging zijn op deze speciale afdelingen weinig mogelijkheden voor resocialisatie.

Onderzoek van sociologe Tinka Veldhuis in 2010 in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie wees volgens haar uit dat de afgelopen jaren niemand op een terroristenafdeling is geplaatst, omdat sprake was van het rekruteren van medegevangenen.

In Argos stelt een directeur van een gevangenis die een paar jaar geleden een aantal terreurverdachten herbergde die zich schuldig zouden maken aan rekrutering, dat hij zich geen enkel incident kan herinneren waarbij hiervan daadwerkelijk sprake was.

"Opeens kregen we een notitie van het ministerie hoe we rekrutering konden herkennen. Ik weet nog dat we daar destijds heel verbaasd over waren", zegt de directeur, die anoniem blijft. Hij had geen toestemming van justitie voor het interview.