Pedoseksueel Sytze van der V. moet weer huis uit

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. moet weer vertrekken uit zijn verblijfplaats. Nadat hij eerder moest vertrekken uit Eindhoven en Utrechtse Heuvelrug, is hij niet langer welkom in het huisje in een andere gemeente waar hij nu woont, schrijft de Volkskrant zaterdag.

In 2009 wilde burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (PvdA) niet dat Van der V. weer in zijn gemeente zou komen wonen. Van der V. was veroordeeld voor zedendelicten met minderjarige jongens en weigerde zich onder toezicht van de reclassering te laten stellen.

Van Gijzel vreesde voor rellen en vond de kans op herhaling te groot. Daarom legde hij van der V. een gebiedsverbod op. Ook in andere gemeenten was de pedofiel niet welkom.

Het gebiedsverbod van Eindhoven is inmiddels door de rechters van tafel geveegd. In de praktijk kan Van der V. echter toch niet terug omdat hij dan een grote kans loopt te worden herkend en dan gevaar zou lopen.

Sinds enige tijd woont Van der V. illegaal in een huisje in een stad die de krant niet noemt. De reclassering heeft de burgemeester van die stad geïnformeerd. Die stelde een onderzoek in naar illegaal verblijf. Daardoor ontstond volgens de krant onrust bij de eigenaar van het huis. De situatie zou onhoudbaar zijn geworden.

De burgemeester wil Van der V. geen nieuwe woning aanbieden. Hij vindt dat het aan Eindhoven is om het probleem op te lossen. De pedoseksueel voelt zich volgens de krant zo in het nauw gedreven dat hij contact met de media heeft gezocht. "Ik heb geen alternatief. De reclassering wil me wel helpen, maar kan dat niet."

De burgemeester betreurt dat de pers is ingeschakeld. "Mijn insteek is steeds geweest maatschappelijke onrust te voorkomen. Ondertussen zochten we naar een structurele oplossing buiten deze stad, conform de wens van de betrokkene", zegt hij in de krant.