Ahmadinejad: geen plaats voor Israël

Als de Palestijnse staat eenmaal is gesticht is er in het Midden-Oosten geen plaats meer voor Israël. Dit heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vrijdag gezegd.

Dat er geen liefde verloren is tussen de hardliner Ahmadinejad en de joodse staat is geen nieuws. In 2005 liet hij zich al eens ontvallen dat Israël 'van de kaart geveegd' moest worden.

Vrijdag liet de president van zich horen ter gelegenheid van Quds-dag. Quds is de Arabische benaming van Jeruzalem. Ieder jaar worden op deze dag pro-Palestijnse betogingen gehouden.

De Palestijnen hopen in september in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hun onafhankelijke staat Palestina erkend te krijgen. Tegelijkertijd verkeren de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen in een impasse. Hoewel de stemming in de Algemene Vergadering vooral als een symbolisch gebaar moet worden gezien, geloven de Palestijnen dat er een duidelijke boodschap aan het adres van Israël van uit zal gaan.

Als de Palestijnse staat eenmaal erkend is en zich heeft gevestigd, is er voor jullie geen plaats meer in de regio, zo betoogde Ahmadinejad tegen Israël.


Ahmadinejad: geen plaats voor Israël (Foto: Novum)