Egypte roept ambassadeur terug uit Israël

Egypte roept zijn ambassadeur terug uit Israël uit protest tegen de dood van zeker drie Egyptische agenten, die bij een vuurgevecht tussen Palestijnse opstandelingen en Israëlische veiligheidstroepen om het leven kwamen. De Egyptische minister van defensie Ehud Barak zei de Egyptische doden te betreuren.

Israël heeft het veiligheidsverdrag met Egypte uit 1979 geschonden, zei de Egyptische interim-regering. Het land eist officiële verontschuldigingen van de joodse staat en trekt zijn ambassadeur terug in afwachting van een Israëlisch onderzoek naar de fatale gebeurtenis. Of Caïro genoegen neemt met de woorden van Barak is nog niet bekend.

De Israëlische regering wilde eerder zaterdag niets weten van een schending van het vredesverdrag en zei dat het verdrag nog zo 'stabiel' is als altijd. "Niemand had de intentie om Egyptische veiligheidstroepen schade te berokkenen", zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van defensie. "De vraag is wat er is gebeurd en dat is wat wordt onderzocht."

In Israël zijn zorgen gerezen over de stabiliteit van de Sinaï, het Egyptische schiereiland dat zowel aan Israël als aan de Gazastrook grenst. Na het aftreden van de Egyptische oud-president Hosni Mubarak hebben opstandelingen in de Sinaï de kans gegrepen om hun invloed over het schiereiland te doen gelden. Voor strijders in Gaza is dit een uitgelezen mogelijkheid om via de Sinaï Israël binnen te komen en aanvallen uit te voeren.

Precies om die manier zouden Palestijnse strijders donderdag aanslagen hebben gepleegd in het zuiden van Israël, nabij de badplaats Eilat. Bij deze aanslagen vonden acht Israëliërs de dood. Daaropvolgende vergeldingsacties door de Israëlische luchtmacht in Gaza kostte aan twaalf mensen het leven.

De drie Egyptenaren kwamen om toen Israëlische militairen de achtervolging hadden ingezet op Palestijnse opstandelingen en bij de grens het vuur op de strijders openden. Hoe de Egyptenaren precies aan hun einde kwamen is onduidelijk.