VS berispen Israël over bouwproject

De Verenigde Staten zijn 'diep bezorgd' over de goedkeuring door de Israëlische regering van een bouwproject in het betwiste Oost-Jeruzalem. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd in een verklaring. Een dergelijke terechtwijzing van de VS komt zelden voor.

Volgens het ministerie werken dergelijke 'eenzijdige acties pogingen de vredesonderhandelingen te hervatten tegen'. In de verklaring zegt het ministerie de bezwaren kenbaar te hebben gemaakt aan de Israëlische regering. Vorige week werd het plan voor de bouw van de 930 woningen goedgekeurd. Het duurt echter nog rond de twee jaar voordat daadwerkelijk met de bouw wordt beginnen.

Naast de kritiek op de bouwplannen, zei het ministerie ook dat Israëliërs en Palestijnen hun dispuut over Jeruzalem moeten oplossen door met elkaar te onderhandelen. Israël veroverde Oost-Jeruzalem in 1967 en claimt het als ondrdeel van de hoofdstad. De Palestijnen zien in Oost-Jeruzalem echter de hoofdstad van een toekomstige staat.