Voetballers over de grens - Week 34

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Vorm en Krul nieuwe helden van de Premier League, Boateng scoort…

Tim Krul kon zich opmaken voor een beladen duel toen zijn club Newcastle United op bezoek ging bij Sunderland. De doelman wist voor de tweede keer op rij de nul te houden. De ploeg van de sluitpost wist wel te scoren en won met 0-1. Newcastle staat hiermee derde in de Premier League.  Vorige week maakte Michel Vorm, ondanks de 4-0 nederlaag tegen Manchester City, een prima indruk toen hij debuteerde voor Swansea City. Deze week mocht de promovendus aantreden tegen Wigan Athletic en  behaalde haar eerste punt in de Premier League, mede te danken aan een aantal formidabele reddingen van Vorm. Landgenoot Kemy Agustien speelde de gehele wedstrijd mee. Aan Wigan Athletic’s zijde werd Ronnie Stam al in de 37ste minuut ingezet. Beiden clubs kwamen niet tot scoren.

Nottingham Forrest speelde haar derde competitieduel van dit seizoen in de Championship thuis tegen Leicester City. Middenvelder George Boateng was ditmaal trefzeker en wist in de blessuretijd de 1-2 achterstand om te buigen naar een gelijkspel. Vorige week maakte Marvin Emnes, die in de belangstelling staat van diverse Premier League clubs, een treffer voor zijn club Middlesbrough, deze week kwam hij echter niet tot scoren. Thuis ontving de club Birmingham City en won het met een verdienstelijke 3-1. Middlesbrough staat er tot nu toe goed voor, want door de winst staat de club derde.

Babel scoort voor Hoffenheim, eerste punt voor Nederlanders bij Aachen...

Bayern München heeft afgelopen weekend eenvoudig met 5-0 gewonnen van Hamburger SV. Grote man aan de kant van Bayern was Arjen Robben. Hij verzorgde de assist bij de 1-0 en scoorde zelf na een half uur spelen de 3-0. Bij HSV stond Jeffrey Bruma de gehele wedstrijd in verdediging. Kort voor tijd mocht ook Eljero Elia nog wat speelminuten maken. Romeo Castelen bleef de gehele partij op de bank. HSV staat na dit weekend op een teleurstellende voorlaatste plaats, terwijl Bayern naar plek drie wist te klimmen. FC Augsburg heeft het eerste verlies van dit seizoen moeten slikken. In eigen huis verloor de ploeg van trainer Jos Luhukay met 0-2 van 1899 Hoffenheim. Ryan Babel scoorde namens Hoffenheim na vijf minuten de 0-1. Behalve Babel stond ook Edson Braafheid bij de winnende ploeg de gehele partij binnen de lijnen. Paul Verhaegh en Gibril Sankoh stonden namens Augsburg de gehele partij op het veld. Lorenzo Davids zat de gehele wedstrijd op de reservebank. Augsburg zakte door het verlies naar plek veertien. Hoffenheim neemt na de derde speelronde de zevende plaats in.

In de 2.Bundesliga is Energie Cottbus na vijf speelrondes weer mede-koploper. Afgelopen weekend won de ploeg in eigen huis met 2-0 van Karlsruher SC. Jules Reimerink kwam na een uur spelen als invaller in het veld bij de winnende ploeg. Na vijf speelrondes gaat Cottbus met twaalf punten samen met Greuther Fürth aan de leiding. FC Sankt Pauli kan beide ploegen nog voorbij. Met een wedstrijd minder gespeeld staan zij met tien punten op de vijfde plek. Alemannia Aachen heeft het eerste punt van dit seizoen weten te pakken. Het uitduel tegen Hansa Rostock eindigde in 0-0. Bij de ploeg uit Aken konden doelman Boy Waterman en middenvelder Bas Sibum op een basisplaats rekenen. Sibum, afgelopen zomer overgekomen van N.E.C. Nijmegen pakte kort voor tijd een gele kaart. Kort voor tijd mocht ook Anouar Hadouir nog wat speelminuten maken. Alemannia Aachen blijft wel hekkensluiter van de 2.Bundesliga.


Ryan Babel trefzeker voor Hoffenheim (Foto: Pro Shots)

De Zeeuw speelt gelijk met Spartak, Otten weer onderuit met Ferencváros...

In de Hongaarse competitie heeft Ferencváros de vierde nederlaag op rij geleden. Ditmaal werd in eigen huis met 1-2 verloren van Haladás Szombathely. Mark Otten had opnieuw een basisplaats en speelde de gehele partij mee. Hij zag zijn ploeg wel naar een teleurstellende dertiende plaats zakken. Na zes duels heeft de ploeg twee schamele puntjes bij elkaar weten te sprokkelen. TE Kecskemeti vergingh het afgelopen weekend een stuk beter. Met Kelvin Maynard in de basis won de ploeg in eigen stadion met 3-2 van het hoger geklasseerde Honved Boedapest. Maynard pakte na ruim een half uur spelen een gele kaart en  na een uur spelen werd de verdediger naar de kant gehaald. TE Kecskemeti steeg door de winst naar de zesde plek.

Spartak Moskou heeft de uitwedstrijd tegen Spartak Nalchik met een gelijkspel afgesloten. Na negentig minuten spelen stond er een 1-1 eindstand op het scorebord. Demy de Zeeuw stond opnieuw in de basis van Spartak Moskou. De voormalig speler van onder meer Ajax en AZ werd tien minuten na rust gewisseld. Spartak Moskou staat na speelronde 21 op de zesde plaats in de Russische competitie.

Baart houdt de 'nul' bij FC Edmonton, Van Gessel morst punten in Japan...

Toronto FC, de ploeg van trainer Aron Winter, heeft de goede reeks van de afgelopen weken geen passend vervolg gegeven stegen Chicago Fire. Het duel ging met 2-0 verloren. Winter gunde Javier Martina een basisplaats, maar wisselde de aanvaller in de rust. Danny Koevermans zat wegens een blessure niet bij de selectie. Toronto zakte door het verlies naar de negende plaats in de Eastern Conference van de Major League Soccer. Doordeweeks speelde Toronto FC in het kader van de CONCACAF kampioensbeker tegen het Panamese Tauro. Deze wedstrijd ging met 1-2 gewonnen. Koevermans kreeg van Winter een basisplaats, maar werd na een klein uur spelen gewisseld.

In de NASL, het tweede niveau in de Verenigde Staten, heeft FC Edmonton eindelijk weer eens de volle buit weten te pakken. In eigen huis won de formatie van trainer Harry Sinkgraven overtuigend met 3-0 van hekkensluiter Atlanta Silverbacks. Doelman Rein Baart, die zijn doel sinds lange tijd leeg wist te houden, en Ilja van Leerdam speelden beiden de gehele partij mee. FC Edmonton staat na dit weekend op de vijfde plek, welke rechtgeeft op het spelen van play-offs voor promotie naar de Major League Soccer.

Met Sander van Gessel opnieuw in de basis heeft JEF United in eigen huis met 0-0 gelijkgespeeld tegen het laaggeklasseerde Kataller Toyama. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges zakte door de puntendeling naar de vierde plek in de J2 League van Japan. De achterstand op koploper FC Tokyo is twee punten. De eerste drie ploegen plaatsen zich voor de play-offs om promotie naar de J1 League, het hoogste niveau in Japan, te bewerkstelligen.


Trainer Aron Winter zag Toronto FC verliezen van Chicago Fire - (Foto: Pro Shots)

Haddad maakt zijn debuut in Schotland, gelijkspel in België voor Donk...   

Het Schotse St. Mirren is sinds vorige week een Nederlander rijker. Ex-AZ speler Ilias Haddad tekende voor één seizoen en mocht zaterdag, tegen Hibernian, in de 83ste minuut zijn debuut maken. Jeroen Tesselaar was verzekerd van een basisplek en zag hoe zijn club won in Edinburgh met 1-2.

Kilmarnock FC wist vorige week overtuigend van Hibernian te winnen met 4-1, maar had het tegen Heart of Midlothian een stuk lastiger. Danny Buijs speelde de hele wedstrijd maar zag dat er niet gescoord kon worden. De wedstrijd eindigde in 0-0.

Cercle Brugge wist deze week in eigen huis met 3-2  te winnen van Genk en behaalde daardoor de vierde plek in het Belgische Pro League klassement. Ex-Almere City aanvaller Luciano Domping stond niet in de basis, maar mocht in de 87ste minuut nog even invallen. Bij KFC Germinal Beerschot mocht Sherjill MacDonald wel vanaf het eerste fluitsignaal meespelen toen het op bezoek ging bij K. Lierse SK. Het team van de aanvaller pakte, met dank aan een blunderende keeper, toch een punt toen het gelijk speelde met 1-1. Ook Zulte-Waregem tegen Club Brugge eindigde deze week in een gelijkspel. Wederom stond verdediger Ryan Donk in de basis, de club van Adrie Koster kon niet winnen en de wedstrijd eindigde in 1-1.

Basisplaats voor Van Wolfswinkel, T. Janssen en Barazite scoren opnieuw...

Nacer Barazite was succesvol toen hij al in de vijftiende minuut scoorde voor zijn club Austria Wien. Met 0-3 winst klopte de club Rapid Wien en blijven zij tweede staan in de Oostenrijkse Bundesliga. Vorige week moest Ricky van Wolfswinkel vanaf de bank toekijken hoe Sporting Portugal gelijkspeelde. Deze week werd hem, evenals Stijn Schaars, wel een basisplek gegund toen het op bezoek ging bij Beira-Mar. Er werd door beide ploegen niet gescoord, Sporting staat door het gelijkspel op de zesde plaats in de Primeira Liga.

Vorige week kreeg het Zwitserse Grasshopper FC een nederlaag te verduren toen het in eigen huis verloor met 0-3. Ditmaal ging het team van Daniel de Ridder op bezoek bij Servette en won het met 3-4. Hiermee sleept de club drie punten in de wacht en bestijgt het de 6e plek in de Super League. De voorgaande speelronde kon FC Midtylland niet winnen van FC Kopenhagen en verloor de Deense club met 2-0. Ditmaal was de club gastheer en ontving het Nordsjælland. Tim Janssen stond in de basis en speelde een zeer goede wedstrijd. In twaalf minuten tijd wist de Brabander maar liefst twee treffers te maken en won de thuisploeg met 2-1. FC Midtylland kruipt dankzij de doelpunten van Janssen weer omhoog in de Superliga en staat op de vijfde plaats.


Rick Van Wolfswinkel had een basisplaats bij Sporting Lissabon (Foto: Pro Shots)

Voskamp opnieuw trefzeker in Polen, Ars matchwinnaar voor Levski Sofia...

In de Poolse competitie blijft Slask Wroclaw prima presteren. Ook dit weekend werd er een knappe overwinning geboekt. Op bezoek bij Legia Warschau won de ploeg met 1-2. Johan Voskamp startte opnieuw in de basis en luisterde dit wederom op met een doelpunt. Kort voor rust zette hij zijn ploeg op een 0-2 voorsprong. Door de overwinning gaat Slask Wroclaw samen met Lech Poznan aan kop in Polen.

Regerend kampioen Wisla Kraków stelde opnieuw teleur. Op bezoek bij Korona Kielce kwam de ploeg van trainer Robert Maaskant niet verder dan 0-0. Met oog op de return in de voorronde van de Champions League tegen APOEL Nicosia hield Maaskant een aantal vaste basisspelers buiten de selectie. Zo speelden Michael Lamey en Kew Jaliens afgelopen weekend niet mee. Wisla Kraków staat na speelronde vier op de achtste plaats. Lechia Gdanks kwam pas maandagavond in actie. De ploeg trad aan tegen hekkensluiter LKS Lódz en kwam in eigen huis niet verder dan 0-0. Fred Benson had opnieuw een basisplaats, maar de aanvaller werd kort voor tijd gewisseld. Lechia Gdansk staat na vier speelrondes op de veertiende plek. De ploeg behaalde tot nu toe slechts twee puntjes.

Levski Sofia heeft dankzij een treffer van Sjoerd Ars de wedstrijd tegen Montana met 1-0 weten te winnen. Ars zette na tien minuten spelen zijn ploeg op voorsprong en in deze score veranderde in het restant van de partij niets meer. Ook Serginho Greene en Dustley Mulder speelden de gehele partij mee aan de kant van Levski. Door de winst klom de ploeg naar de achtste plaats. Na drie speelrondes heeft Levski zes punten weten te behalen.