FNV Bondgenoten wil controle bij transportbedrijf

FNV Bondgenoten gaat de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat vragen controles uit te voeren bij transportbedrijf Van den Bosch. Volgens de vakbond rijden de veelal in het buitenland aangetrokken chauffeurs van dat bedrijf niet met de juiste papieren. Dat maakt de bond dinsdag bekend.

Transportchauffeurs die rijden voor Nederlandse bedrijven moeten beschikken over een document waarin staat bij wie ze in dienst zijn en voor wie ze rijden. De Duitse en Hongaarse chauffeurs die FNV Bondgenoten heeft gesproken beschikken niet over deze papieren, zegt de bond.

"Hierdoor is de rechtspositie van die chauffeurs niet goed geregeld", zegt Edwin Atema van FNV Bondgenoten. Daarnaast geven de documenten de vakbond de mogelijkheid om te controleren of het bedrijf zich wel aan de cao houdt. "Door die papieren kunnen wij controleren voor wie de chauffeur rijdt", legt Atema uit.

De vakbond voerde vorige week actie bij de grootste bulkvervoerder van Nederland omdat het bedrijf steeds vaker buitenlandse chauffeurs inhuurt, die zouden worden onderbetaald. Vorige week bevestigde minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer dat bedrijven die vooral voor Nederlandse bedrijven transporten uitvoeren zich aan de cao moeten houden.

"Wij hebben vorige week nog van minister Kamp gehoord dat de cao-partners een grote rol hebben in de handhaving van de cao", zegt Atema. "Alleen met die documenten kunnen wij naar de Arbeidsinspectie stappen als misstanden worden geconstateerd."

De Inspectie van Verkeer en Waterstaat zegt nog geen verzoek te hebben ontvangen van FNV Bondgenoten. "Maar als wij het verzoek krijgen zullen wij dat serieus beoordelen. Mochten we in actie komen dan zal dat altijd in samenspraak zijn met andere organen, zoals de Arbeidsinspectie", zegt een woordvoerder van de inspectie.