Burgemeesters: wapens bewaren op schietclub

Een groot deel van de burgemeesters van de grote gemeenten vindt dat leden van schietsportverenigingen hun wapens op de schietclub moeten bewaren. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek naar aanleiding van de schietpartij in Alphen aan den Rijn en de aanslagen in Noorwegen.

Aan het onderzoek deed de helft van de burgemeesters van de dertig grootste gemeenten van Nederland mee. Tachtig procent geeft aan het onverantwoord te vinden dat leden van schietverenigingen hun wapens thuis mogen bewaren. Zowel Tristan van der V., die in april in Alphen aan den Rijn zes mensen doodschoot en vervolgens zelfmoord pleegde, als de dader van de aanslagen in Noorwegen Anders Breivik waren lid van een schietvereniging en hadden wapens thuis.

Alle burgemeester die deelnamen aan het onderzoek zijn verder van oordeel dat leden van schietverenigingen voortaan een geneeskundige verklaring van een arts moeten hebben voordat zij een wapenvergunning kunnen krijgen of verlengen. De arts moet onder meer kijken naar de psychische gesteldheid van de aanvrager.

Alleen de burgemeester van Venlo Hubert Bruls is voorstander van een compleet verbod op wapenbezit voor burgers. De politiebaas in Alphen aan den Rijn, korpschef van politieregio Hollands Midden Jan Stikvoort, pleitte daar eerder ook al voor.

De eerste burger van Tilburg Peter Noordanus stelt zich juist zorgen te maken over de toename van het aantal jonge leden van schietverenigingen. Bij schietclubs in Nederland staan ruim 42 duizend leden ingeschreven, onder wie zo'n 1500 kinderen. Doordat er geen wettelijke ondergrens is, zijn de jongste leden nu zo'n 10 jaar. Noordanus wil dat er strengere controles voor jongeren komen.

Jaap Timmer van het centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam is tegen de opslag van wapens bij schietclubs. Volgens hem lost het niets op. In de meeste gevallen van moord en doodslag wordt een illegaal wapen gebruikt. Opslag bij schietverenigingen creëert daarbij een ander probleem: er ontstaan grote wapendepots, die doelwit worden van criminelen.

Directeur van Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie Sander Duisterhof spreekt van het creëren van schijnveiligheid. Volgens Duisterhof heeft de politie in Alphen aan den Rijn fouten gemaakt bij het afgeven van de vergunning aan Van der V., wat sportschutters niet zou mogen worden aangerekend.