Veel kantoorruimte van de markt af

Meer dan 100.000 vierkante meter kantoorruimte heeft in de eerste helft van 2011 een andere bestemming gekregen, vooral in Amsterdam. Mede daardoor zijn er voor het eerst in vijf jaar meer kantoorpanden verhuurd of van de markt gehaald dan in de periode daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Vastgoedmarkt. De vooruitzichten voor de komende jaren zijn minder rooskleurig.

In de eerste zes maanden van 2011 werd ruim 603.000 vierkante meter aan kantoren verhuurd of van de markt gehaald. In de eerste helft van 2010 was dit nog 476.000 vierkante meter, een verschil van 27 procent.

De verhoogde activiteit op de kantoorvastgoedmarkt kwam vooral doordat 107.000 vierkante meter aan kantoorpanden een andere bestemming kreeg. Hoeveel dit vorig jaar was is niet precies bekend. "Maar dat er zo veel ruimte een andere bestemming krijgt is wel nieuw", legt Vastgoedmarkt uit. "Het is een reactie op het overschot op de markt."

Amsterdam nam het gros voor zijn rekening met 97.000 vierkante meter aan kantoorruimte die werd verbouwd tot studentenkamers of appartementencomplexen. In het voormalige kantoor De Studio aan het Bos- en Lommerplantsoen werd bijvoorbeeld 36 duizend vierkante meter kantoor verbouwd tot woonruimte voor studenten.

In totaal was eind juni 6,44 miljoen vierkante meter kantoorruimte beschikbaar voor de markt, een daling van twee procent ten opzicht van eind juni 2010. Of dit herstel aanhoudt, is de vraag. Volgens Vastgoedmarkt is er veel verborgen aanbod. In veel kantoren staan bureaus en kamers leeg. Daarnaast zijn er allerlei reorganisaties aangekondigd bij bedrijven en overheden. Alles bij elkaar komt er volgens het blad de komende jaren ruim twee miljoen vierkante meter op de markt.

ABN Amro berekende in maart dit jaar dat veertien procent van de kantoren leegstaat. Destijds voorspelde de bank dat het in 2015 gaat om een kwart van de kantoren. De bank pleitte er toen voor meer kantoren van de markt te halen.