Twente vorig jaar grootverdiener in Europa

FC Twente heeft afgelopen seizoen van de Nederlandse clubs het meeste verdiend aan Europees voetbal. De Tukkers hielden in totaal ruim 14,5 miljoen euro over. Daarvan werd 13,4 miljoen in de Champions League verdiend en 1,1 miljoen in de Europa League. Ajax streek ruim 12,9 miljoen euro op, waarvan een kleine zes ton in de Europa League.

De clubs in de Europa League moesten het met aanmerkelijk minder doen. PSV verdiende daar met ruim 3,1 miljoen euro het meest. AZ en FC Utrecht moesten het met iets meer dan 1,6 miljoen euro doen.

Opvallend is dat de winnaars van de Champions League en Europa League, FC Barcelona en FC Porto, niet het meest verdienden. Barcelona, dat krap meer dan 51 miljoen euro verdiende, moest voorrang verlenen aan verliezend finalist Manchester United. De Red Devils kregen bijna 53,2 miljoen euro.

FC Porto verdiende ruim 7,8 miljoen euro en werd daarmee pas derde in het grootverdienersklassement van de Europa League. Zowel halvefinalist Villarreal, dat ruim negen miljoen binnenhaalde, als Besiktas verdienden meer. De Turken werden in de tweede ronde uitgeschakeld, maar kregen toch ruim 8,4 miljoen euro op hun rekening gestort.

De verschillen worden bepaald door de uitbetaling van de zogenaamde 'market pool'. De grootte van de markt van het betreffende land en het aantal deelnemende ploegen uit een land bepalen de hoogte van de uitbetaling. In de Champions League kreeg Chelsea bijvoorbeeld ruim 27 miljoen euro voor deze rechten, terwijl het Slowaakse MSK Zilina het met 212 duizend euro moest doen.