SGP uit senaat bij verkleining parlement

Als het aantal leden van de Eerste Kamer was teruggebracht van 75 naar 50, zou de SGP geen zetel in de senaat hebben. Ook 50PLUS, de Partij voor de Dieren en de OSF zouden dan geen zitting hebben in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit een doorrekening van de Kiesraad.

De partijen die bij de afgelopen twee Tweede Kamerverkiezingen zetels hebben behaald, zouden dat ook hebben gedaan als de Tweede Kamer uit 100 in plaats van 150 zetels zou hebben bestaan.

De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel om het aantal leden van de Eerste en Tweede Kamer met een derde te verminderen. Omdat de grondwet hiervoor moet worden gewijzigd, moet het voorstel door twee opeenvolgende parlementen worden behandeld. Twee derde van beide Kamers moet instemmen.

De kans dat dat gebeurt, wordt niet hoog ingeschat. De afgelopen decennia is het aantal zetels van beide Kamers regelmatig onderwerp van discussie geweest. Er waren zowel voorstellen tot uitbreiding als vermindering van het aantal leden, maar geen van deze voorstellen heeft de eindstreep gehaald.

Het kabinet denkt dat de verkleining leidt tot een efficiëntere overheid, minder 'bestuurlijke drukte' en financiële besparingen.


SGP uit senaat bij verkleining parlement (Foto: Novum)