'Onderzoek naar afluisteren voicemails rammelt'

Het onderzoek naar het afluisteren van voicemails van bewindslieden klopt van geen kant. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) beweert dat slechts twee bewindslieden zijn afgeluisterd, maar dat is niet waar, meldt actualiteitenrubriek EenVandaag donderdag.

EenVandaag toonde dit voorjaar aan dat het kinderlijk eenvoudig was om de voicemails van ministers af te luisteren. Dit kon door vanaf een ander toestel naar een voicemailbox te bellen en vervolgens de standaard pincode 3333 in te voeren. Veel gebruikers, onder wie ministers, hadden deze code niet veranderd.

Het televisieprogramma zegt nooit te zijn benaderd met de vraag mee te werken aan het onderzoek. Ook zou het televisieprogramma de voicemails van veel meer dan twee bewindslieden te pakken hebben gekregen. Om dit te bewijzen, liet het programma een aantal nieuwe voicemails horen.

In deze voicemails stelt premier Mark Rutte (VVD) zijn partijgenoot minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal op de hoogte van besprekingen over Libië. In een ander bericht meldt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) aan Rosenthal dat NRC Handelsblad met een bericht komt over een ruzie tussen de twee bewindslieden en dat hij zijn voorlichter opdracht heeft gegeven 'dit vuurtje snel uit te trappen'.

Donner heeft aangegeven niet verder te willen onderzoeken of de staatsveiligheid in het geding is geweest. Kamerlid Ronald van Raak (SP) vindt dit vreemd. "Donner zegt: de staatsveiligheid is niet in gevaar geweest, dus er hoeft helemaal geen onderzoek te komen. Maar dan wil ik wel weten hoe hij dat weet. Heeft hij die voicemails zelf afgeluisterd?"

In een reactie heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken aan het programma laten weten dat voor het onderzoek de gegevens van ruim honderdduizend abonnees die onder het contract van de rijksoverheid vallen zijn opgevraagd. Daaruit bleek dat er gedurende vier maanden 250 keer op afstand een voicemail was beluisterd. Het ging om de voicemails van 147 verschillende telefoonnummers.

Deze zijn vergeleken met die van de bewindspersonen, waarbij de nummers van staatssecretaris Henk Bleeker (CDA) en van Rosenthal naar voren kwamen. Tijdens het onderzoek zouden geen voicemails zijn beluisterd. "De conclusie dat de staatsveiligheid niet in het geding is geweest valt niet te rijmen met het feit dat er geen berichten zijn beluisterd", aldus Eenvandaag.

Van Raak vindt het onderzoek zo slecht dat hij eist dat het opnieuw wordt gedaan. "Donner moet het niet in doofpot stoppen. Hij moet het onderzoeken."