Uitgeprocedeerde asielzoekers harder aangepakt

Het kabinet gaat uitgeprocedeerde asielzoekers harder aanpakken. Een reeks van maatregelen moet ertoe leiden dat zij ook echt het land verlaten. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met deze nieuwe 'van drang naar dwang-aanpak', meldde minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) na afloop.

Zo wil de bewindsman dat voortaan de reisdocumenten van asielzoekers in beslag worden genomen. Om asielzoekers uit te zetten, moeten zij een paspoort hebben. In de praktijk blijken zij die op het moment van uitzetting niet meer te hebben, terwijl ze er wel mee naar Nederland zijn gereisd. Daarom gaat de overheid voortaan de originele documenten opslaan, met het oog op een eventuele terugkeer.

Ook gaat Leers onderzoeken of het mogelijk is om de kosten voor de terugkeer te verhalen op de asielzoeker. Asielzoekers moeten binnen 28 dagen het land verlaten. Wie weigert te vertrekken krijgt een inreisverbod voor de hele Europese Unie.

Volgens de minister is de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers naar hun land van herkomst essentieel voor het draagvlak van het vreemdelingenbeleid.