Wilders kritisch over asielzoekersplan Leers

PVV-leider Geert Wilders is kritisch over de plannen van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) voor asielzoekers. Leers wil dat asielzoekers die in Nederland mogen blijven sneller een huis krijgen en dus minder lang in asielzoekerscentra hoeven te blijven.

De leider van de gedoogpartner van de coalitie stelt donderdag in een reactie dat als dit ervoor zorgt dat de gemiddelde Nederlander langer op de wachtlijst voor een woning moeten staan, hij absoluut niet akkoord kan gaan met het plan.

Donderdag werd bekend dat de minister onder meer asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen niet meer zelf wil laten kiezen waar ze gaan wonen. Asielzoekers mogen nog wel een voorkeur uitspreken, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hakt de knoop door.

Het COA wijst een gemeente aan, die binnen tien weken een geschikte woning moet aanbieden. Met de maatregelen wil Leers bereiken dat asielzoekers sneller kunnen beginnen met inburgeren. De huidige werkwijze duurt de minister bovendien te lang en kost te veel geld. Met de plannen hoopt Leers jaarlijks 65 miljoen euro te besparen.


Wilders kritisch over asielzoekersplan Leers (Foto: Novum)